Da li ste znaliSerijali

Nevjerovatne činjenice iz istorije, prirode i svijeta oko nas. Treća i peta su hit!

Kalorije su svuda oko nas. Gdje god se okrenete pod rukom će vam se naći nešto što biste rado smazali. Čak i kada o njima ne razmišljate, one ulaze u organizam. Istina, ne veliku količinu, ali… Na primjer, šaljete pismo….

Žana Gauk

Kalorije su svuda oko nas. Gdje god se okrenete pod rukom će vam se naći nešto što biste rado smazali. Čak i kada o njima ne razmišljate, one ulaze u organizam. Istina, ne veliku količinu, ali… Na primjer, šaljete pismo. Polizaćete poštansku marku i eto ga. Na jeziku vam je već desetio dio kalorije.markaSrbi su poznati po bogatstvu jezika. O psovkama da ne govorimo. Sve to vrijedno je sabirao još Vuk Karadžić. Svi u svijetu čuli su za jednu riječ sa naših prostora – vampir. Svugdje u svijetu označava isto.

vampirMuškarcima se u muškost ne dira. Bar ne lošim riječima i informacijama. Ipak, šapnućemo da su Napoleon Bonaparta i Adolf Hitler zajedno imali dva testisa.

hitlerRat je tako ružna riječ. Ako se gdje dešava u svijetu, onda je to još gore. Od Eskima bismo mogli da naučimo. Oni za snijeg imaju čak 15 naziva u rječniku. Riječ rat ne postoji.

Niko ne može da izbroji dlake na glavi. Jeste li ramišljali koliko trepavica imate. Na gornjem kapku ih je oko 170, na donjem tek sedamdesetak. Ima to veze i sa ljubavlju, jer su u davna vremena Arapi i Persijanci trepavice gledali kao oružje ljubavi. Vjerovali su da se ovo divno osjećanje nalazi u očima.

trepaviceKoliko puta sedmično se kupate? Luj XIV bi vam rekao da svakako pretjerujete. On je u kadi bio samo jednom godišnje.

lujDžo di Mađo, bejzbol igrač i jedan od muževa glumice Merilin Monro, platio je sve troškove glumičinog pokopa. Kako bi na njenom grobu uvijek bilo svježe cvijeće i kako bi joj iskazao svu svoju ljubav, cvjećarima je platio da naredne dvije decenije tri puta sedmično donose pupoljke crvenih ruža.

dzoPivo! Magija u čaši! To dobro znaju Irci. Arheolozi su otkrili da su ga proizvodili još u bronzano doba.

irci

Smijeh je lijek. To znamo svi. Ali, nemojte da mislite da je i jedini. Dobrom zdravlju jednako prije i plač. Ispraznite se.

Životinje su posebno pedantne. Na primjer, rakuni, prije nego što pojedu nešto iz prirode, hranu stave u vodu i trljaju prednjim šapama. Tako je peru.

rakun

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije