PorodicaPraktična Lola

Djeca i ishrana: Izbirljivost nije mana, već vještina. Neka ručak bude šaren.

Na stolu ručak. Dijete stavljate u hranilicu, ali ono je potpuno nezainteresovano za ukusnu hranu. Izbirljivostima nikad kraja. Djeca su, kaže pedijatar Vilijam Sirs u knjizi “Njega djeteta – od rođenja do druge godine”, izbirljiva s razlogom. Tokom prve godine…

Žana Gauk

Na stolu ručak. Dijete stavljate u hranilicu, ali ono je potpuno nezainteresovano za ukusnu hranu. Izbirljivostima nikad kraja.

Djeca su, kaže pedijatar Vilijam Sirs u knjizi “Njega djeteta – od rođenja do druge godine”, izbirljiva s razlogom. Tokom prve godine dojenčad jedu puno, jer brzo rastu. Prosječno dojenče do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, ali dijete od prvog do drugog rođendana najviše težinu poveća za trećinu.

Osim toga, većina djece proporcionalno više raste nego što dobija na težini jer višak dojenačkog sala koristi za energiju. Djetetove prehrambene navike se mijenjaju jer se mijenja brzina kojom  raste.

Promjene emocionalnog i motoričkog razvoja takođe izazivaju promjene u načinu prehrane. Mala djeca su prevrtljiva kada je to u pitanju.

Tokom prve godine dojenčad jedu puno, jer brzo rastu. Prosječno dojenče do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, ali dijete od prvog do drugog rođendana najviše težinu poveća za trećinu.

“Nisu mirna pri bilo kojoj aktivnosti, a naročito ne kada je jelo u pitanju. Njima bi više odgovaralo pregrizanje ili manji, češći obroci. Mnogi nutricionisti ionako smatraju da je to najzdraviji način prehrane. A naziv ‘izbirljiv’ zaslužen je zato što na način prehrane malog malog djeteta utiče biranje palcem i kažiprstom, što je motorička vještina koja se usavršava prema kraju druge godine. Dojenče uživa u vježbanju tog važnog novog umijeća probiranjem manjih komadića jela. Zbog toga moraju da budu izbirljiva”, navodi Sirs.

Zato nema mjesta nerviranju. Vaše dijete jedan dan može da jede normalno, a drugi dan gotovo ništa. Povrće jedan dan može da obožava, a drugi dan da bježi od njega. To hranjenje bez reda, iako ste se zabrinuli, je sasvim normalno.

“Kao roditelji osmoro djece na početku se nismo radovali njihovim obrocima. Sada više ne osjećamo taj pritisak. Naučili smo da je naš zadatak da nabavimo dobre namirnice, pripremimo ih tako da budu što hranljivije i maštovito poslužimo. Danas sve prepuštamo djetetu. Koliko i kada jede i da li uopšte jede uglavnom ostaje stvar njegovog izbora”, navodi Marta Sirs, medicinska sestra i Vilijamova supruga.

Promjene emocionalnog i motoričkog razvoja takođe izazivaju promjene u načinu prehrane. Mala djeca su prevrtljiva kada je to u pitanju.

Nemojte se nervirati ako dijete tog dana neće da jede pire od mrkve koji ste mu napravili. Prilagodite se djetetovom stilu. Ako vam dijete daje znakove da mu je dosta hrane, vrijeme je da završite s obrokom.

Pripremite pladanj sa grickalicama. Ovo je odličan način pregrizanja. U posudu sa više odjeljaka napravite zalogaje raznobojnih i hranljivih namirnica i stavite u svaki odjeljak pladnja. Takav ručak nazivamo duginim.

Vaše dijete jedan dan može da jede normalno, a drugi dan gotovo ništa. Povrće jedan dan može da obožava, a drugi dan da bježi od njega. To hranjenje bez reda, iako ste se zabrinuli, je sasvim normalno.

  • Jedan odjeljak rezervišite za hranljivi umak.
  • Zalogajima dajte nadimke koje će vaše dvogodišnje dijete razumjeti. Na primjer, avokado brodići (četvrtine uzdužno presječenog avokada), cigle od sira, bana točkovi, drveće brokule, štapići (kuhana mrkva ili integralna peciva), Mjesec (kriške oguljene jabuke)…

Pladanj stavite tako da ga dijete može dohvatiti. Svaki put kada prođe pored njega gricnuće neku od namirnica. Ako voli da jede u paru, pridružite mu se. Potrebno je samo da se uživi i uvidi kako je zanimljivo probirati iz raznobojnog izloga. Dok grickate, pretjerujte sa izrazima oduševljenja i tako djetetu dajte do znanja da je to izuzetno zabavno.

U posudu sa više odjeljaka napravite zalogaje raznobojnih i hranljivih namirnica i stavite u svaki odjeljak pladnja. Takav ručak nazivamo duginim.

Mala djeca vole da umaču. Dobitna kombinacija je umakanje manje omiljene hrane u omiljeni umak. Razmazujte hranljive namaze, to naročito vole.

Poštujte činjenicu da mala djeca imaju male želuce i ne u potpunosti razvijeno žvakanje i gutanje. Hranu režite u veličini zalogaja, a od mesa napravite paštetu i namažite na kreker. Ako dijete odbija hranu, a voli da pije, napravite frape od jogurta pomiješanog sa svježim voćem.

Mala djeca vole da umaču. Dobitna kombinacija je umakanje manje omiljene hrane u omiljeni umak. Razmazujte hranljive namaze, to naročito vole.

Ponekad će dijete odbitzi da sjedne u hranilicu. Nije drama, stavite ga u krilo i neka jede iz vašeg tanjira. Ili nekoliko namirnica stavite na sto, oni će prstićima lako doći do njih. Uživajte u ovoj fazi sjedenja u krilu, prebrzo će proći.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije