Praktična LolaŽivot

Zašto govorite da ćete se promijeniti u novoj godini, kad znate da nećete?

Svake godine u isto vrijeme, negdje baš pet do dvanaest volimo ponavljati jedno te isto. Od Nove godine ću početi … Prestaću… A nećemo! Jednako kao što neću ni ja, jer prosto nema velikog smisla. Praznici su postali podloga za…

Sara Velaga

Svake godine u isto vrijeme, negdje baš pet do dvanaest volimo ponavljati jedno te isto.

Od Nove godine ću početi …

Prestaću…

A nećemo!

Jednako kao što neću ni ja, jer prosto nema velikog smisla. Praznici su postali podloga za komercijalne reklame koje vas ubjede da trebate kupovati sve, kako biste usrećili najdraže, a filmovi i pritisak društva da će sve biti drugačije od prvog januara. Zato se i vi zanesete pa kažete da ćete napraviti radikalne promjene koje će vas preporoditi kao osobu. Suština je u tome da svako od nas ima listu stvari koje bi mogao, ali iz nekog razloga neće ostvariti nikada. Onda se uhvatimo sa tom listom negdje oko Nove pa krenemo ambiciozno zaokruživati šta bismo mogli sada.

Mogla bih ja od Nove godine početi više vježbati, putovati, odmarati. Ali ne moram. Vjerovatno i neću, jer realno odluke donesene tik pred Novu budu ishitrene u onoj mjeri u kojoj i pokušaj njihove realizacije. Najbolji su mi primjer pušači koji po ko zna koji put kažu kako prestaju pušiti. Je li u pitanju neko takmičenje pa vas neko pita na kraju godine jeste li se držali liste? Kao popis za kupovinu, tako i popis za život. I to baš 31. decembra kad svi, tad i vi, jer kakav crni individualizam, kada je društvo u pogonu promjena.

Suština je u tome da svako od nas ima listu stvari koje bi mogao, ali iz nekog razloga neće ostvariti nikada.

Od Nove godine neću ništa, jer mi ne treba jedan dan u godini koji me tjera da se ja sad kao mijenjam. Jednako kao što mi ne treba Dan zaljubljenih da budem voljena i da volim, Osmi mart da me poštuju kao ženu, rođendan da me usrećuju. Može to bilo kad, svaki dan, ali i nikad, jer ne želim robovati datumu kako bi zadovoljila društvene norme. Jedna od najdublje ukorijenjenih gluposti jeste upravo priča oko Nove godine. Od početnog slavlja, preko frke zvane: “Gdje ćeš za Novu” do tih promjena koje frustriraju i one koji ih žele i ne žele raditi.

Ako niste osoba koja će se mijenjati od prvog, naićete na hordu ovih januarskih reformatora koji će reći kako ne možete tako. Nova godina, novi vi i ostala sranja. Pa dobro otkud vam toliko izdanja vas novih, koji dolaze brže nego nove kolekcije u butiku? Jeste li razgazili cipele nošene prošle godine i nosili svoju kožu dovoljno dugo da vam treba nova?

Od Nove godine neću ništa, jer mi ne treba jedan dan u godini koji me tjera da se ja sad kao mijenjam.

Nezaboravan doček sa rezervacijom od 50 KM za dame, 70 KM za džentlmene. Vi ste žena, srećnica prava, koja rezerviše sebi jeftinije skuplji doček Nove gdje plaća piće više nego inače, blješti više od božićne jelke i pije više nego svi Rusi zajedno. Ali to je dio ovog “nova ja” u koji treba ući glamurozno, sa rezervacijom koja vas podsjeća koliko je žena eto jadnija, pošteđenija i navodno privilegovanija. Vaš partner će platiti 20 više da jede isto što i vi, pije isto i gleda vas kako postajete neko novi tačno u ponoć. Hoćete li se prepoznati u 00:01?

Nova godina, novi vi i ostala sranja. Pa dobro otkud vam toliko izdanja vas novih, koji dolaze brže nego nove kolekcije u butiku?

Želite promjene? Napravite ih sad. Sutra. U maju ili nikad. Samo nemojte 31. jer će svi biti u tom fazonu da je tad pravo vrijeme.

Mislite li da pravite gluposti u svom životu i da je potrebno nešto prestati, a nešto početi onda jednostavno počnite i prestanite u trenutku kada je to stvarno potrebno, a ne na silu prvog. Kada na kraju skinete tragove sjaja od rezervacije za Staru vas možda ćete već u ogledalu vidjeti nekog Novog. Osobu koja je shvatila da joj sasvim lijepo u njenoj koži i bez te glamurozne haljine i bez tog dočeka koji je kao svaki drugi vikend samo malo šljokičastiji i skuplji. Vidjećete osobu koju realno baš briga je li vani “Nezaboravan doček” i jesu li se kazaljke poklopile, jer je bila dovoljno zaokupljena sa sobom i dragim ljudima da nije gledala na sat. Eto, Nova osoba ste svaki put kada otkrijete nešto novo o sebi. Iznenadite se, rasplačete, nasmijete, promijenite najmanju sitnicu.

Kada na kraju skinete tragove sjaja od rezervacije za Staru vas možda ćete već u ogledalu vidjeti nekog Novog.

Ustanete ranije nego što ste mislili, upoznate nekog drugačijeg ko vas promijeni. Plešete, putujete, pušite, pijete ili ne. Svejedno je. Novi ste svaki put kada želite to biti, ali sa starim temeljima koji vas čine upravo takvima kakvi jeste. Čovjek koji misli da se ne mijenja i koji tvrdoglavo stoji u mjestu, nije spreman prihvatiti dolazak Nove verzije sebe. Ali čovjek koji svake godine 31. misli da je godišnja verzija istekla i da treba nadograditi sistem, nije u stanju prihvatiti sebe takvog kakav jeste. A jedino tada može shvatiti da se Stari i Novi sreću svakoga dana na kafi, u šetnji, mislima i potrebi da se nadopunjuju i mijenjaju, bez pritiska društva da to bude eto baš danas.

U Novoj godini neću biti ništa drugačija, ali ću se promijeniti. Neću prestajati ni počinjati ništa, a neću je ni slaviti. Jednostavno ću živjeti i vidjeti šta će to donijeti svakog novog dana, mnogo važnijeg od godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije