Rekli su

Štetosteron: U čemu su žene bolje od muškaraca?

Ako si žena, i čitaš ovo (što je vrlo vjerovatno, jer zašto bi muškarac koji drži do sebe čitao nešto što se zove Lola magazin? ), reći ćeš „U SVEMU“. Kad bi bilo tako, ja ne bih ni morao pisati…

Štetosteron

Ako si žena, i čitaš ovo (što je vrlo vjerovatno, jer zašto bi muškarac koji drži do sebe čitao nešto što se zove Lola magazin? ), reći ćeš „U SVEMU“. Kad bi bilo tako, ja ne bih ni morao pisati ovaj tekst, i ostao bih bez plate. A to nije kul.

Zato slušaj (čitaj).

Ponovo sam rovio po ženskim portalima, kako smo nekad davno i dogovorili, i iz toga napravili rubriku „Štetoskop“. Ovog puta sam naišao na temu o kojoj ti portali, to samo dno internet novinarstva, piše. Tema je gore, u naslovu, i odlučio sam da joj priđem sa leđa. Čuj mene zguza, sa leđa. Pa, krenimo.

Kao prvo, zaboravite sve tekstove koje ste IKAD pročitali na ovu temu, i prihvatite ovaj kao Jevanđelje po Štetosteronu, Novi zavjet. Zato što, gle čuda, svi ti tekstovi su obično smeće, površni su i lažu. A znamo da „ko laže, taj i krade“. OK, dosta sa biblijskim momentima. Ja sam ovoj temi pristupio studioznije i ozbiljnije nego bilo ko do sada.

U čemu ste zaista bolje?

Pod jedan, i ujedno najvažnije: mnogo ste bolje kao svjetski vladari. Da su žene zadužene za svu svjetsku visoku politiku, nikad se ne bi zaratilo. Predsjednice bi međusobno razmjenjivale Avon, Farmasi i Oriflame kataloge, recepte, komplimente i tračeve, ne oštru retoriku, bombe i avijacije. Prepucavale bi se preko Instagrama, Fejsbuka i Tvitera, ne Savjeta bezbjednosti UN-a. Sastajale bi se sa ciljem da rješavaju bračne, ne naftne, mirovne i svjetske finansijske krize. Amin.

Bolje ste u famoznom multitaskingu. Tu nema zbora. Jednostavno jeste, i nijedan muškarac neće uložiti prigovor. Recimo, dok čitate ovaj tekst, jednom nogom kuvate ručak, drugom ljuljuškate dijete u kolijevci, razgovarate na telefon sa majkom o novoj Taperver zdjeli koju ste kupile za samo 89,90 KM, rukama krečite plafon i brišete kapljice sa parketa, a očima prevrćete na čovjeka. Recimo, ja, kao muško, nisam u stanju da istovremeno kuvam kafu i dišem. Udahnem jednom duboko, pa izdahnem nakon što je kafa gotova. I nauka je dokazala da je Corpus callosum, čvor koji povezuje desni i lijevi režanj mozga, deblji kod žena. Eto, jesam vam rek’o.

Žene bolje rađaju djecu. Ruku na srce, niko osim Arnolda i ovog (šta god da je, jadnik) nije ni pokušao da se porodi, pa je ovo glupa stavka. Kad smo već kod toga, žene mnogo lakše i dolaze u situaciju da zatrudne, tj. lakše dolaze do seksa. Samo pitajte bilo kojeg konobara ko je više pića poslao kome: žene muškarcima ili obrnuto. Vezano, vol. 2: ženama ne treba DNK analiza da bi znale da li je dijete njihovo. Nekako uvijek znaju.

Čak i kada rode, žene su puno bolje majke. Možda zato što očevi ne mogu nikad biti majke? Pored toga, znaju često i da budu mnogo bolji očevi od očeva.

Vi ste mnogo bolji kuvari. Muško će (kad se ono jednom godišnje prihvati tave ili šerpe) pokušati da iskopira recept od slova do slova, i opet će (najčešće) od tog jela ispasti nešto što najviše podsjeća na zagorjeli vojni opasač. Pritom, potrošiće budžet manje opštine da kupi islandsku so, rogač i zakavkaski kefir, jer, zaboga, to se traži u receptu. Žena će otvoriti kulinariku i reći „aha, nemam ovo, ali ću umjesto toga ubaciti ovo drugo“, i jelo će biti bolje od originalnog recepta. Inače, upravo sad mi je u uho šapnula jedna ptičica: tako, jebote, zapravo i nastaju recepti! Ali znate šta? Džaba ženama što kuvaju bolje, opet će muško biti „šef kuhinje“, a žena „kuvarica“. Amin.

Žene su mnogo bolje u retorici. Zli jezici bi rekli „practice makes it perfect“. Ja sam zli jezik. Statistika tvrdi da žene više pričaju od muškaraca čak i u snu. O javi da ne pričamo. Našao sam podatak: svjetski rekord za najbrži govor suvereno drži Eminem, sa u prosjeku 4,28 riječi u sekundi. Priča se po Holivudu da je to zato što je jadni Maršal jedino tako mogao da dođe do riječi od svoje žene.

Pisana riječ. Sve i jedna žena na svijetu ima ljepši rukopis od sve i jednog muškarca. Jednostavno je – škola lijepog pisanja je mnogo razvijenija na Veneri, nego na Marsu. Uskoro ću da uputim apel da se termin „švrakopis“ zamijeni terminom „muškopis“. Možda baš zbog ružnijeg rukopisa imamo više muških nego ženskih ljekara?

Vrijeme je da srušimo mit o muškom polu kao jačem. Žene su jače. Ko je vidio pokušaj muške depilacije, jasno mu je. Porođaj – nema potrebe trošiti riječi. Muškarci kukaju i na malo tvrđu stolicu. Takođe, ko je bar jednom u životu vidi ženu kako vuče kese iz prodavnice/sa pijace, shvatiće da mrav nije jedina vrsta na svijetu koja može da ponese teret 50 puta teži od vlastite težine.

Vožnja. Žene su bolji vozači. Dobro, sad se malo zajebavam. Ustvari, ‘ajde da preformulišemo ovo: žene su u stanju da “totalku” na autu naprave pri parkiranju, dok je muškarcima za taj nivo štete ipak potrebna brzina veća od 50km/h.

Žene su bolje u opstanku. Istraživanja (dobro, ko vrši tako besmislena istraživanja? Hoćemo pizdu materinu riješiti problem desalinizacije vode i naći lijek za AIDS sa ovakvim naučnicima) kažu da lijepi parovi imaju 36 posto više šanse da im prvo dijete bude žensko. Ostaje nedorečeno šta su to lijepi parovi, ali nema veze. Nije ovo naučni rad, već Štetoskop.


Tačnije, bio je. To bi bilo to, barem za ovaj put. Do sljedeće srijede, ostanite bolje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije