Loliteti

Loliteti: Lefthanded: Što ne možeš promijeniti, začini humorom

Za sve ljubitelje dobrog humora i originalnih ideja, donosimo pravo osvježenje. Viki Vičić, kreatorka brenda  Lefthanded zagarantovano donosi zabavu i kreativnost u vaša srca i domove. Ozbiljnost advokatskog posla začinila je humorom i svoj hobi i veliku ljubav pretvorila u…

Sara Velaga

Za sve ljubitelje dobrog humora i originalnih ideja, donosimo pravo osvježenje. Viki Vičić, kreatorka brenda  Lefthanded zagarantovano donosi zabavu i kreativnost u vaša srca i domove. Ozbiljnost advokatskog posla začinila je humorom i svoj hobi i veliku ljubav pretvorila u sjajnu biznis ideju. O tome kako i gdje pronaći njene predmete, samo za Lolu.

Svoju ljubav prema crtanju i dobar smisao za humor pretvorili ste u sjajnu biznis ideju „Lefthanded“. O čemu je zapravo riječ i kako je nastala ideja?

Lefthanded je u stvari lifestyle. Pokrenula sam ga kao pogled na svoj stil života, kao svoju ideju, poimanje života kroz vlasite oči. Ideja je počela objedinjavanjem svega što volim: ljubavlju za lijepim i originalnim asesoarima, jednostavnim i geometrijskim dizajnom, jasnim i definiranim bojama, strip-crtežima i sarkastičnim humorom. Tim svojim ilustracijama se pomalo izrugujem svojim budalastim mislima koje onako nepozvano uđu u moj um – kada im se najmanje nadam ili možda kad ne želim njihovo društvo, kad radim neke jednostavne svakodnevne radnje, ili kad ne radim ništa. Vjerovala sam da će se u tome i drugi naći, i mislim da sam uspjela. Ako nešto što ti se ne sviđa  ne možeš promijeniti, začini ga humorom.

 

Pogledom na neke od vaših torbica dolazimo do zaključka da je svaka unikatna i posve orginalna. Koliko vremena je bilo potrebno za izradu jedne i gdje i kako ih nabaviti?

Hvala. Za izradu torbe dobro je uzeti barem sedmicu dana. Nije dobro ni previše vremena ostaviti jer nisi u kontinuitetu ali preporučuje se što sporije nanositi slojeve da bi boja što kvalitetnije sjela, a i da se kompozicija lijepo složi, bez neke histerije. 

Jeste li zapravo „lijevoruki“ i na osnovu čega je došlo do samog naziva brenda?

Jesam. Kažu da su ljevaci “drugačiji”. Mislim da je to zato sto šmo još kao djeca, po pitanju raznih vještina (zbog prilagođenosti alata/instrumenata/strojeva/pa čak i samo bilježnica isključivo dešnjacima barem u moje vrijeme) počeli sa slabijih startnih pozicija. To nas je tjeralo da se snalazimo na svoj način – što je znalo biti frustrirajuće, no savladivo.

Kako sam kod izbora imena svog brenda tražila nešto “moje”, nešto što me obilježilo, a da sam naziv zvuči nepretenciozno i jednostavno, odluka je pala na Lefthanded.

Od početka do danas, koliko se promijenio asortiman i imate li planove za proširenje, regionalne saradnje?

Asortiman se laganim ritmom proširuje, nadam se da neću morati zbog potpunog izostanka interesa ukidati ijednu od “linija”. A što se tiče noviteta, za svaki novi artikal pomno promišljam unaprijed, crtam, razmišljam, krojim, razmišljam. Prije nego ideju izustim, znam da imamo novi proizvod 🙂

U svakom slučaju planiram proširenje regionalne suradnje. Ako netko ovo čita i prepoznaje moj rad kao moguću suradnju, slobodno neka mi se javi.

Koliko je izazovno i realno ostvarivo pokrenuti vlastiti biznis i čime ste se bavili prije ovoga?

Izazovno svakako jest, jer nikad ne znate hoće li vaša vizija i vaš san ujedno biti i san drugih za koje to radite, odnosno hoće li u drugima pobuditi ono nešto zbog čega je to što radite stvoreno. Izazovno je spojiti gušt, veselje, radost, “Joie De vivre” s egzistencijom i plaćanjem računa. Ali ljubav je odlučujuća i onemogućava vam da stanete zbog briga i strahova. Uostalom, tko kaže da ću bolje živjeti od nekog mainstream zaposlenja!? 

Još sam uvijek aktivna u odvjetništvu ali je umjetnost moja prva, prava i najveća ljubav.

Šta je ono što „Lefthanded“izdvaja od drugih brendova?

Možda je dobra zezancija ono što Lefthanded izdvaja od drugih brendova.

Međutim, ne bih svoj brend naročito izdvajala od drugih brendova – ako gledamo s pozicije marketinga, konkurencija je ok. Svi smo šareni, posebni na svoj neki način. Posla i mjesta ima za sve nas, i to je ok i to je zdravo: Šarenilo ponude omogućuje nam da odaberemo za sebe ono što nam je najbliže, i omogućuje nam da nismo svi kao jaje jajetu. Glasam uvijek za isticanje osobnosti ispred bivanja u trendu. To se polako ali sigurno mijenja nabolje, i za to trebamo zahvaliti nekim osobitim i smjelim pojedincima koji se nisu dali ukalupiti.

Ko je vaša najveća podrška, a ko najviše kupuje stvari, postoje li posebne za žene i muškarce ili je sarkazam na stvarima totalni unisex?

Tu je obitelj (ispred svih želim istaknuti svoje nećake Pavela i Gregora), dvije veoma bliske prijateljice i kolege. Ma teško je tu izdvajati, tu su i kupci, pa i osobe koje se samo jave da napišu lijepu riječ. To puno znači.

Za sada su žene glavni kupci. Ja sam veoma zainteresirana i “zagrijana” za ideju da se Lefthanded proširi i na mušku populaciju, ali to ćemo ostaviti muškarcima da oni odluče 😀 .

Sarkazam je totalni unisex, svi su dobrodošli 🙂 . Samo je pitanje osobe, bilo žensko ili muško. Doduše, ranije sam mislila da je moj smisao za humor i šalu blizi muškom nego ženskom (ako uopće postoji ta distinkcija). Sad mislim da to nema nikakve veze.

Jeste li ikad požalili što ste se odlučili na ovaj korak i je li bilo teških trenutaka u kojima ste htjeli odustati?

Nikad nisam požalila, možda zato što znam da bih požalila da to nisam učinila. Teških trenutaka ima, svakome i svugdje, pa tako i meni. Ali kad vam je poznato što dobivate, kad ste sigurni u to što volite i želite, vi ne želite i ne možete odustati. 

Šta je preduslov i tajna dobrog uspjeha?

Za dobar zivot, za sve uopće  tajna je u balansu. Pametno i sabrane glave donositi odluke; treba letjeti dvadesetak centimetara iznad zemlje ali nikad odletjeti da se ne znamo vratiti natrag.

Svakako mora postojati ljubav i strast za onim što činite, to je gorivo. Ljubav i strast je onaj faktor x, što vas izdvaja iz mase konkurencije.

Taj faktor x ljudi prepoznaju i on je  po meni  jedan od preduvjeta za uspjeh.

Bez toga Vi ste samo radnik, koji se ne izdvaja iz prosjeka. To ne znači da nećete “natući pare”, ali vjerujem da ćete se složiti sa mnom, stanje na računu nije mjerilo uspjeha. Naravno, to je divna stvar, ali treba se i igrati u životu. Treba postojati sreća i veselje s time sto radite, treba zamijeniti jutarnji grč u želucu s jutarnjim leptirićima. Trebamo učiti od djece. Zaboravili smo se igrati, zaboravili smo biti djeca.

Vaša poruka svima koji razmišljaju da li da realizuju svoje snove?

Za početak, onima koji imaju svoje snove treba čestitati. Naime, većina nas nije ni (bilo) svjesno svojih snova. Tu ubrajam i sebe. Dugo mi je trebalo da shvatim što je to što želim, što volim – znala sam apstraktno da obožavam crtati, da obožavam dizajn, lijepu posebnu odjeću, da volim čitati, zezati se… Ali ni na kraj pameti mi nije bilo kako to sve povezati i objediniti u neku cjelinu i onda još taj svoj nekakav proizvod ponuditi tržištu. No kako za sve treba svoje vrijeme, tako je i ovoj ideji trebalo svoje vrijeme da se “utjelovi”.

Stoga bi moja poruka bila da uvijek, uvijek treba dati od sebe sve što imate i možete da ostvarite snove jer u protivnom mira nećete imati 😀

To nije lako, ima uspona i padova, bude svakakvo, ali ponavljam, ako imate snove, svoje talente, smatrajte se privilegiranima 🙂 

Jezik za talent poznaje jos jednu riječ – DARovitost. Nismo li onda u obvezi da svoj dar predamo drugima!?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije