PojaveRadoznala Lola

Naučnici su otkrili novi organ, znate li o čemu je riječ?

Imali ste ga u svom probavnom sistemu od rođenja, a nikada niste znali da je tu. Ne, nije ovo jedna od zagonetki u kojima ćete dobiti poznato rješenje uz komplikovani uvod o tome, već su naučnici početkom januara zaista otkrili…

Sara Velaga

Imali ste ga u svom probavnom sistemu od rođenja, a nikada niste znali da je tu. Ne, nije ovo jedna od zagonetki u kojima ćete dobiti poznato rješenje uz komplikovani uvod o tome, već su naučnici početkom januara zaista otkrili novi organ u našim organizmima. Ime mu je mezenterijum i trenutno se ne zna mnogo o njegovoj funkciji, ali o strukturi saznajemo više. U suštini je riječ o dvoslojnom vrećastom prevoju, koji povezuje crijeva sa zadnjim dijelom trbušne duplje.

Što nas dovodi u situaciju kao onda kada smo shvatili da karta svijeta koju smo učili godina nije tačna. Calvin Coffey, profesor hirurgije sa Univerzitetske bolnice Limerick u Irskoj ističe kako je ovaj organ čitava zasebna cijelina, koja izaziva bolest uslijed nepravilnog rada. Vijest o njegovom otkriću objavljena je u magazinu “The Lancet Gastroenterology & Hepatology“.

Vjeruje da bi dodatno izučavanje ovog organa, moglo otvoriti sasvim novu medicinsku granu, dok će studenti i naučnici moći detaljnije preispitivati njegovu ulogu u abdominalnim oboljenjima.

Riječ je o dvoslojnom vrećastom prevoju, koji povezuje crijeva sa zadnjim dijelom trbušne duplje.

 

Dugogodišnje istraživanje konačno je dalo rezultate, jer se sve do danas vjerovalo kako je mezenterijum složena struktura iz dijelova koja omogućava živcima i žilama da dođu do stijenke crijeva. Sada je potvrđeno da se radi o nezavisnom organu. To je ujedno i 79. organ u ljudskom organizmu, što će značiti i novo poglavlje i uređivanja udžbenika u školama.

Sve do danas vjerovalo kako je mezenterij složena struktura iz dijelova koja omogućava živcima i žilama da dođu do stijenke crijeva.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije