KulturaRadoznala Lola

Filmovi zbog kojih nećete htjeti izaći iz bioskopa ove godine

Nakon što smo vam sastavile listu romantičnih komedija koje biste trebale pogledati u januaru (i da, imamo ih za čitav januar) došao je red da pogledamo šta se to novo sprema ove godine. Pri tome ne mislimo samo na romanse,…

Sara Velaga

Nakon što smo vam sastavile listu romantičnih komedija koje biste trebale pogledati u januaru (i da, imamo ih za čitav januar) došao je red da pogledamo šta se to novo sprema ove godine. Pri tome ne mislimo samo na romanse, već i na neke malo (ne)ozbiljnije žanrove. S obzirom na debele minuse širom regije, vjerujemo da i vi, baš kao i naši članovi redakcije vjerujete kako se najbolje ušuškati pod deku sa nekim i gledati filmove. Ako već morate izaći, onda neka to bude do najbližeg kina, jer postoje filmovi koji će vas zagrijati, obećavamo. Simbolično, kao i inače, ovaj put donosimo dvanaest filmova, kako biste svaki mjesec imali barem jedan novi prijedlog.

Tišina

Ako vam kažemo da se ovaj film pripremao dvadeset i pet godina, vjerovatno ćemo privući vašu pažnju, a onda vas i navesti da pogledate šta je nastalo kao rezultat dugog i posvećenog učenja i proučavanja katoličanstva. Režiser Martin Skorseze je davne 91. godine dobio ideju na osnovu istoimenog romana, a dugi niz godina kasnije studiozno nastavio sa radom i pripremom filma. Koliko su čvrsti temelji vjere otkriva putovanje dvojice katoličkih misionara u Japan, kako bi pronašli svog nestalog mentora.

Logan

Za ljubitelje naučne fantastike donosimo poslasticu koja ih očekuje u martu ove godine. Kako će svijet izgledati u bliskoj nam budućnosti 2024. godine otkrivaju Logan i profesor Čarls Ksavier, koji se suočavaju sa nestankom X-Mena, korporacijskim vođom koji Natanielom Eseksom koji vodi svijet u propast. Ujedno se obojica suočavaju sa bolestima, ali podršku pronalaze u djevojčici koja je odlučna da spasi svijet.

Wonder woman

Nakon što smo godinama gledali superjunake na velikim i malim ekranima, red je došao na pravu žensku snagu i ujedinjenje. Priča o ženi na početku 2o.vijeka, princezi Dijani, koja upozna vojnog pilota od kojeg saznaje o ratnim događajima koji je navedu na volju za borbom za pravdu u svijetu. Feministička snažna uloga koja je prva ovakve vrste u posljednjih dvanaest godina. Posljednji film slične tematike bio je Elektra.

Majka

Kako se veza stavlja na test kada nepozvani gosti dođu, uznemiravajući svakodnevicu jednog para, otkrijte upravo u ovom filmu. Uprkos tome što se nije otkrilo dovoljno detalja pri samoj najavi filma, uzimajući u obzir glavnu glumicu Dženifer Lorens sigurne smo da će biti vrijedan gledanja.

Kako razgovarati sa ženama na zabavi

Neka vam ovo lice bude dovoljan motiv da se odlučite na gledanje ove komedije. Uprkos tome što zaplet djeluje više nego blesavo, jer se radi o vanzemaljki koja prekida svoju turneju kako bi sletila u London 1970. godine. Međutim, ako uzmemo u obzir da se radi o Nikol Kidman, dobijamo sjajnu fantastičnu originalnu priču, koja će izmamiti osmijehe na vaša lica.

Valerian

Ako uzmemo u obzir da se na razvoju ideje radilo više od decenije, očekujemo mnogo. Ako svemu dodamo i poznatu manekenku u glavnoj ulozi, ali i ulogu Rijane, ova naučno fantastična priča bi mogla biti zaista dobra. Zasnovana je na stripu iz 1970. godine, a kreativnost i razigranost režiserko-glumačke postavke rezultovali su dugoočekivanim filmom, za kojeg vjerujemo da će pronaći svoj put do publike.

Spajdermen, povratak kući

Ljubitelji ovog slavnog superjunaka definitivno jedva čekaju novi nastavak koji će im omogućiti praćenje djela i lika Spajdermena. U ovom nastavku osvrćemo se više na tipični život jednog Spajdermena, kako bismo vidjeli šta sve to sa sobom nosi, osim spašavanja svijeta i borbe protiv zla. Vjerujemo da će i djeca uživati.

Lego Betmen

Ok, ovo je naš favorit za ovu godinu, definitivno. Ima li šta bolje i zabavnije od toga da spojite Lego kockice i superjunake? Naš odgovor je definitivno ne. Sjećate se sigurno kako je sve bilo prije nekoliko godina kada se pojavio film o Lego kockicama, a nakon toga su se 3D animatori poigrali dodatno, kako bi dali neograničenu moć Betmenu da se nosi sa nekim tipičnim životnim problemima, kao što je briga o usvojenom sinu. Edukacija za cijelu porodicu u jednom filmu.

Kong: Skull Island

Kada tim istraživača krene zajedno na put sa američkim vojnikom kojeg tumači Semjuel L. Džekson, naiđu na niz prepreka sve do otoka na Pacifiku. Susretnu se sa velikom čimpanzom, koji je svojevrsna replika “King Konga” što ovaj film čini djelimično nastavkom istoimenog filma.

Blade Runner 2049

Ovo je dugoočekivani, znanstveno-fantastični triler iz 1982. godine, u kojem je jednu od najzapaženijih uloga odigrao Herison Ford. Sa nestrpljenjem se čekao nastavak snimanja, koji se desio u protekle dvije godine, a sada je produkcija završena i donosi još jedno muško pojačanje u vidu Rajana Goslinga.

Ljubavnici

Priča o dugogodišnjem bračnom paru, koji bez strasti i želje jedno prema drugom, imaju i više nego dovoljno istih za svoje ljubavnike. Međutim, kako stvari mogu da se zakomplikuju kada varate u ovim godinama, otkrijte u filmu koji je topla preporuka za sve one koji su dugo godina zajedno, ali i one koji žele znati kako to zapravo izgleda.

Između nas

Sva kompleksnost jednog odnosa koji je u svom nastanku bio prepun elana, a povremeno postao predvidiv, krije se u ovom filmu o Henriju i Dijani, dugogodišnjem paru koji ne želi robovati pravilima i normama društva. Međutim, kako bi se “samo riješili” svega, odluče se vjenčati, ali koliko će to promijeniti njihov odnos, ostaje pogledati u ovoj drami, koja je izvrsna podloga da preispitate i svoje odnose.

Nova 2017. godino, mi ti se od srca radujemo uz ovakvu listu filmova među kojima će ljubitelji svih žanrova pronaći svoje favorite. Javite nam utiske.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije