DogađajiRadoznala Lola

Žene zastupnice konačno vidljivije, ali naravno, ne kod nas

Mali korak za čovječanstvo, ali veliki za žene. Možda će se konačno više čuti i bolje vidjeti. Naime, ove godine na Svjetskom Ekonomskom Forumu u Davosu od 3000 učesnika čak 20% će biti žena. Možda se ne čini velikim pomakom,…

Sara Velaga

Mali korak za čovječanstvo, ali veliki za žene. Možda će se konačno više čuti i bolje vidjeti. Naime, ove godine na Svjetskom Ekonomskom Forumu u Davosu od 3000 učesnika čak 20% će biti žena. Možda se ne čini velikim pomakom, ali s obzirom na to da je taj procenat iznosio 18% prošle godine, a ranije i 17% primjetan je porast. Zapravo je to u skorijoj istoriji najveći procenat učešća žena. Što se učešća u kompanijama na CEO pozicijama u 500 kompanija, žene su vodeće samo u 4.4% slučajeva.

Ove godine na Svjetskom Ekonomskom Forumu u Dejvosu od 3000 učesnika čak 20% će biti žena.

Ono što su pokušali napraviti kao stimulativno jeste mogućnost dovođenja petog člana o trošku organizacije, ako im jedna od četiri bude žena. Osim toga u posljednje dvije godine istaknuto je kako od 200 učesnika na programima Mladih Lidera i Regionalnih foruma polovina moraju biti žene. Upravo zato žene su održale i više govora u protekloj godini, a želja je nastavak ovog pozitivnog trenda. Međutim, ono što nas takođe interesuje jeste do kada će biti zadovoljavajuće petine ili polovine kao nešto ekskluzivno, s obzirom na to da bi se trebalo podrazumijevati da žene budu aktivno uključene jednako.

Žene su održale i više govora u protekloj godini, a želja je nastavak ovog pozitivnog trenda.

Izvor: Quartz

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije