Hrabra LolaPreduzetništvo

Mostarka koja je svoju ljubav prema modi pretvorila u posao

Ljubav prema modnom dizajnu i modelingu odvela je ovu djevojku u sasvim neočekivani svijet uspjeha. Ostvarila je svoje dječije snove i postala dizajnerka i blogerka, koja iz dana u dan ima sve više pratitelja na Instagramu, ali i drugim društvenim…

Sara Velaga

Ljubav prema modnom dizajnu i modelingu odvela je ovu djevojku u sasvim neočekivani svijet uspjeha. Ostvarila je svoje dječije snove i postala dizajnerka i blogerka, koja iz dana u dan ima sve više pratitelja na Instagramu, ali i drugim društvenim mrežama, gdje nesebično dijeli ideje i dobre modne kombinacije sa drugima. O tome kako je uspjela u svijetu mode i shvata li kakvu ulogu ima u životima djevojčica i djevojaka koje prate njen blog, Selma Bijedić za Lolu.

Mlada, ambiciozna i uspješna. Kako i kada je počelo tvoje zanimanje za modni svijet?

Već u ranom djetinjstvu sam pokazivala sklonost ka umjetnosti i svim njenim granama. Ljubav prema modi datira  još  od vrtića, kada sam kao djevojčica voljela da nosim maminu odjeću i štikle i sanjala kako ću jednog dana biti modna dizajnerica i imati svoje modne  kolekcije i  revije.

Često sam prepravljala svoje stvari čime sam, već tada, ostavljala  neki svoj pečat u svemu. Ta ljubav postala je još veća nakon upisa na fakultet Dizajna, kada sam počela kreirati svoje prve komade.

Danas si modna blogerka, ali i modna dizajnerka. U čemu se više pronalaziš i šta te prvo počelo zanimati?

Modni dizajn je moja prva i najveća ljubav.  Uživam da stvaram, kreiram, skiciram i biram tkanine.  Upravo zbog toga sam i upisala Dizajn i odlučila da to bude moja profesija. Danas, sam apsolvent dizajna a iza sebe imam četiri kolekcije, brojne nagrade i priznanja. Moja profesija je ono što me najviše čini sretnom i ispunjenom. Blog je moj hobi, odnosno moja platforma na  kojoj postavljam stvari koje volim, razmjenjujem mišljenja i stalno sam u interakciji sa mojim pratiteljima.  Posebno sam sretna  što sam preko bloga upoznala mnoge ljude širom svijeta, proširila svoje kontakte i stekla prijatelje.

Kako opisuješ svoj stil i šta je ono što te izdvaja od drugih?

Teško da bih se mogla svrstati u neko tačno određenu kategoriju, mix & match  je moja omiljena vodilja pri odabiru, to je ono u čemu uživam. Izazov mi predstavlja kada spajam nespojivo u harmoničnu cjelinu . Volim da se igram sa krojevima, dezenima i materijalima.  Ne mora značiti da imati stila znači oblačiti se isključivo u vintage ili isključivo u skupu odjeću. Radi se o tome da osoba emanira, da ima stav.

Danas kada je blog platforma za dijeljenje ideja i fotografija sa drugima, čini se da mnogi uviđaju prednosti, ali na koji način ne postati „samo još jedan modni blog“?

Važno je da volite ono što radite, jer je to jedini način da se postignu  izvanredni  rezultati.  Biti kompletan bloger znači razumjeti se u fotografiju, web dizajn, znati trendove u digitalnom svetu, ne samo modnom. Dobro se koristiti društvenim mrežama, voditi računa o vlastitom  brendingu, imati određeni imidž i zaštitni znak.  Najvažnije od svega je biti jedinstven i ostati svoj.

Šta je ono što po tvom mišljenju čini ženu damom i kraljicom dobrog stila?

Ženu damom ne čine samo maniri, već čitav niz sitnica koji se slažu jedna do druge kao kockice. Dama je njegovana žena, koja je svjesna sebe i svojih kvaliteta ali i svojih mana koje vješto umije da prekrije. Takva žena je jaka, samostalna i stabilna. Pozitivan stav, maniri i urednost su glavne odlike dame. Kada ga govorimo o fizičkom izgledu  onda je to isticanje onoga što vas čini posebnom bilo da je to kosa ili oči ili nešto treće.  U odijevanju mora postojati balans  i svjesnost o  tome šta odgovara vašem tijelu. Dama i kraljica stila znaju da slijepo praćenje trendova nije odlika dobrog stila, takva žena ima svoj stil koji je odraz njenog karaktera. Ona poznaje sebe. Ona je svoja!

Modne blogerke u svijetu, ali i kod nas postaju svojevrsni uzori djevojčicama. Osim što se počnu oblačiti kao one, vremenom preuzmu i njihove obrasce ponašanja. Jesi li svjesna uloge koju imaš i šta bi voljela da od tebe nauče?

Modni blogovi su idealno mjesto za pronalazak inspiracije i nude spektar mogućnosti. Možete saznati šta je nove u svijetu mode, dobiti pokoju ideju, saznati gdje pronaći dobre odjevne komade ili nešto sasvim treće. Sigurno je , da modni blogovi mnogo utječu na pojedince i kroje modnu scenu. Ja bih željela da od mene nauče kako se postepeno gradi stil koji sadrži svijest o sebi, samopouzdanje, kreativnost i hrabrost.

Ko su tvoji uzori u modnom svijetu i za koga vjeruješ da je ultimativna kraljica stila i zašto?

Nemam  uzore, nemam obrazac koji pratim  i ne razmišljam o toj kategoriji. Divim se ljudima koji su uspješni u onome što rade. Dopada mi se kako Olivia Palermo kombinira komade iz high-street dućan sa dizajnerskim komadima. Ona sa lakoćom šeta kroz različite modne stilove, pomjera granice i ne pravi modne greške. Svaka njena kombinacija odiše slobodom i udobnošću, nikada ne prelazi granicu dobrog ukusa. Ipak,  ultimativna kraljica stila je Anna Wintour legendarna urednica Voguea koja je redefinisala taj modni časopis. Unatoč svojoj dobi, ona ima djevojački lik i još nepregledne zalihe energije – i to je također dio stila.

Patrijarhalno društvo nasuprot novog vala feminizma. Gdje vidiš današnju ulogu žene i kako razbiti predrasude o lijepim, a navodno površnim ženama?

Predrasude i stereotipi su opasni, bilo da se javljaju u patrijarhalnom ili savremenom društvu.

To je pokušaj ubacivanja osoba u već zacrtani okvir što je u potpunoj  suprotnosti sa teorijama individualnosti i  različitosti.  Svako ljudsko biće je jedinstveno i posebno  i čini spoj fizičkog izgleda i duhovnosti koji su ponekad u balansu a ponekad u disbalansu.

Svaka žena je lijepa ukoliko pronađe formulu za harmoničan odnos unutrašnje i vanjske ljepote.

Ženama se često karijera postavlja nasuprot ljubavi i privatnog posla. Međutim, postoje one kojima ide veoma dobro usklađivanje. Kako bi svoju viziju toga opisala?

Vremena su se promijenila baš kao i uloga žene u modernom svijetu. Moderne žene su  samostalne, posvećene svojoj karijeri, odstupaju od stereotipa i žele da napreduju. Takvim ženama je teško pronaći  ljubav, ali kada  pronađu one znaju kako da ta ljubav svakim danom raste. Ništa nije nemoguće, možemo imati sve. Važno je da razlučimo da li želimo biti nesretni i neuspješni  ili sretni i uspješni. Ljubav je uvijek moj pokretač, vjetar u leđa i inspiracija.

Šta savjetuješ svima koji se žele baviti modnim blogom ili dizajniranjem?

Važno je biti svoj, imati svoj stav i lični stil. Biti prepoznatljiv i jedinstven. Imati samopouzdanje čak i kada niste sigurnu u sebe i uvijek predstavljati sebe na najbolji način. Radno vrijeme ne postoji, inspiracija je ključan faktor. Prava je magija kada modu koristiš kako bi izrazio ono što jesi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije