LjudiRadoznala Lola

Ko su najbolje fotografkinje svijeta i kako svijet kroz njihov objektiv izgleda?

Nakon pogleda iz muškog ugla kroz objektiv, red je došao na sliku ženske stvarnosti, ali na svjetskom nivou. Najbolje od najboljih, najdraže i nama zanimljive kao preporuka. Žene fotografkinje, o kojima će njihove fotografje reći mnogo više od samih informacija….

Sara Velaga

Nakon pogleda iz muškog ugla kroz objektiv, red je došao na sliku ženske stvarnosti, ali na svjetskom nivou. Najbolje od najboljih, najdraže i nama zanimljive kao preporuka. Žene fotografkinje, o kojima će njihove fotografje reći mnogo više od samih informacija.

Ani Lajbovič

annie

Ova žena se po mnogim stvarima izdvaja, a jedna od njih je i ta da je imala mogućnost da posljednja fotografiše Džon Lenona na dan njegovog smaknuća. Nakon toga su te fotografije korištene u naredna dva albuma koja su objavljena posthumno. Ona je i prva žena koja je održala izložbu u Londonskoj državnoj galeriji. Bavi se fotografisanjem portreta, a u svojoj karijeri je uspjela fotografisati mnoge slavne ličnosti, kao što su Roling Stonsi, Džon Armatrejding, Kira Najtli i Skarlet Johanson.

angelina

susan

portret

Dorotea Lang

dorotea

Uticajna dokumentaristička i novinarska fotografkinja, čija su najzapaženija djela nastala tokom Velike ekonomske krize. Pokazivale su ljudsku stranu i tragične posljedice ove krize, uticajući pri tome na razvoj dokumentarističke fotografije. Njena najslavnija fotografija je Maka migrantica, koja je snimljena 1935. godine u Kaliforniji. Ta je fotografija ujedno i najviše reprodukovana u njenoj karijeri, a na osnovu nje je dobila epitet “fotograf naroda”.

1936 --- Florence Owens Thompson, 32, a poverty-stricken migrant mother with three young children, gazes off into the distance. This photograph, commissioned by the FSA, came to symbolize the Great Depression for many Americans. --- Image by © CORBIS

djeca-dorotea

dojenje-dorotea

Sindi Šerman

sindi

Ona je stekla svoju reputaciju, sa autoportretima, u seriji fotografija pod nazivom “Untitled FIlm Stills” koja je obuhvatila šesdeset i devet fotografija u kojima predstavlja ženske ikone dvadesetog vijeka u pop kulturi. Njene fotografije ostavljaju slobodan prostor za interpretacije, jer ona konstantno propituje ženska ulogu u istoriji i savremenoj umjetnosti. Kasniji radovi u boji vješto kombinuju različite tehnike, stilove, ali montaže dijelova, koji na parodijski način skreću pažnju na ideale ljepote.

sindi-na-podu

sindi-sisa

 

Untitled #359, 2000, Farbfoto, Auflage 6, 76,2 x 50,8 cm Cindy Sherman Ausstellung im Martin-Gropius-Bau 15. Juni bis 17. September 2007

 

Seli Men

seli

Najpoznatija po crno-bijelim fotografijama, koje su u početku prikazivale njenu djecu, a kasnije pejsaže, ova umjetnica je vješto naglašavala prolaznost i smrtnost čovjeka. Magazin “Time” je proglasio najboljom fotografkinjom svijeta 2001. godine. A neke od njenih fotografija su se pojavile i na naslovnim stranama The New Yourk Times časopisa.

portreti-seli

djeca

djevojcice

Eni Gede

anne-gedes

Ova umjetnica poseban akcenata stavlja na djecu i potrebu da ih se zaštiti. Koristeći se različitim tehnikama, improvizuje i stavlja djecu u različite položaje u kombinaciji sa predmetima. Upravo zato je jedna od najomiljenih fotografkinja svijeta. Njen stil je potpuno drugačiji od ostalih, a često izrađuje i posebne limitirane kalendare sa djecom, koja su joj izvor kreativnosti i inspiracije. Dovoljno je reći, pogledajte pa se uvjerite sami.

bebe-zivotinjice

bebe-u-saksijama

bebe

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije