PorodicaPraktična Lola

Lista stvari koje s drugim djetetom sigurno nećete raditi

Sjećate li se kada ste kupovali prvu, skupu odjeću, posebno i pažljivo uređivali dječiju sobu, a dezinfikovali sve živo, uključujući i rodbinu koja dolazi u goste? Bio je to period dočekivanja vašeg novorođenčeta sa velikom dozom nestrpljenja, ali još većom…

Priredila Sara Velaga

Sjećate li se kada ste kupovali prvu, skupu odjeću, posebno i pažljivo uređivali dječiju sobu, a dezinfikovali sve živo, uključujući i rodbinu koja dolazi u goste? Bio je to period dočekivanja vašeg novorođenčeta sa velikom dozom nestrpljenja, ali još većom opreznosti. A onda je red došao na drugo dijete i prestali ste toliko brinuti. Postoji mnogo razloga zašto je sa drugim djetetom jednostavnije, a mi vam donosimo pregled najvažnijih stvari koje ste prestale raditi s drugim djetetom. Iskustvo je čudo.

Odlazak doktoru za svaku sitnicu

Vjerovatno ste dosad shvatile da postoje načini da pomognete djetetu, bez da pozovete 17 puta pedijatra. Ono što vam je predstavljalo problem sa prvim djetetom, sa drugim je samo sitni alarm da mu trebate pomoći, ali i da možete same dosta toga, jer nije potrebno paničariti i ići u bolnicu za svaku sitnicu.

Red, rad, disciplina

Obavezno i često pranje ruku? Da. Izuvanje u prisustvu novorođenčeta? Svakako. Ali dođe drugo dijete i vi jednostavno prestanete raditi dramu oko svih tih stvari. Ne kažemo da zanemarite nivo higijene ili neke rutine, koje su došle kao posljedica zdravih navika tokom dana, ali definitivno popustite u odnosu na prvo dijete.

Pranje i čišćenje flašica i pumpica

Jednom dnevno ili jednom u dva dana je sasvim dovoljno da se one operu toplom vodom. Ali nema potrebe da panično čistite nakon svake upotrebe i pravite haos, ako nije očišćeno istog trenutka. Uostalom, znate to i same, zar ne?

Kupovina odjeće

Sva ona euforija koja prouzrokuje peglanje kartica prije rođenja prvog djeteta splasne kada se rodi drugo dijete. Prvenstveno shvatite da nema potrebe bacati odjeću od prvog djeteta, jer dosta toga može obući i drugo. A osim toga shvatite i koliko toga vam ne treba. Nije baš da se beba od par mjeseci presvlači za sve prilike kao što ste ranije mislili.

Kursevi i radionice za mame

Dva puta sedmično na jogu za trudnice, jednom sedmično na kurseve i pripreme za porođaj. Vježbe poza, disanja, pripreme i onda rodite i shvatite da ne morate sve to proći ponovo. Naučili ste, shvatili ste i nastavljate sa drugim djetetom i bez svih tih silnih priprema.

Samo kašasto

Znamo da volite pripremiti najbolju moguću hranu za vaše dijete i učiniti je što mekšom, ali nakon prvih pola godine nema potrebe da se sve pravi u pire varijanti, već možete početi sa unosom malih količina tvrde hrane u njenom izvornom obliku. Možda nećete shvatiti to sa prvim djetetom, ali sa drugim definitivno hoćete i onda ćete se sjetiti bespotrebne patnje oko pripreme svega ranije.

Uspavljivanje djeteta, ali i sebe

Mame koje imaju dvoje ili više djece, znaju koliko je važno odmoriti se (ma koliko se činilo nemogućim) i zato su bolje u uspavljivanju djece, jer imaju više strpljenja i već znaju na koji način je to najbolje uraditi. A osim toga i kako uspavati sebe, ali i odmoriti u toku dana.

Brojanje mjeseci umjesto godina

Ona ima dvije godine. I imaće ih dok ne napuni tri. Nema potrebe da forsirate priču 38 mjeseci, jer je sasvim logično da nakon prelaska iz mjeseci u prvu godinu možete računati godine.

Postoji li nešto što biste dodale na ovu listu, a što ste naučile i primijenile u odgoju drugog djeteta?

Izvor: Pure Wow

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije