LjudiRadoznala Lola

Posljednji Božić Džordž Majkla

U godini koja je odlučno krenula gasiti živote velikih umjetnika, čak ni samo nekoliko dana prije Nove godine, uoči katoličkog Božića, nije moglo proći bez toga. U 53. godini preminuo je slavni Džordž Majkl, ne ostavljajući dovoljno vremena i prostora…

Sara Velaga

U godini koja je odlučno krenula gasiti živote velikih umjetnika, čak ni samo nekoliko dana prije Nove godine, uoči katoličkog Božića, nije moglo proći bez toga. U 53. godini preminuo je slavni Džordž Majkl, ne ostavljajući dovoljno vremena i prostora da se shvati kako i zašto. Ostalo je samo podsjetiti se na neke stvari koje su obilježile njegov život, a za koje možda niste znali. U duhu njegove pjesme, ostaje samo vjera da se u nekoliko preostalih dana ove godine neće nastaviti niz gašenja velikih muzičkih zvijezda. Rođen je 25. juna 1963. godine u Londonu u Engleskoj. Njegov otac bio je grčki imigrant, a majka engleska plesačica. Nakon majčine smrti 1997. godine ostao je sa sestrama i ocem, sa kojim se nije slagao.

Napisao je prvu pjesmu sa 17 godina. A bio je to njegov bezvremenski klasik “Careless Whisper” koji je ujedno i prvi solo singl koji je otpjevao sa dvadeset i jednom godinom. Pjesma je nastala jednog poslijepodneva, dok je kao tinejdžer stvarao, ne sluteći kako će se razviti njegova karijera i koliki trag će ostaviti u svijetu muzike. Dok se vraćao autobusom kući sa posla, melodija je jednostavno došla, a riječi su pronašle put do papira. S obzirom da je radio kao didžej u Bel Air restoranu, odlučio je vidjeti kako će se svidjeti publici i pustiti je u toku večeri kao dio plejliste. Plesni podij se ispunio iako su ljudi čuli melodiju po prvi put, a tada je znao, to mora da je dobar znak da je uradio nešto dobro.

Bio je jedan od najuspješnijih muzičara sa više od 80 miliona prodanih ploča, kako u solo karijeri, tako i u slavnom Whamu zajedno sa Andruom Ridžlijem. Imali su čak četiri hita na prvom mjestu britanske top liste. “Wake me up before you go go”, “Freedom”, “I’m your man” i “The Edge of Heaven”. Uprkos velikom uspjehu njegovog solo prvenca, pjesma u kojoj se mnogo više pronašao i za koju je vjerovao da je mnogo realnija bila je “Different Corner”. Patnja zbog neuzvraćene ljubavi i jednostavna, ogoljena i surova emocija bile su ono što je učinilo ovu pjesmu prepoznatljivom. Izjavio je kako je posvećena uspomenama i vremenu kada nije bio slavan i bogat, ali je mogao imati ono što najviše treba. Ljubav. Bio je to prvi put da je svoje lične emocije i iskustvo iskoristio za nastanak pjesme. Smirio je svoje nemirne duhove, osjećao dublju povezanost sa publikom, ali i polako shvatao kojim putem želi ići.

Prvi singl sa slavnog albuma Faith bio je “I want your sex”. Uprkos tome što je u videu istaknut natpis “Istraži monogamiju” Džordž je tvrdio kako je pjesma zapravo protiv promiskuiteta, ali i kako ne želi stvarati stigmu oko seksualnosti, jer se mnogo govorilo o riziku od AIDSa, što je po njegovom mišljenju djelovalo zastrašujuće. Želio je poručiti svima da ne budu uplašeni zbog seksualnosti i seksualnih odnosa, ali da misle o sebi, jednako kao i o drugima.

Do vremena izlaska novog albuma shvatio je da želi napraviti korak unazad i ugasiti svijetla reflektora iznad svoje glave. Jednostavno je osjećao da će pregoriti jer je bio pretjerano eksponiran. Upravo zato se nije želio pojaviti ni u spotu pjesme “Praying for time” govoreći o sukobu duhovnog i materijalnog. Ni nekoliko videa kasnije nije želio biti eksponiran, radi čega je imao i probleme sa izdavačkom kućom Soni.

Na trećem albumu Older, uvodna pjesma “Jesus to a child” bila je jedna od njegovih najintimnijih kompozicija. Svoju vjeru i ljubav povezao je sa fanovima i pjevao o njihovoj bliskosti i emocijama. Ono što je manje poznato, a tiče se ove pjesme jeste da je ona posvećena njegovom preminulom partneru Anselmu Felepiju, koji je umro od Aids-a tri godine ranije. Džordž je vjerovao kako je to bio prvi put da je nekoga volio nesebično.

O seksualnosti nije mnogo govorio u tom periodu, ali je naglašavao kako je to polje uvijek maglovito i zamršeno. Međutim 1998. godine nakon što je uhapšen u javnom toaletu u Los Enđelesu, bio je primoran da govori o tome. Odlučio je obznaniti svijetu istinu i priznati kako je prvu gej vezu imao sa 27 godina, naglašavajući kako je prethodne pjesme zaista posvećivao ženama sa kojima je bio. Kako bi pokazao da je zaista prevazišao situaciju sa toaletom i da se u stanju našaliti na svoj račun, snimio je pjesmu “Outside” za čiji je spot glumio u javnom toaletu koji se transformiše u disko. Pjesma je dospjela na broj dva britanske top liste, a ostala je zapamćena kao jedan od vještih načina komunikacije sa medijima i samosvjesnosti.

Prije smrti je imao čak 12 hitova koji su se našli na britanskoj top listi, a njegov osebujan stil i dalje ostavlja sve nas u šoku da je otišao samo sa 53 godine života. Možda je zapravo sve san iz kojeg nas treba neko probuditi. Jedno je sigurno, Whamov “Last Christmas” ove godine je zaista bio posljednji za Džordža.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije