DogađajiRadoznala Lola

Priča o Bobu Dilanu u Narodnom pozorištu RS. Dođite!

Pred Banjalučanima je još jedno veče dobrog filma. Dokumentarnog. Na maloj sceni „Petar  Kočić“ Narodnog pozorišta RS u petak, 27. januara od 18 časova biće prikazano ostvarenje „Bob Dilan: Nema puta kući“ Martina Skorsezea. A kroz ovo filmsko svjedočanstvo, u…

Žana Gauk

Pred Banjalučanima je još jedno veče dobrog filma. Dokumentarnog.

Na maloj sceni „Petar  Kočić“ Narodnog pozorišta RS u petak, 27. januara od 18 časova biće prikazano ostvarenje „Bob Dilan: Nema puta kući“ Martina Skorsezea. A kroz ovo filmsko svjedočanstvo, u razgovoru nakon projekcije, publiku će provesti dramaturg Slaviša Radan.

“U 2016. godini Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je američkom pjevaču, kompozitoru, ali prije svega pjesniku, Robertu Alenu Zimermanu, svima poznatijem pod imenom Bob Dilan. U obrazloženju nagrade stoji da je zaslužan za uvođenje novog pjesničkog izraza u američku književnost. To je i direktan povod da januarsko veče Filmoteke posvetimo njemu. Bob Dilan je, našim bi riječnikom rekli, došao niotkud. Rodom iz provincije (Hibing, Minesota) u kojoj su postojala samo dva zanimanja – rudar i poljoprivrednik. Jedan je od malobrojnih koji je ozbiljnim stvaralačkim pristupom uspio ostvariti, većini nedokučivi, ’američki san’“, navodi Radan.

U obrazloženju Nobelove nagrade stoji da je zaslužan za uvođenje novog pjesničkog izraza u američku književnost.

Kako ističe, dvije stvari su bile presudne. Prva, da je imao sreću da je stasao početkom 60-ih, kada su SAD, li i dobar dio ostatka svijeta, bili otvoreni za one malo drugačije, tačnije ljude sa idejom. To potvrđuje i izjava Bobija Njuvirta, slikara i Dilanovog poznanika, koji kaže da u to vrijeme umjetnički uspjeh nije definisala zarada i da je jedino bilo važno imate li šta da kažete ili ne. Druga se ticala samog Dilana. Kao mlad, bio je klasičan oportunist – ako mu je neko pružio šansu, on bi je i iskoristio.

„Film vrlo vjerno oslikava atmosferu u kojoj se ’rađao’ Bob Dilan, kao i 60-te u Velikoj Britaniji i SAD-u, prije svega u Njujorku. Ovaj kratki prikaz filma, čini mi se, najbolje bi bilo zaključiti onovremenim komentarom Dilanove poezije u ’Bilbordu’, trgovinskoj publikaciji: ’Dilanova poezija se rađa iz bolne svijesti o tragediji koja se nalazi u osnovi savremenog ljudskog stanja”, zaključuje Radan.

Kao mlad, bio je klasičan oportunist – ako mu je neko pružio šansu, on bi je i iskoristio.

Dođite, ulaz je besplatan.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije