NevjerovatnoZabavna Lola

Google zna gdje si bio, kad si bio i s kim si bio. A nije te ni pitao!

Bez obzira na to koliko nastojali sačuvati svoju privatnost, svaki vaš pokret je manje više javan.

Sara Velaga

Ma koliko vam se to činilo nemogućim, scena iz filma Minority Report u kojoj Tom Kruz pokušava pobjeći, ali se ne uspjeva sakriti, više je nego realna. Ono što je karakteriše jeste konstantno detektovanje njegovih pokreta, jer ga lociraju uz pomoć skeniranja njegovih mrežnjača oka. Nešto slično tome dešava se svakodnevno i nama. Samo što nas ne prate pomoću očiju, nego pametnih telefona. Pomoću praćenja lokacije ljudi iz Gugla u stanju su pratiti vaše kretanje iz trenutka u trenutak. To prelazi i granice onoga što biste voljeli da se sazna o vama, jer vjerovatno niste razmišljali da neko stalno prati vaše korake.

Ne vjerujete nam? Postoji načine da se uvjerite. Samo se ulogujte na guglov račun koji koristite na smartfonu i pratite ovaj link. Tu ćete se uvjeriti da postoji tačan zapisa vaših kretanja svakog mjeseca, dana, sata i minuta.

To prelazi i granice onoga što biste voljeli da se sazna o vama, jer vjerovatno niste razmišljali da neko stalno prati vaše korake.

mape

Da stvar bude gora, bez obzira na to kakve postavke privatnosti vi postavili, informacije će se prikupljati i arhivirati. Međutim, navodno možete smanjiti učinke, a evo i kako. Kada posjetite guglove mape i istoriju vaših kretanja pristupite postavkama istorije. A onda onemogućite vašu lokaciju. To neće izbrisati vašu prošlost, ali će vam poslužiti za budućnost. Ako želite obrisati lokacije arhivirane u posljednjih mjesec dana vratite se na istoriju lokacija. A onda odaberite opciju brisanja nekih ili svih podataka. Međutim, ono što se postavlja kao pitanje jeste koliko je kasno za to? Možda vi ne marite za tim, ali nekoga je sigurno briga gdje ste bili i šta ste radili.

Granice privatnog su pomjerene tehnološkom revolucijom i uzevši u obzir sve prednosti, ali i mane današnjih načina komunikacije, ostavljamo tragove gdje god bili, šta god radili. Nekada smo toga svjesni, kada se svjesno označavamo na mjestima sa prijateljima, poznanicima ili porodicom. Međutim, ono što niste svjesni je da Gugl zna više o vama, nego biste vi htjeli reći, nekome koga ne poznajete.

Možda vi ne marite za tim, ali nekoga je sigurno briga gdje ste bili i šta ste radili.

za-gugl-pracenje

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije