KarijeraPraktična Lola

AIESEC-ov “Čitav svijet u Banjaluci“

„Čitav svijet u  Banjaluci“  predstavlja internacionalno druženje mladih,  koje je organizovala lokalna kancelarija AIESEC-a u Banjoj Luci uz saradnju Couchsurfera Banjaluke. U srijedu, 28.12. u 20 h se preko 35 mladih skupilo da podijeli svoja iskustva, da čuje razne anegdote…

Redakcija

„Čitav svijet u  Banjaluci“  predstavlja internacionalno druženje mladih,  koje je organizovala lokalna kancelarija AIESEC-a u Banjoj Luci uz saradnju Couchsurfera Banjaluke.

U srijedu, 28.12. u 20 h se preko 35 mladih skupilo da podijeli svoja iskustva, da čuje razne anegdote i da se informiše o mogućnostima putovanja širom svijeta. Sem toga, na ovaj event otvorenog tipa došli su i Banjalučani da se upoznaju sa harizmatičnim Kostarikancem koji je na studijama u Londonu, kao i simpatičnom Ruskinjom koja je trenutno na putovanju kroz BiH, a završava master studije u Rimu. Takođe, i dosta naših sugrađana koji su volontirali i radili u Rusiji, SAD, Njemačkoj se pridružilo okupljanju mladih.

Sem njih, AIESEC u Banjoj Luci i Couchsurferi su ugostili i dva momka sa Erasmus programa  koji su fakultete završili u Banjaluci i Beogradu, a studije nastavili širom Evrope. Oni su predstavili kako je to učiti te raditi u Holandiji, Švedskoj, Italiji i upoznali sve nas sa kulturom i zanimljivostima iz datih zemalja.

Objasnili su ogromnu razliku obrazovnih sistema naše zemlje i Evrope, ali i naglasili da ipak gostoprimstvo Banjaluke i svog naroda ne zaboravljaju. Zbog toga, kao što vidite, i provode praznike u našem gradu. Članovi AIESEC-a u Banjoj Luci su predstavili  prisutnima  mogućnosti  putovanja putem volonterskih i stručnih praksi u 126 zemalja koje kancelarija nudi. Sve što je potrebno jeste entuzijazam,  želja za upoznavanjem drugih kultura i naravno volja da se ličnim djelom doprinese globalnoj promjeni u svijetu. To je ono što je i spojilo AIESEC i couchsurfing zajednicu – zajedničke vrijednosti.

Cilj samog druženja  i jeste bio da Banjalučani konkretno vide da postoje različite mogućnosti napredovanja, širenja svojih vidika i ostvarivanja ličnog potencijala koji sigurno mladi u našem gradu imaju. Kao što se i vidjelo na događaju gdje je Office Bar bio prepun, zainteresovanih da budu nosioci promjena ima!

To je i vizija samog AIESECa – mir i ispunjenje ljudskih potencijala. A kako ćemo to postići nego upoznavanjem drugih naroda, povećavanjem sopstvenih sposobnosti i volonterskim ili stručnim radom u cijelom svijetu.

Sve informacije o praksama možete naći na opportunities.aiesec.org

Ovo je prvi događaj ovakvog tipa u Banjaluci, da u opuštenom okruženju možete pitati couchsurfere, AIESECere ili svjetske putnike o ličnim iskustvima! Nadamo se, ne i posljednji.

 

Autor: Nikola Lero

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije