PorodicaPraktična Lola

Hladno je i nemate gdje da se igrate? Evo kreativnih ideja

Hladno je i ovih dana ne izlazite mnogo sa djecom.

Sankanje je dvočasovna zabava pa brzo u kuću na sušenje. A šta onda?

Žana Gauk

Kako zabaviti djecu i ispuniti im vrijeme, a da to nije gledanje crtanih filmova ili igranje igrica na tabletu, za one nešto starije.

Tu na scenu stupa vaša kreativnost. Za vas smo pronašle sjajne ideje kako da zabavite mališane od dvije do sedam godina. Kućna avantura kreće…

Dvogodišnjaka uglavnom ne drži mjesto i pažnju mu neko vrijeme možete zadržati bojama. Za ovu igru biće vam potreban kolaž-papir, makaze i bojice. Isjecite kolaž u obliku voćkica i doradite bojicama. Govorite mu koja je voćka u pitanju, ali i koje je boje. Na čist bijeli papir dijete može da lijepi voćkice. Tako ćete vježbati govor i učiti, a dijete će se zabaviti neko vrijeme.

Naduvajte nekoliko balona, nacrtajte im oči, usta i kosu i objašnjavajte djetetu boje. Tako će ih, kažu stručnjaci, vrlo lako savladati. Na isti način možete učiti i brojeve.

Isjecite kolaž u obliku voćkica i doradite bojicama. Govorite mu koja je voćka u pitanju, ali i koje je boje. Na čist bijeli papir dijete može da lijepi voćkice. Tako ćete vježbati govor i učiti, a dijete će se zabaviti neko vrijeme.

Ako imate dvogodišnju djevojčicu i dosadilo vam je pravljenje oblika od tijesta, zabavu nastavite sa starim čarapama. U njih stavite vatu i rižu, zavežite na kraju i isrtajte lice dječaka i djevojčice. Eto prave lutke za malu, kućnu pozorišnu predstavu.

Trogodišnjak/inja je prerastao ovu vrstu zabave. Ok, i za njih imamo zanimljive igre. Tri kuglice plastelina zalijepite na sto, na jednakoj razdaljini. U kuglice zabodite po jednu špagetu. U kutijicu stavite šuplje makarone i takmičite se ko će brže nanizati niz. Makarone možete i da bojite. Pa će igra biti šarenija.

Male igračke u obliku životinja stavite u korpicu, odštampajte slike farme, džungle, pustinje u zavisnosti od toga koje igračke imate, a dijete neka spaja figuricu sa staništem. Takođe, možete da odštampate slike životinja, poredate ih, a dijete neka ih upari sa figurama životinja koje ima. U ponudi su i puzle sa takozvanim pincetnim hvatom pa dijete životinje može da stavlja u udubljenja na šperploči.

Autići, avioni, brodovi i vozovi ne treba da stoje. Odštampajte kopno, nebo, vodu, šine i neka ih razvrsta po načinu na koji se kreću.

Male igračke u obliku životinja stavite u korpicu, odštampajte slike farme, džungle, pustinje u zavisnosti od toga koje igračke imate, a dijete neka spaja figuricu sa staništem.

Sa četiri, pet ili šest djetetovih godina može da bude još kreativnije. Ono voli vodu i tempere. Pet igračkica ubacite u vodu i malo zaledite, dodajte nove igračke i novu količinu vode pa opet zaledite i to ponovite još jednom. U svaki sloj vode dodajte i malo tempere. Dijete neka led polijeva toplom vodom i „oslobađa“ igračke.

Čitanje slikovnice nije fizički izazov, a vi pokušajte da im zadržite pažnju. Odaberite riječ koja se često pojavljuje u priči. Na primjer, svaki put kada se u Pepeljugi spomene cipelica, dijete neka skoči. Ni životinjska pantomima nije „igra za bacanje“. Na papiriće ispišite imena životinja, stavite u posudu i izvlačite zajedno. Oponašajte zvukove životinja i pogađajte o kojoj se radi.

Papire u različitim bojama razbacajte po sobi. Svaka boja neka se ponovi bar tri puta. Pustite muziku, a dijete neka pleše tako da mora, na primjer, stati samo na žutu boju. Tokom igre promijenite boju.

Pobacajte kuglice od vate po podu i pripremite praznu kanticu. Vaše dijete mora pokupiti sve kuglice, ali jednu po jednu i da ih stavi u kanticu u što kraćem roku. Mjerite vrijeme jer najbolji rezultat dobija i najslađu nagradu.

Ni životinjska pantomima nije „igra za bacanje“. Na papiriće ispišite imena životinja, stavite u posudu i izvlačite zajedno. Oponašajte zvukove životinja i pogađajte o kojoj se radi.

Napravite lopticu od čarape ili ako imate malenu lopticu, još bolje. Na jedan kraj sobe stavite kanticu, na drugi neka sjednu djeca. Naravno, cilj je da se loptica ubaci u kantu i svaki put kada dijete pogodi, mijenja poziciju. Pobjednik je onaj ko pogodi kantu sa svih pozicija.

Sedmogodišnje dijete zabavite knjigom. Čitajte i prođite kroz svijet bajki, a onda postavljajte pitanja. Gdje se dešava radnja, koje je boje haljina/odijelo, kada se desilo, koja je pouka… Zapravo, vježbaćete pamćenje, ali i spremati se za lektire.

Recite mu jednu rečenicu i neka pokuša da je opiše jednom riječju. Igrajte se „šta bez čega ne postoji“, osmislite lutkarsku predstavu, izradite sopstvenu slikovnicu i ispričajte priču…

Papire u različitim bojama razbacajte po sobi. Svaka boja neka se ponovi bar tri puta. Pustite muziku, a dijete neka pleše tako da mora, na primjer, stati samo na žutu boju. Tokom igre promijenite boju.

Boje, olovke, flomasteri, kolaž, kinetički pijesak… Sve ovo garantuje dobru zabavu.

Ne zaboravite, vrijeme koje provedete sa djetetom nema cijenu. Ispunite ga i ušarenite kako biste ga zajedno pamtili. Ima li ičega ljepšeg od učenja kroz igru?!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije