Ljudski odnosinajnovijePraktična Lola

Sara Velaga: Našla momka pa izgubila sebe.

Bila jednom jedna žena i živjela svoj život.

Imala hobije, prijatelje i posao. Čak i kućnog ljubimca.

Sara Velaga

 

Izlazila, provodila se, putovala, sanjala i ostvarivala sanjano. A onda se pojavio ON i jedna žena izgubi sve što je imala. Rekavši mu: “Ti si taj”. Ok, možda i jesi, ali budimo realni nisi mi ti centar svijeta. Postojao je život prije tebe i ja ga želim zadržati. To što ću se sad ograničiti seksualno i emocionalno na tebe, ne znači da ću ograničiti i svoje aktivnosti. Svoje hobije, prijatelje i život. Postojim JA, postojiš TI, a evo postojimo i MI. Međutim, to ne znači da iko od nas treba gubiti sebe. Mislim, realno ja neću pa ti toplo preporučujem da ni ti sebe ne diraš. Ako se kasnije izgubiš nemoj reći da te nisam upozorila.

Ali džaba. Nekako se češće sretnem sa lost in translation likovima koji imaju šablon poruku “Kad se vidimo”? Čovječe, hajde da ti sebe malo za promjenu vidiš. Meni stvarno ne treba to tvoje “mače, medu, mišu” tepanje svakodnevno. Zato mi i ide veza na daljinu. Da je bliže, ko zna na šta bi to ličilo. Moguće da bi imalo smisla, ali samo i isključivo ako je ostvaren kao osoba. Ako ujutru ima plan šta želi od tog dana, ali i od života. Makar to značilo popiti pivo sa drugovima, jer i ja želim svoje drugarice. A ne da bude izvanredna vijest kada nađem vremena za njih i da me podsjećaju kakva sam nekad bila.

Želim biti ista. Prije, sada, a i kasnije.

Bila jednom jedna žena i živjela svoj život. Imala hobije, prijatelje i posao. Čak i kućnog ljubimca. Izlazila, provodila se, putovala, sanjala i ostvarivala sanjano. A onda se pojavio ON i jedna žena izgubi sve što je imala.

Ti si moja nadogradnja u životu, ali nisi temelj.

Posmatraj to ovako.

Ja sam davno još počela graditi sebe i došla do prvog sprata. Onda si se desio ti i odlučio da pomogneš oko krečenja unutrašnjih zidova. Ali ja sam se pomirila sa tim da si ti moler u mojoj prostoriji i tako mi je drago da si i ti svjestan toga. Zato ću nastaviti gradnju sama, a ti ćeš malo pomalo penjati se više da mi pomogneš. Ako odustaneš, neću ostati bez kuće. Ostaću samo golih zidova bez boje.

Zato je dobro reći to. Bez uvrede, jer želim da je obostrano. Neka naša potreba jednog za drugim bude manja od naših nezavisnih ličnosti. Želim te voljeti, ali želim i disati. A uostalom imam već jednu osobu koju volim, a nju vidim mnogo češće nego tebe i vjeruj mi, nije ni to toliko oduševljenje.

Vidim sebe u odrazu ogledala svaki put kada se spremam da izađem sa tobom. Svaki put kada krećem na posao, idem na kafu sa drugaricama. Idem u izlazak sa društvom. Znaš li ti koliko je to različitih osoba u meni jednoj? A znam da ih ima i u tebi, zato te molim da ne ostavljaš nijednu od njih, jer su te napravile takvog kakav jesi danas. Da je drugačije, ne bih bila sa tobom, jer bi bio jednoličan, predvidiv, dosadan.

Postojim JA, postojiš TI, a evo postojimo i MI. Međutim, to ne znači da iko od nas treba gubiti sebe. Mislim, realno ja neću pa ti toplo preporučujem da ni ti sebe ne diraš.

Ovako si moj, ali prvenstveno svoj. Nesputan i sposoban. Nisi sebi sam dovoljan, jer nisam ni ja, ali znaš funkcionisati bez mene i omogućavaš mi isto. Baš zato nam ide. Nisam ti ja centar svijeta, da se vrti sve oko mene. Ako primijetim da je tako, vrtićeš se u drugom svemiru. Želim da smo u ovome 50% 50% jer jedino tako ima smisla. Znam ja da je to teško izvodivo, jer uvijek neko daje više, ali hajde da to ne budu ekstremne razlike. Da jedno od nas živi samo svoj život, a drugo samo njegov. U tom slučaju imaćemo dvije osobe kojoj je stalo do jedne, a jednu koja ni sama sebi ne znači.

Da bi volio mene, zavoli sebe.

Jedino tako ovo će imati smisla.

Onda kada shvatimo da smo odlični i sami, ali smo još bolji zajedno. Budi moja osoba u svijetu koju sam pronašla, a nipošto čitav taj svijet, jer postoji još mnogo ljudi koji ga meni čine. Iako si ti jedna od važnijih postao.

Ne stavljaj me ispred sebe, jer ne želim da mi gledaš u leđa.
Ne stavljaj me iza sebe, jer ne želim biti tvoja sjena.

Samo stani pored mene i kreni zajedno ka nečemu novom. Na tom putu nas toliko toga čeka. I tebe samog. I mene samu. Ali i nas zajedno.

Da bi volio mene, zavoli sebe. Jedino tako ovo će imati smisla. Onda kada shvatimo da smo odlični i sami, ali smo još bolji zajedno

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije