FeminizamHrabra Lola

U Južnoj Africi muževi brane ženama da se fotografišu. Da.

U posljednjih nekoliko godina, fotograf Paul Shiakallis iz Južne Afrike dokumentovao je živote grupe žena, koje pripadaju heavy metal subkulturi pod nazivom “Queens of Marok” što na njihovom jeziku znači “kraljice roka”. Kroz seriju fotografija “Leathered Skins. Unchained Hearts” predstavio…

Sara Velaga

U posljednjih nekoliko godina, fotograf Paul Shiakallis iz Južne Afrike dokumentovao je živote grupe žena, koje pripadaju heavy metal subkulturi pod nazivom “Queens of Marok” što na njihovom jeziku znači “kraljice roka”. Kroz seriju fotografija “Leathered Skins. Unchained Hearts” predstavio je njihov bunt patrijarhatu, koji je jedan od glavnih problema sa kojim se suočavaju.

Prema njihovim izjavama, biti pripadnica ove subkulture, ali i žena u Južnoj Africi je mnogo teže nego biti žena u ostatku svijeta. Neke od njih nisu imale mogućnost da se fotografišu, jer im partneri nisu to dozvoljavali. Jedan od glavnih problema sa kojima se suočavaju, kada su u pitanju partnerski odnosi, jeste ljubomora i posesivnost koji ih sputavaju da funkiconišu normalno i samostalno.

Zato su ove fotografije važne.

Zato su odraz buntovništva.

Zato je potrebno povećavati vidljivost žena i njihovih problema.

Svakodnevno bez izgovora.

Žene su snažne, sposobne i hrabre. Ne treba im muškarac da to dokažu, treba im ženska solidarnost da vjeruju da ništa nije nemoguće. Najbolji oslonac je udruženost svih žena sa zajedničkom porukom o tome da ih ništa neće spriječiti na putu do uspjeha. Šta god on za njih značio.

Zato su ove fotografije važne.

Zato su odraz buntovništva.

Zato je potrebno povećavati vidljivost žena i njihovih problema.

Svakodnevno bez izgovora.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije