LjudiRadoznala Lola

Žene naučnice: Znate li ko je Hedi Lamar? Trebalo bi da znate.

Možda ste znali da je jedna od najljepših žena, Hedi Lamar bila glumica tokom holivudskog zlatnog doba. Međutim, ono što je manje poznato je da je ona bila i genijalna izumiteljka. Rođena je 1914. u Beču, u Austriji. Njeno pravo…

Sara Velaga

Možda ste znali da je jedna od najljepših žena, Hedi Lamar bila glumica tokom holivudskog zlatnog doba. Međutim, ono što je manje poznato je da je ona bila i genijalna izumiteljka. Rođena je 1914. u Beču, u Austriji. Njeno pravo ime je Eva Maria Kisler. Kao djevojčica maštala je o tome da postane glumica i uspjela je to ostvariti. Na putu ostvarenja sna udala se za milionera Frica Mendla, koji je želio kontrolisati i zabraniti joj dalje bavljenje glumom, jer je bio ljubomoran. Međutim, ona je izabrala karijeru i ostavila ga putujući u Pariz, a kasnije i London. Tamo je upoznala Luisa Mejera, velikog i slavnog producenta, koji joj dao novo ime i omogućio razvoj karijere sa filmskom kućom MGM.

Tajno se bavila izumiteljstvom i tokom Drugog svjetskog rata nastojala razviti ideje i identifikovati probleme. Državno vijeće inovatora predložilo je građanima da predaju aplikacije za svoje ideje i budu u konkurenciji najboljih inovatora. Hedi je detektovala problem koji je smatrala da može riješiti, a radilo se o popravljanju frekvencije radio stanica američke vojske, što bi veoma pomoglo i prilikom rada i vojnih akcija.

Na putu ostvarenja sna udala se za milionera Frica Mendla, koji je želio kontrolisati i zabraniti joj dalje bavljenje glumom, jer je bio ljubomoran.

Tokom večere i kasnije zabave upoznala je Džordža Antejla, koji je bio avangardni kompozitor. Zajedno su došli do otkrića da radio signal može promijeniti frekvenciju, korištenjem iste tehnologije kao kada pijanista mijenja note. Hedi je bila uzbuđena novim otkrićem i napisala je karminom svoj broj telefona na njegov automobil, kako bi ostali u kontaktu. Kao otvorena protivnica fašističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu prijavila je 1942.patent upravljanja torpeda izmjenjivim frekvencijama koje bi tada bilo nemoguće predvidjeti i omesti. Međutim, američka vojska je prisvojila njenu ideju, govoreći njoj kako im neće trebati. Zapravo su samo htjeli izbjeći ženu u čitavoj priči.

Ona je zato iskoristila svoje ime kao brend i sakupljala novac kako bi pomogla razvoju i rastu oružanih snaga. Međutim, sve do 1962. godine nije bilo shvaćeno koliko je značajno njeno otkriće. Nakon smrti 2000. godin počela su kao i uvijek što bude, pristizati posthumna priznanja. Uvrštena je i na listu Izumitelja na zidu slavnih 2014. godine, 14 godina nakon smrti.

Hidi je bila uzbuđena novim otkrićem i napisala je karminom svoj broj telefona na njegov automobil, kako bi ostali u kontaktu.

Iz njene glumačke karijere izdvajamo uloge u filmovima sa Klarkom Gejblom, Spenserom Trejsijem i Džimijem Stjuartom. Ali njeni izumi su ostali u sjeni glumačke karijere pa tako danas ne znamo dovoljno o tome kako je bila inovatorka u području bežičnih komunikacija, bez kojih bi danas bio nemoguć WIFI. U njenu čast danas se 9. novembar slavi kao Dan izumitelja, a dobila je i svoju zvijezdu na Walk of Fame. Nikada nije smatrala da treba pomoć, tuđe mišljenje ili slijeđenje drugih, jer se vodila očevim savjetom:

Donosi sama svoje odluke, gradi karakter i misli svojom glavom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije