PorodicaPraktična Lola

Umjesto priča za laku noć, postavite djeci tri pitanja svake večeri

Svake večeri prije spavanja, većina roditelja radi šta? Čita bajke djeci. Ali to nije najbolje što mogu uraditi za svoju djecu. Postoje stvari koje su mnogo važnije za razvoj i rast, ali i miran san djece, a to su pitanja…

Sara Velaga

Svake večeri prije spavanja, većina roditelja radi šta? Čita bajke djeci. Ali to nije najbolje što mogu uraditi za svoju djecu. Postoje stvari koje su mnogo važnije za razvoj i rast, ali i miran san djece, a to su pitanja koja im možete postaviti. Zdrava komunikacija je ključ dobrog zdravlja i omogućuje roditeljima da uspostave bolji i kvalitetniji odnos sa svojom djecom. Zato vam savjetujemo da svake večeri prije spavanja postavite djeci ova pitanja:

Šta je bilo razlog tvog osmijeha danas?

Šta te rasplakalo?

Šta si naučilo/la danas?

Pomoću ova tri pitanja, vaša djeca će se otvoriti i početi razgovarati o važnim stvarima. Zajedno ćete se smijati, plakati i prisjećati trenutaka koji su obilježili dan, ali i kasnije sedmicu i godinu. Djeca će biti ponosna na sve što su naučila u toku dana, a vi zadovoljni što ste uključeni u njihov razvoj i rast. Uprkos tome što se čini kao jednostavno, ovo je veoma kompleksno i otvara dosta novih tema, koje možete iskoristiti za razgovor sa njima.

Prvenstveno uspjevate zajedno sa djecom učiti kako pravilno komunicirati. Djeca će aktivno učestvovati, osjećati se dobro i sigurno, ali i pozvano da govore o svojim problemima. To će direktno uticati i na njihovo opuštanje kasnije u životu o težim temama. Poticaće njihovu kreativnost i naučiti ih važnu životnu lekciju, koja glasi: “Niko nije savršen i greške su sastavni dio života”. Nakon što razgovaraju sa vama, djeca će se osjećati oslobođeno pritiska i emocija, bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim, a to veoma pozitivno utiče na njih.

Omogućuje im da vježbaju svoj izražaj, verbalizuju emocije i aktivno učestvuju u razgovoru. Osim toga, ova igra ne mora biti jednosmjerna, već nakon njihovih odgovora i vi možete reći šta je to vas danas nasmijalo, rasplakalo, a šta se naučili. Svake večeri možete i voditi bilješke, kako biste poredili svoje uspjehe od prije dan, sedmicu ili mjesec. Neka to bude vaša porodična igra, koju igrate svake večeri, a koja dugotrajno djeluje na vaš razvoj odnosa unutar porodice.

Jednostavno je, zar ne. Samo tri pitanja. Šta vas je činilo srećnima, tužnima ili ljutima danas? A šta ste naučili? Vjerujemo da će odgovori biti kreativni i zabavni. Svaki od njih na svoj način.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije