Ljudski odnosiPraktična Lola

Nisu svi muškarci isti i prestanite to govoriti

Muškarci ne varaju.

Ne iskaču iz kreveta u krevet iza leđa svojih partnerki, nisu nevjerni.

Uprkos tome što neki to rade, ne znači da možemo generalizovati

Priredila Sara Velaga

A to stvara novi problem, opravdavanje bez razloga. Žene ulaze u odnose sa pretpostavkom da svi varaju i onda su oni već na startu optuženi. Krivi su dok se ne dokaže njihova nevinost, a nju je veoma teško dokazati, jer svi znate kako je kada krene dobro poznata “svi su isti” priča. Onda se svaki muškarac nađe u drugoj slijepoj ulici zvanoj “ja sam drugačiji” što dodatno pogorša situaciju. Kliše na kliše, onda definitivno vara.

Ja sam muškarac i nikada nisam varao.

Nikada nisam došao ni blizu da nekoga prevarim.

Nikada se nisam zaljubio u nekog drugog dok sam u vezi.

Nikada nisam uradio ništa što bi narušilo našu vezu.

Nikada nisam maštao o drugima ili flertovao.

Svi znate kako je kada krene dobro poznata “svi su isti” priča. Onda se svaki muškarac nađe u drugoj slijepoj ulici zvanoj “ja sam drugačiji” što dodatno pogorša situaciju.

Ipak, uprkos tome što nikad nisam, uvijek sam bio optužen da jesam. Mnogo puta, bez povoda, opravdanja i ijednog razloga. Varao sam ih sve, čak i kada nisam radio ništa.

Gotovo uvijek se dešavalo da mi žene u vezama ne vjeruju, ali to nije važilo za mene, jer sam im vjerovao. Razlog tome je taj što sam ulazio bez pretpostavki u veze i posvećivao se maksimalno. One su pak radile samo jedno. Ponavljale sebi:”Svi su muškarci isti, varaju i lažu”. Da li to što imam muški polni organ među nogama znači automatski da varam? Smatram da nipošto ne bi trebalo biti. Kada sam jednoj djevojci rekao da nikada nisam prevario nijednu curu u životu, odgovorila je: “Da, da, možeš misliti. Normalno da ćeš to reći, a mogu se kladiti da jesi”. Druge su govorile da vjeruju, ali s obzirom na to da sam muško, ako nisam prije, ne znači da neću, jer ipak, MUŠKO SAM.

Da li to što imam muški polni organ među nogama znači automatski da varam?

Kada izlazim na dejt obično volim saznati stvari o osobama sa kojima sam. Želim znati šta njih čini njima. Umjesto toga većina izlaska prođe u mom opravdavanju da nisam “kao svi drugi” i da stvarno ne varam. Kada mi počnu govoriti o tome kako su ih svi bivši varali, zapitam se šta to govori o meni, a šta o njima? Svaki razgovor preraste u detektivsko ispitivanje.

“Gospodine gdje si tačno bio 14. jula u osam sati naveče?”

“Hm, ne znam”

“Dakle, ne možeš dokazati da me nisi varao tada?”

“Hm..vjerovatno ne”.

Ne želim reći da nema raznih kretena koji varaju. Ima ih mnogo. Ali znate koga još ima mnogo? Dobrih muškaraca, onih koji ne varaju i kojima je stalo. Ali ne mislim da nas treba okititi medaljama i dati nam priznanja, jer smo dobri. Naprotiv. Nisam ja sad neka posebna vrsta imuna na varanje. Prosto ne želim varati, a to je dio mojih moralnih vrijednosti.

Takođe ne osuđujem ni one koji su varali. Vjerujem da stvari nisu crno bijele kada se radi o prevarama. Međutim ono što cijenim jesu iskrenost, integritet, vjernost osobe kojoj sam ja vjeran. Veoma cijenim povjerenje i nastojim ga izgraditi. Ono što bi takođe volio da doživim češće jeste da me se ne optužuje zbog drugih ljudi. Molim vas žene, nemojte pristupati sa tim stavom, jer ne varaju svi, neki da. Ali ne svi i nije ok da kažete da smo svi isti.

Ne želim reći da nema raznih kretena koji varaju. Ima ih mnogo. Ali znate koga još ima mnogo? Dobrih muškaraca

Što prije to shvatite, prije ćete upoznati one koji ne varaju.

Što prije se riješite predrasuda, to će vam bolje biti u životu.

Hajde da radimo nešto novo. Umjesto da započnemo razgovor sa pretpostavkama, hajde da pristupimo ovako. Recite same sebi: “Ja sam zainteresovana da saznam nešto o tebi. Vjerujem ti, jer te ne znam i nisi mi nikada ništa loše napravio. I ti vjeruješ meni. Hajde da se dogovorimo da vjerujemo jedno drugom sve dok neko od nas to povjerenje ne izigra?”

Nakon toga razgovarajte o svemu, ali baš o svemu. Samo ne opet o tome kako su svi muškarci isti. Nisu!

Izvor: Single Dad Laughing

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije