• 2012. godina bila je posebna, bar što se tiče petka trinaestog. Naime, te godine su bila tri takva: 13. januara, 13. aprila i 13. jula. Zanimljivo je i to da je “razmak” između ovih dana iznosio tačno 13 sedmica! Takva stvar se zadnji put desila 1984. godine.
 • Ako imate strah od petka trinaestog, onda je naučni termin za vaše stanje paraskavedekatriafobija (poznato je i pod nazivom frigatriskaidekafobija). A ako imate strah od broja 13, onda patite od  triskaidekafobije.
 • Još uvijek se ne zna kada i zašto je petak trinaesti počeo da se povezuje sa nesrećom. Ova povezanost može biti i biblijska, s obzirom na to da je trinaesti gost na Tajnoj večeri izdao Isusa, a njegovo raspeće se desilo sutradan, na petak. A možda sve ima veze i sa tim što je 13 odmah nakon ugodnijeg broja 12. Naime, imamo 12 mjeseci u godini, 12 znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 apostola, 12 plemena Izraela…
 • Bez obzira na razlog, strah od broja 13 široko je rasprostranjen: bolnice i hoteli često “preskaču” trinaesti sprat, a nije ni rijedak slučaj da na aerodromima nemate izlaz 13.

 • Sljedeća godina u kojoj ćemo imati tri petka trinaesta je 2026. Oni padaju u februaru, martu i novembru.
 • Ako mislite da vaš petak 13. neće biti dobar, budite srećni što niste vitez Templar iz četrnaestog vijeka. Naime, 13. oktobra 1307. godine (petak 13.), vojska francuskog kralja Filipa IV upala je u domove hiljada pomenutih krstaških ratnika te su ih uhapsili na osnovu optužbi za ilegalne aktivnosti. Iako optužbe nisu dokazane, više od stotinu ih je umrlo usljed strašnog mučenja.
 • Zašto je praznovjerje oko petka trinaestog tako duboko “urezano” u naš um? Prema Tomasu Giloviču, profesoru psihologije na američkom univerzitetu Kornel, naš mozak sam pravi poveznice: “Ako vam se nešto loše desi na petak trinaesti, vaš mozak će taj dan uvijek povezivati sa lošim događajima”.

 • Za pagane, broj 13 je srećan broj. On odgovara broju punih mjeseca u godini.
 • Američki predsjednik Frenklin D. Ruzvelt izbjegavao je putovati trinaestog dana u svakom mjesecu te nikada nije zvao trinaest gostiju na večeru. Napoleon i drugi američki predsjednik, Herbert Huver, imali su triskaidekafobiju, tj. abnormalan strah od broja 13.
 • Pisac Mark Tven jednom je bio trinaesti gost na večeri. Prijatelj ga je upozorio da ne ide. “To je bila baš loša sreća”, poslije je Tven pričao prijatelju. “Imali su hrane samo za 12 osoba!”. Pojedini restorani u Parizu nude neobičnu uslugu – oni vam mogu angažovati četrnaestog gosta, ako je na večeri prisutno trinaest osoba.

 • Strah od petka trinaestog može uticati i na poslovanje, bar sudeći prema Centru za upravljanje stresom i Institutu za fobije u Ashevilleu, Sjeverna Karolina, koji, između ostalog, nudi terapije kako bi se ljudima pomoglo da prevladaju strah od petka trinaestog. Njihove procjene pokazuju da se stotine miliona dolara (čak do 900 miliona) “izgubi” zbog straha ljudi da lete ili posluju pomenutog dana.
 • Broker i pisac, Tomas V. Loson, u svom romanu iz 1907. godine, “Petak trinaesti”, priča o brokeru koji je pokušao da “sruši” Vol Strit na najnesrećniji dan u godini. Navodno, nakon toga vjerovatnoća da broker kupi ili proda dionice na petak 13. bila je veoma mala, bar sudeći prema članku koji je Njujork Tajms objavio 1925. godine.
 • Prikladno ovom danu, režiser psiholoških trilera, Alfred Hičkok, rođen je na petak 13., tačnije 13. avgusta 1899. godine.

Izvor: Mini magazin