DogađajiRadoznala Lola

500 robota dolazi u škole širom BiH. Zašto?

Razvoj tehnologije omogućio je mladima da pronađu svoje savršeno zanimanje u raznim oblastima. Naročito kada je u pitanju IT sektor, gdje su mnogi uvidjeli benefite programiranja i drugih tehnoloških vještina. Tako su se neki odlučili za pokretanje startupa, još jednom…

Sara Velaga

Razvoj tehnologije omogućio je mladima da pronađu svoje savršeno zanimanje u raznim oblastima. Naročito kada je u pitanju IT sektor, gdje su mnogi uvidjeli benefite programiranja i drugih tehnoloških vještina. Tako su se neki odlučili za pokretanje startupa, još jednom dokazujući da mladi u BiH zaista rade mnogo više od pukog ispijanja kafa. A sada je vrijeme za one najmlađe da već od osnovne škole krenu sa razvojem vještina. U sklopu projekta SPARKreators biće donirano 500 robota osnovnim školama u BiH. Pitate se zašto? Odgovor slijedi u nastavku.

Udruga Hello World (SPARK school), kao jedna od najstarijih članica SPARK grupacije, aktivno želi doprinijeti poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja u području robotike, automatike i programiranja. Vođeni tom idejom odlučili su pokrenuti projekt SPARKreators, u sklopu kojeg će donirati preko 500 mBot robota osnovnim školama i udrugama koje u opisu svojih aktivnosti uključuju rad s djecom diljem Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering and mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Učenjem kroz igru žele motivisati djecu na usvajanje znanja iz navedenih zanimanja koja će imati priliku pokazati na organizovanim takmičenjima u sklopu SPARKreators Lige.

 

Iz SPARKa ističu kako je danas teško zamisliti bilo kakav poslovni smjer koji ne zahtjeva osobu koja zna programirati.U dobu smo zlatne groznice za programerima. Programiranje je svuda oko nas. Zašto ne početi s edukacijom u najmlađoj dobi? Programiranje nije više samo za osobe koje su završile informatički fakultet – danas osnovnoškolci također mogu naučiti programirati”.

S obzirom na to da je obrazovanje temelj društva, vjeruju kako će se upravo kroz njegovo jačanje raditi na unaprijeđenju države, koja može postati jaka, ugledna i poznata.

SPARKreators ligu provodit će SPARK school u suradnji s IRIM-om (Hrvatska) i EXIT centrom (Banja Luka, BiH). Ligom žele ukloniti probleme poput nemogućnosti učenika da nauče programirati, dodati robotiku i automatiku u stalne kurikulume u školama i osigurati sve što je potrebno da učenici počnu kodirati interaktivne igre, zanimljive aplikacije i dinamične animacije.

Zahvaljujući donaciji cijele franšize Croatian Makers lige Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM – osnovanog od strane Nenada i Rujane Bakić, imaju sva potrebna znanja za provedbu jednog ovako važnog projekta. Takođe, svu potrebnu opremu imaju zahvaljujući privatnoj donaciji osnivača SPARKa. Procjenjuju da će u projekat biti uključeno najmanje 100 škola, te da će ovim projektom doprinijeti smanjenju jaza između obrazovnog sektora BiH i razvijenih zemalja. Prije svega, želja im je mladima dati najvažnije alate za budućnost – samosvjesnost, kritičko promišljanje, tehnološku pismenost i moderni pristup učenju.

Prijave na SPARKreators ligu otvorene preko aplikacijske forme, pravilnik i detalje o ligi možete pročitati na njihovoj stranici. Prijave zatvaraju 8.2.2017. u 16 sati. Zoran Gajić, predsjednik EXIT centra Banja Luka ovim projektom očekuje veću zainteresovanost mladih za STEM, a samim tim i rast radnih mjesta u ovim disciplinama.

“Želimo mladima skrenuti pažnju na mogućnost izbora boljih poslova onoga što se na žalost najviše upisuje na našim fakultetima – imamo mnogo menadžera koji više nemaju čim da “menadžerišu”.

U svega nekoliko dana je prijavljeno više od 20 škola, a prva škola prijavljena iz Republike Srpske je iz Prnjavora. Roboti su ovdje samo instrument na kojem se uči i programiranje, a najviše od svega kritičko mišljenje, logika, timski rad i kreativnost, dodaje Gajić.

Kao posebne benefite „SPARKreators lige” on izdvaja besplatne robote, kao i obuku nastavnika. Krenuće sa takmičenjima na lokalnom nivou pa regionalnom, da bi na kraju došli do državnog. Ujedno će raditi i na uspostavi TESLA STEM Balkan League, kako za osnovne, tako i za srednje škole. “U konačnici je cilj transformacija regiona kroz STEM, bolji život kroz više visoko obrazovanih mladih sa dobrim primanjima. Mladih ljudi koji će govoriti nekoliko stranih jezika, nekoliko programskih, koji će imati plate iznad prosjeka i znati razmišljati otvoreno i kritički”, poručuje Zoran.

Zajedno sa njim pozivamo sve osnovnoškolce da se prijave, jer kao što i sam savjetuje ne ograničavajte se na obrazovanje koje vam nudi javni obrazovni sistem.  Istražujte, učite od drugih i mijenjajte sistem koji je prema njegovim riječima arhaičan i inertan.

“Ne studirajte i ne plaćajte kojekakve fakultete samo da biste dobili diplomu, pa da vam roditelji traže veze da se zaposlite u javnoj administraciji, nego izaberite one koji će vam koliko toliko dati vještine da možete izaći na međunarodnu scenu i dobiti dobar posao, pa čak dati i mogućnosti da vi postavljate uslove za vlastito zaposlenje ili da sami počnete svoj biznis. Kritički razmišljajte u svakom aspektu vašeg života, gledajte malo unaprijed kuda ide svijet i primjenjujte to u svojoj sredini, a ne pratite nužno svaki lokalni mainstream”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije