DogađajiRadoznala Lola

Čovjek je donio kući 20 životinja istog oblika, veličine i boje. Jedna vrijedi više od ostalih. Koja je to? Čitajte do kraja

Čovjek je donio kući 20 životinja istog oblika, veličine i boje. Ubrzo je shvatio da jedna vrijedi više od ostalih 19 zajedno. O kojoj je životinji riječ? Ovu običnu pitalicu koju pogađaju djeca lako riješavaju oni koji vladaju funkcionalnim i…

Žana Gauk

Čovjek je donio kući 20 životinja istog oblika, veličine i boje. Ubrzo je shvatio da jedna vrijedi više od ostalih 19 zajedno.

O kojoj je životinji riječ?

Ovu običnu pitalicu koju pogađaju djeca lako riješavaju oni koji vladaju funkcionalnim i asocijativnim znanjem. Oni koji su sticali reproduktivno znanje ili ti bubali imaju problem da dođu do tačnog odgovora.

Neću odmah da vam dam odgovor na na ovu pitalicu, razmislite još.

Zamislite sada ovu situaciju: djeca koja još ne idu u školu znaju da nabroje sve planete sunčevog sistema, znaju da ispričaju šta je to što izlazi iz vulkana, objasne zašto je negdje dan, a negdje noć u isto vrijeme i jako dobro povezuju stvari i barataju asocijacijama.

Takve stvari zaista postoje, a u našoj zemlji ih je sve više i to zahvaljujući NTC sistemu učenja koji se primjenjuje u Banjaluci već drugi ciklus. Osim toga, veliki broj učitelja slušao je seminare dr Ranka Rajovića koje organizuje Oxford edukativni centar.

NTC sistem učenja Lolama je objasnila Jelena Nezirović, koordinatorka NTC radionica u Banjaluci.

 Šta je NTC sistem učenja?

NTC sistem učenja je skraćenica od „Nikola Tesla Centar“ – Odsjek Mense za darovite. Riječ je o specijalizovanom programu nastao iz želje da se podstaknu djeca da u što većoj mjeri razviju svoje biološke potencijale. Preduslov ostvarenja ovog cilja je rana stimulacija djece, odnosno stimulacija razvoja novih veza u mozgu. Osnivač NTC sistema učenja je dr Ranko Rajović, osnivač Mense Srbije, član Borda direktora svjetske Mense i predsjednik svjetske Mense za darovitu djecu. Koautor je Uroš Petrović, pisac fantastičnih knjiga za djecu i mlade koje svojim sadržajem pomijeraju granice u savremenoj literaturi.

Osnovu NTC programa predstavljaju savremena naučna otkrića iz oblasti neuronauke i pedagogije sa ciljem razvoja kreativnosti i funkcionalnog znanja kod djece. Program je nastao iz želje da nova otkrića u nauci dovedu i do praktičnih promjena. Kod nas se djeca još uvijek edukuju na način koji je zastario, prevaziđen i ne daje rezultate. Akcenat treba da se stavi na školu koja će se fokusirati na podršku i vođenje učenika kao pojedinca. Motivacija treba da se temelji na ohrabrenju i pohvali, a ne na kazni.

NTC sistem učenja je skraćenica od „Nikola Tesla Centar“ – Odsjek Mense za darovite. Riječ je o specijalizovanom programu nastao iz želje da se podstaknu djeca da u što većoj mjeri razviju svoje biološke potencijale.

NTC sistem učenja je naučno zasnovan sistem učenja koji je prihvaćen i primjenjuje se u 17 država Evrope.

Dr Ranko Rajović je izričiti protivnik reproduktivnog učenja, odnosno da se ponavljanjem stiče znanje. Mi moramo djecu da učimo da razmišljaju, a to je rak rana obrazovnog sistema cijele Evrope, a ne samo naše države. Naša djeca ne povezuju. Učitelj daje djetetu uputstvo da lekciju pročita više puta i više dana uzastopce i da će tako naučiti. Ali mozak tako ne radi.

Osnovu NTC programa predstavljaju savremena naučna otkrića iz oblasti neuronauke i pedagogije sa ciljem razvoja kreativnosti i funkcionalnog znanja kod djece.

NTC sistem učenja naglašava krucijalnu važnost roditelja u dječijem razvoju i ističe 15 grešaka kojima roditelji sprečavaju razvijanje djetetovih potencijala. Neke od tih grešaka su nedozvoljavanje djetetu da skače po krevetu, da se vrti oko svoje ose, pasiranje hrane nakon nicanja zuba, kupovina patika sa čičkom…

NTC program je za veoma kratko vrijeme, zbog svoje primjene i sjajnih rezultata kod djece, postao program broj jedan u većini zemalja Evrope, a i kod nas.

Kako je sve počelo?

U početku stvaranja programa dr Ranko Rajović je prve vježbe kroz igru i razgovor radio sa najmlađim sinom Danilom od njegove treće godine. Postignuti rezultati su bili iznad svakog očekivanja. Pod „rezultati“ misli se na njegovo napredovanje kao i na radost koja je pratila njihove prve korake i stalnu potrebu da se ta igra nastavi. Takođe, naročito inspirativno bilo je i pozitivno okruženje među djecom i vaspitačima, ali i reakcija roditelja koji su bili „primorani“ da igraju nove igre i otkrivaju skrivene sposobnosti svoje djece.

Šta su NTC radionice?

NTC radionice, koje se u Banjaluci održavaju u Ulici Nikole Pašića na broju 4, su revolucionaran program za razvoj inteligencije kod djece. Osnovni cilj radionica je razvoj kreativnosti i funkcionalnog znanja. S velikom srećom i ponosom možemo da kažemo da se  ovaj program od proljeća 2016. godine sprovodi i u Banjaluci. Oxford Edukativni Centar je licencirani NTC centar koji sprovodi NTC radionice u Banjaluci.

Dr Ranko Rajović je izričiti protivnik reproduktivnog učenja, odnosno da se ponavljanjem stiče znanje. Mi moramo djecu da učimo da razmišljaju, a to je rak rana obrazovnog sistema cijele Evrope, a ne samo naše države. Naša djeca ne povezuju. Učitelj daje djetetu uputstvo da lekciju pročita više puta i više dana uzastopce i da će tako naučiti. Ali mozak tako ne radi.

Budući da se već 20 godina bavimo jezičkom i informatičkom edukacijom djece i odraslih, ponosni smo što smo naš program obogatili i NTC sistemom učenja. Naše dugogodišnje iskustvo nam je omogućilo, ne samo da uvidimo slabosti sistema obrazovanja, već da utičemo na stvaranje novih nastavnih sredstava i metoda koji će omogućiti našim polaznicima da nove sadržaje usvajaju na lakši i kreativniji način. Upravo iz te želje smo i došli na ideju o realizaciji NTC radionica u Banjoj Luci.

U prostoru potpuno prilagođenom radu sa djecom, uz vođstvo licenciranih članova NTC tima naši polaznici su uspješno prošli prvi ciklus NTC radionica. Igra kao unutrašnja potreba djeteta je ključni faktor programa. Na zabavan i inovativan način polaznici NTC radionica su imali priliku da prođu kroz sve faze koje karakterišu jedan ciklus. Radionice se sprovode u toku cijele godine u tri ciklusa od po 12 radionica. Svaki nivo je različit i prilagođen uzrastu, pa vaše dijete može da pohađa više ciklusa godišnje. Radionice su namijenjene za djecu uzrasta od 4 do 12 godina.

Koji su ciljevi NTC radionica?

 Program NTC radionica je koncipiran tako da njihov sadržaj utiče na:

  • Podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti djece
  • Sprečavanje poremećaja koncentracije i pažnje
  • Razvijanje koodrinacije pokreta i motorike
  • Rano otkrivanje darovite djece
  • Razvijanje brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja

Naše dugogodišnje iskustvo nam je omogućilo, ne samo da uvidimo slabosti sistema obrazovanja, već da utičemo na stvaranje novih nastavnih sredstava i metoda koji će omogućiti našim polaznicima da nove sadržaje usvajaju na lakši i kreativniji način.

Učenje kroz igru

NTC sistem učenja ističe da svako dijete voli da uči, ali to učenje mora da bude zanimljivo. Kod djece će učenje biti najzanimljivije, ako je kroz igru. Kada naučimo nešto novo naš mozak luči endorfin, hormon sreće, a dosada je jedna vrsta stresa. Iz tog razloga moramo stalno da aktiviramo naš mozak, a naročito mozak naše djece u periodu od 2. do 7. godine kada je formiranje veza u mozgu najveće. Ono što najviše razvija mozak jeste fizička aktivnost i kretanje.

Upravo iz ovog razloga djeca toliko vole da dolaze na NTC radionice, oni misle da dolaze da se igraju i kroz igru saznaju puno stvari, a tako se najbolje pamti. Želimo da slušaju jedi druge, da povezuju i daju svoje ideje.

Naš cilje je da naučimo djecu nove tehnike učenja koje će da koriste u kasnijem školovanju pa i u svim izazovima koje život donosi.

NTC sistem učenja ističe da svako dijete voli da uči, ali to učenje mora da bude zanimljivo. Kod djece će učenje biti najzanimljivije, ako je kroz igru.

PS:sjećate li se pitalice sa početka članka?

Odgovor je: školjka sa biserom. Jedna vrijedi više od svih ostalih zajedno bez bisera.

Više informacija o NTC radionicama možete dobiti pozivom na broj telefona 051/224-224, na sajtu Oxforda ili klikom na sajt radionica. Tu je i Fejsbuk stranica Edukativnog centra Banjaluka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije