Praktična LolaŽivot

Ovo nisu stvari koje trebaju da se nađu u vašoj vagini. Zaista.

Vjerujemo da je svaka od vas, barem jednom u životu čula urbanu legendu o tome kako je neka tamo sestrina drugarica od tetkine bake završila na hitnoj zbog jako čudnog predmeta zaglavljenog u vaginu.

Priredila Redakcija

Neke priče su vjerovatno i istinite i poprilično sramotne, ali neke su dobar pokazatelj šta je to što nikako ne biste trebale da koristite kao seksualno pomagalo. Šta je to u stvari opasno za vaginu?

Gelovi za tuširanje

Neke žene nikako da nauče – gelovi za tuširanje nisu dobri za vaginu. Apsolutno. Da, znamo da to radite i postoji plejada žena koje uporno odbijaju da prihvate savjete stručnjaka. Gelovi za tuširanje narušavaju prirodnu floru vagine i tako se u stvari ubijaju dobre bakterije, slabi mogućnost od odbrane od loših i dolazi do preosjetljivosti i sklonosti čestim infekcijama. Ginekolozi preporučuju da, ako baš morate toliko često da koristite neko sredstvo za pranje intimnog područja (iako je nepotrebno), neka to budu blagi dječiji sapuni i voda ili gelovi namijenjenji upravo za intimno pranje, ali NE PREČESTO.

Get fresh: top shower gels for summerSaune i isparavanje

Da, da, dobro ste pročitale – otkud vam to da je sauna dobra ideja? I to naročito u danima kada sve vrvi od drugih žena, higijenskih ili manje higijenskih uslova i  stolica na kojima se sjedi? Svi zajedno? A da ipak preskočite taj dio? Prema riječima stručnjaka, saune nisu najbolja ideja kada je u pitanje održavanja vagine zdravom.

sauna

Ulje čajevca

Ne, nisu ulja loša, ali morate paziti koje tačno ulje je u pitanju. Samo zato što je jestivo ili dobro za lice, ne znači da je u redu da ga se maže svuda. Ulje čajevca djeluje antibakterijski i izuzetno je jako i koncentrovano i nikako nije za osjetljivo vaginalno područje.

ulje cajevca

Čokoladni sirup

Ako već morate, onda ostavite čokoladu za druge tijelove tijela, ali izbjegavajte vaginu. Čokoladni sirupi sa svojim sastavom mogu izazvati različite iritacije i infekcije i nikako nisu dobra ideja, ma koliko primamljivo izgledala ideja.

chocolate-pasta

 

Šlag

Šlag je, baš kao i čokoladni sirup jako primamljiva ideja i potencijalno zanimljiva seksualna igra, ali ako se već odlučite za korištenje, potrudite se da bilo koja vrsta hrane ipak ne dolazi u direktan kontakt sa unutrašnošću vagine.

šlag

Vazelin

Vazelin se često koristi kao lubrikant, ali prema riječima stručnjaka, ipak sadrži sastojke koji nisu dobri za vaginalnu floru te se ipak preporučuje upotreba lubrikanata na bazi ulja, a koji neće izazvati iritacije i infekcije.

vazelin

Oprezno sa domaćim receptima

Žene često misle da svaki “recept” koji su čule negdje u prolazu, a koji navodno liječi to i to, treba i isprobati. Od različitih čajeva i natapanja na higijenske uloške pa sve do tampona natopljenih jogurtom? Ne, ne i ne… U slučaju bilo kakve infekcije ili iritacije obavezno se javite ginekologu, nikako nemojte same pokušati da se izliječite, a naročito ne sa receptima koji podrazumjevaju upotrebu industrijski prerađevina.

jogurt tampon

Voće i povrće

Prvo, jednu stvar da razjasnimo: urbani mit o “puštanju korijenja” u vaginu ako se u istoj nađe neko voće i povrće – od toga nema ništa. To je morbidna bajka koju je nekad neko izmislio, a vjerovatno iz perioda kada je svaka infekcija bila smrtno opasna. Zamislite samo prije nekoliko stotina godina da je nekoj ženi palo na pamet da u vaginu umetne bilo kakvu vrstu prljavog povrća koji svojom prljavštinom uzrokuje razvoj bakterija, gljivica, infekcija raste, proširi se… Nije da nema smisla, ali zaboravite na puštanje bilo kakvog korijenja! Ali, i danas u dvadeset i prvom vijeku, takva vrsta seksualnog pomagala ili pokušaja liječenja nečeg ne bi trebalo da bude opcija. Nije higijenski, neugodno je i pesticidi kojim se tretira voće i povrće danas su kancerogeni sve i kad ih operete, a naročito kad iste umećete u osjetljivo vaginalno područje.

krastavac

Bilo šta iz zadnje, ne ide u otvor naprijed

Mislite da se šalimo? Ne. Doktori (pre)često bilježe slučajeve infekcija koje su uzrokovane prenosom bakterija iz analnog u vaginalni otvor. Da, igračke su u redu i koristi ih ko kako želi i voli, ali vodite računa o higijeni i bakterijama koje se prenose. Sve što ste koristili tokom analnog seksa ne bi trebalo da se koristi za vaginalni, ukoliko nije očišćeno. Da, radi se samo o bakterijama i upalama, ali posljedice zaista mogu biti kobne, vaginalna flora nije dovoljno otporna niti se svaka bakterija ponaša isto. Igrajte se i isprobaje različite stvari, sve što vas čini srećnima, ali vodite računa o higijeni i vlastitom zdravlju.

Oštri objekti

Vagina je osjetljiva, koža je tanka, puna sitnih kapilara i živaca, svaki predmet koji bi i potencijalno mogao da ogrebe – izbjegavajte. Oštrim predmetima tamo nije mjesto.

oštri predmeti

Četka za kosu

Ne. Jednostavno ne. Odustanite od potencijalno opasnih predmeta koji mogu da vas povrijede.

Tamponi namočeni u alkohol

Lola je već pisala o trendu pijanog tampona. Ne, sa velikim uzvičnikom. Alkohol nagriza kožu, narušava vaginalnu floru, uništava dobre bakterije, isparava u unutrašnjost organizma i dovodi do steriliteta. Alkohol nije za tampon. Natapanje tampona u bilo šta nije za vaginu.

pijani tampon

Mobilni telefon

Da, telefon vibrira, ali nije vibrator. Ne, telefon ne može da služi u te svrhe i nije mu mjesto u vagini. Apsolutn nikad.

telefon

Konzerve i boce

Da, možda vas ta bočica sa sokom baš podsjeća na, khm – nešto, ali to ne znači da treba da se stavlja bilo gdje. Prije nego se usudite bilo kakav predmet umetnuti u vaginu, razmislite o tome koliko je to čisto, sigurno, da li će da se rastavi, slomi il razbije?!

boca

Cirkoni

Pomolimo se tiho, svi zajedno da se više nikad ne desi trend blinganja ženskog spolnog organa. Apsolutno nikad. Šljokice i cirkon su najzahtjevniji predmet za odstraniti ukoliko se nađu direktno u vagini i skoro pa uvijek podrazumjevaju operativni zahvat da bi se izvadili van. Zaobiđite cirkone i ljepilo da biste poradili na izgledu, slobodno budite tradicionalne i kupite seksi donji veš, čipka je ipak sigurnija.

cirkonizacija

Električna četkica za zube

Kao i mobilni telefon – ako vibrira ne znači da može poslužiti kao vibrator. Jednostavno ne.

četkice

Moramo priznati da šlag i čokoladni sirup izgledaju kao primamljiva ideja, ali vodite računa o sigurnosti i tome da li nešto može da vam našteti, izazove povredu i niz daljih neugodnosti. Živimo u dvaeset i prvom vijeku, seksualna pomagala i igračke ne posmatrajte kao tabu i zabranjene, ako vam trebaju – kupite! Sve i ako osjećate sramotu, ona će brzo proći, posljedice upotrebe pojedinih predmeta mogu biti dugotrajne i kobne.

 

Autorka: Maja Memić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije