AktivizamHrabra Lola

Šta nam djeca uče? Pankeri su prljavi, ružni, napadni…

“Panker – onaj koji pripada muzičkom pank stilu i posebnom stilu oblačenja i ponašanja: ružnog, prljavog, napadnog”, navodi se u tekstu čitanka za 4. razred osnovne škole u Srbiji. “Učimo decu etiketiranju od malih nogu! Šta li piše pod starleta…

Redakcija

“Panker – onaj koji pripada muzičkom pank stilu i posebnom stilu oblačenja i ponašanja: ružnog, prljavog, napadnog”, navodi se u tekstu čitanka za 4. razred osnovne škole u Srbiji.

“Učimo decu etiketiranju od malih nogu! Šta li piše pod starleta ili političar ili rijaliti”, navodi se u komentaru uz objavljenu fotografiju.

Pank je vrsta rok muzike i pokret koji se pojavio u drugoj polovini sedamdesetih godina u Velikoj Britaniji i SAD sa The Ramones, Sex Pistols, The Clash i drugima.

Jedan je od najvažnijih muzičkih pokreta svog vremena i obilježio je kulturu druge polovine 20. vijeka. Pank muziku prati i supkulturni pank pokret koji je usmjeren protiv establišmenta i namenutih autoriteta, a osnova pokreta je buntovništvo i borba za individualne slobode.

Pankeri insistiraju na svojoj različitosti, a mnogi se izjašnjavaju i kao anarhisti.

Pank je vrsta rok muzike i pokret koji se pojavio u drugoj polovini sedamdesetih godina u Velikoj Britaniji i SAD sa The Ramones, Sex Pistols, The Clash i drugima.

Ipak, pank je kasnije kroz muziku i određene velike bendove ušao i u mejnstrim, pa se tako pank kultura i ono u šta se razvila može pronaći širom svijeta, od Južne Amerike do Japana.

Osim, toga, pank je direktno izrodio pokret “strejt edž” (“straight edge”), odnosno direktnu suprotnost rizičnom ponašanju karakterističnom za to vrijeme.

Pank muziku prati i supkulturni pank pokret koji je usmjeren protiv establišmenta i namenutih autoriteta, a osnova pokreta je buntovništvo i borba za individualne slobode.

“Strejt edž” podrazumijeva odricanje od alkohola, droga, cigareta, promiskuiteta, a često podrazumijeva i vegetarijansku ishranu.

Tekst prenosimo sa bosonoga.com.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije