Lole iz komšilukaO ljudimaO životu

Šta do kraja ovog mog života želim da uradim..

Za ovih 10 godina koliko ima da je izašao „Bucket list“ sa Nikolsonom i Morgan Frimanom, jednako sam ga toliko puta i odgledala, sigurno. Malu revoluciju je u slengu taj film izazvao svojim pojavljivanjem jer je uspeo jednim pojmom da…

Marijana Stolić

Za ovih 10 godina koliko ima da je izašao „Bucket list“ sa Nikolsonom i Morgan Frimanom, jednako sam ga toliko puta i odgledala, sigurno. Malu revoluciju je u slengu taj film izazvao svojim pojavljivanjem jer je uspeo jednim pojmom da zaokruži iskustva i dostignuća koja se za života nadamo da ćemo imati i postići.

Taj ovozemaljski kraj nam je naizbežan svima, ali zašto ne bismo probali napraviti svoj „Bucket list“ još danas, kad je sve dobro, kad nas ništa ne boli, kad život još nema svoju konačnost na horizontu? Zašto tu listu želja ne bismo krenuli da ostvarujemo koliko danas, dok vremena ima.

Dokle ćemo čekati da nam život da signal da je kasno, pa se onda pretvarati i žaliti za svim što smo mogli dok smo mogli. O tome sam sam puno razmišljala danas, iz nekih ličnih razloga, te reših da napravim svoju listu želja koju ću se za života truditi da ostvarim – jer čemu čekanje, život je sad i ovde i to nije fraza i floskula. To je realnost koju spoznaš tek onda kad ti jave…kad ti jave da je za nekoga koga voliš zaista kasno.

Ne treba ni da vam kažem šta je na mojoj listi želja na prvom mestu:

 1. PROPUTOVATI SVET

Zvuči kao apsolutni san svakoga, ali zašto ga ne staviti na listu potencijalnih stvari koje treba u životu uraditi. Jer putovati znači živeti. Štedeti, planirati za jednu od najboljih aktivnosti koja vas izlaže novim kulturama, proširuje vam um, pomera iz zone udobnosti, omogućava upoznavanje novih ljudi, spoznaje svojih ličnih mogućnosti i granica, i doživljavamo svetskih čuda. Videti cvetanje trešanja u Japanu, šetati Menhetnom, leteti balonom preko Škotskih brda.

Image result for travel the world

 1. PROVODITI VIŠE VREMENA SA ONIMA KOJE VOLIM

Biti prisutan, i kad je potrebno i kad nije. Ne propustiti ništa važno sa onima koje volim. Poklanjati sebe, svoje vreme i ljubav bezgranično i bezuslovno, onima koji mi život znače. Zaustaviti sat, ugasiti telefon. I zato:

Image result for time with your family

 1. POČETI SVOJ POSAO

Nije da je zemlja za to, nije da je trenutak za tako nešto ali ušuškavanjem u logici “love the money – hate the job” ostavlja ozbiljne posledice po moje zdravlje. Želim da otpočnem nešto samo moje, ili naše, za šta ću s omehom ustajati svakog jutra. Pretvoriti svoje strasti u parče hleba.

 1. BAVITI SE HUMANITARNIM RADOM

Ovu želju imam od malena, ali je nikada nisam u potpunosti ostvarila. Veliki sam skeptik prema humaniranim organizacijama poznavajući veliki broj detalja koje im ne govore u prilog imenu. No, lično zalaganje na tom polju bi me ispunilo i učinilo mi život bogatijim. Pomozimo jedni drugima, pa makar po poledici preći ulicu.

 1. OBJAVITI KNJIGU

Prestati sa prenemaganjem, sesti i završiti roman. Dati mu završni udarac i izaći pred izdavača. Pregrmeti sujetu da se nikome neće svideti i biti ponosan na nju.

Image result for write a book

 1. POSADITI DRVO

Zasaditi drvo, simbol života za moje mezimče. Gledati ga kako raste kao i on, darujući bar malo dobrobiti čovečanstvu. Taman onoliko koliko jedan dečak i drvo to mogu.

 1. SAZIDATI BRVNARU NEGDE VAN GRADA I BUKE

Otići u prirodu, sazidati kuću od dasaka, mirisa mlade borove, udisati svež vazduh srpske planine, izaći po snegu sa šoljom čaja u ruci, u gaćama i gumenim čizmama. Vrisnuti od hladnoće i uleteti u najtopliji zagrljaj. Napraviti kućicu na drvetu i sa nje posmatrati polje lavande. Naše.

Image result for tree house

 1. POMIRITI SE SA SVIMA, NA VREME, IPAK

Život čini nepravde nama, čine nam ih i oni koje volimo, činimo mi njima. Reći glasno „Izvini za sve“, reći „Volim te“ na vreme. Reći „Dođi na kafu, nismo se videli tako dugo“. Reći „Nedostaješ mi svakoga dana“. Jer na kraju balade – zar je stvarno važno ko je kriv?

 1. URADITI NEŠTO POTPUNO NESVOJSTVENO MENI

Rizikovati sve, dopustiti sreću, udati se, razvesti se ponovo ako treba. Voleti mnogo i pustiti da me vole. Podetinjiti, nadoknaditi sve godine držanja straže. Smejati se preglasno, pevati na ulici, trčati bez cilja. Skočiti padobranom i ne umreti od straha u vazduhu.

Image result for parashoot

 1. NE PRESTATI UČITI

Učiti iz početka zaboravljeno, naučiti novi jezik, novi recept napamet. Naučiti kako reći najteže stvari moguće a ne slomiti onoga kome ih govorim. Čitati više i stalno. Naučiti prećutati nebitne stvari. Poslednje je od najvećeg značaja.

 1. POVRATITI VERU U LJUDE, LJUBAV, SVET

Verovati ponovo u ljude, ljudima. Bez zadrške, bez sumnje. Verovati da ljubav nije za slabiće kao što sam ja. Verovati da svet može promeniti ako se ti promeniš. Verovati ipak u svoju hrabrost.

 1. VOZITI, LETETI, DISATI PUNIM PLUĆIMA

Verovati u sebe, osloboditi se strahova i trauma. Živeti danas za svaki trenutak. Napokon shvatiti da je život sad i ovde. Pobediti melanholiju i depresiju. Prlivati u hladnom moru bez straha. Poljubiti delfina. Izroniti morsku zvezdu.

Image result for sea star

Moja lista želja nije nemoguća. Ostvariva je jer je moja. A ja još nisam ništa poželela a da nisam ostvarila. Jer kad imaš želju imaš i moć!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije