Praktična Lola

Zašto vam rastu dlake iz bradavica (i na drugim nezgodnim mjestima)?

Jednoga dana, za vrijeme tuširanja, primijetile ste nešto čudno. Dlake i to na vašim prsima, koje rastu direktno iz bradavica? Vjerovatno ste se uplašile i zabrinule, ali nema razloga za to. Vaše tijelo sadrži oko pedeset miliona folikula dlaka koje ga…

Redakcija

Jednoga dana, za vrijeme tuširanja, primijetile ste nešto čudno. Dlake i to na vašim prsima, koje rastu direktno iz bradavica? Vjerovatno ste se uplašile i zabrinule, ali nema razloga za to. Vaše tijelo sadrži oko pedeset miliona folikula dlaka koje ga prekriva, a tek je jedna petina je na vašoj glavi. Dakle, postoji velika vjerovatnoća da se one pojave i na mjestima na kojima to ne očekujete. Osim na bradavicma, ušima, bradi i stomaku, postoje i druga mjesta gdje se one mogu pojaviti.

Kada se radi o bradavicama, dlake rastu direktno iz sredine aureole, dok se kod ušiju često nalaze u ušnoj šupljini. Što se područja stomaka tiče, dlake će rasti blizu intimnog dijela, a nekada i oko pupka. Međutim, najviše i najčešće pojaviće se na bradi. Zašto je to tako?

Ako se radi o nekoliko sitnih dlačica, vjerovatno je to prirodna posljedica hormonskog rada, tokom trudnoće ili menopauze. Određeni medikamenti takođe mogu prouzrokovati rast dlaka. Međutim, ako primijetite abnormalne količine izraslih dlaka, moguće je da imate hirzutizam, koji podrazumijeva guste dlake koje prililčno brzo rastu. To može biti genetski naslijeđeno, ali može i značiti da se radi o ozbiljnom poremećaju, kao što je sindrom policističnih jajnika. Ali to se dešava rijetko, u prosjeku kod 10% žena u svijetu.

Preporučujemo vam da područja koja su problematična depilirate (ukoliko vam smetaju na bilo koji način), ali savjetujemo da to radite za vrijeme tuširanja, jer su tada dlake mekše i lakše ih je iščupati. Ako se radi o većim područjima na tijelu, onda je depilacija voskom rješenje, dok se dio oko grudnog koša može riješiti laserskom depilacijom. Iako nije trajno rješenje, može vam omogućiti duže periode bez depiliranja. Naravno, uvijek možete odlučiti da sve svoje dlake zadržite, jer i one su dio vašeg tijela, zar ne?

Izvor: Mini magazin

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije