Praktična LolaŽivot

Kako se prave bebe, ko ih donosi?

Kako se prave bebe, ko ih donosi? Zapravo, znate li šta se dešava u vašem organizmu dok „pravite bebu“? Da preskočimo romantiku i pređemo na stvar. Odakle dolaze sperma i jajna ćelija i kako se pronađu da stvore novi život?…

Žana Gauk

Kako se prave bebe, ko ih donosi? Zapravo, znate li šta se dešava u vašem organizmu dok „pravite bebu“?

Da preskočimo romantiku i pređemo na stvar. Odakle dolaze sperma i jajna ćelija i kako se pronađu da stvore novi život? Sve su ovo pitanja koja vam nisu ni na kraj pameti. A nije loše znati.

Kada su u pitanju žene, objašnjavaju ginekolozi, mogućnost trudnoće počinje u jajnicima, “lopticama” sa svake strane materice. Vjerovatno ćete osloboditi oko 400 jajnih ćelija, počevši sa prvom menstruacijom i zaključno sa menopauzom koja nastupa između 45. i 55. godine.

U školi su nas naučili (ne baš tačno) da negdje od sredine menstrualnog ciklusa jajna ćelija postaje zrela u jednom od dva jajnika. Jajnik je oslobađa i zatim je brzo “usisa” u otvor najbližeg jajovoda. Jajovodi su dva kanala koja vode od jajnika prema materici. Ovo oslobađanje jajne ćelije, poznatije kao ovulacija, znak je da je vrijeme za začeće.

Vjerovatno ćete osloboditi oko 400 jajnih ćelija, počevši sa prvom menstruacijom i zaključno sa menopauzom kojaVastupa između 45. i 55. godine.

Ali, drage moje, kad brojite dane ciklusa, ne uzdajte se previše u to da vam je ovulacija baš 14. dan ciklusa. Na taj dan ovulira samo 12 odsto žena. Štaviše, manje od polovine žena ima ovulaciju između 10. i 16. dana ciklusa. Sve ostale žene ovuliraju neki drugi dan. Zato, da ne bude iznenađenja, oprez kad brojite „plodne dane“. Ne možete ih pouzdano znati, jer ne znate tačno kad vam je ovulacija.

Ne uzdajte se previše u to da vam je ovulacija baš 14. dan ciklusa. Na taj dan ovulira samo 12 odsto žena. Štaviše, manje od polovine žena ima ovulaciju između 10. i 16. dana ciklusa. Sve ostale žene ovuliraju neki drugi dan.

Jajna ćelija u prosjeku živi 24 časa i u tom periodu mora da bude oplođena kako bi beba bila začeta. Ukoliko se ona i sperma sretnu na putu prema materici, spajaju se i započinje proces stvaranja novog života. Ako se to ne desi, jajna ćelija završava put u materici. Jajnik prestaje da stvara estrogen i progesteron, hormone koji pomažu održavanju trudnoće, i sluznica materice se ljušti. Dakle, dobili ste menstruaciju.

Za razliku od žena kod kojih je sazrijevanje jajne ćelije duži proces, muškarci gotovo uvijek proizvode milione spermatozoida, koji imaju samo jedan cilj – prodor u jajašce. Oni je stvaraju redovnim tempom – od početka do kraja to traje oko 64 do 72 dana. U prosjeku, u muškom tijelu sperma živi samo nekoliko nedjelja. Od 30 do 300 miliona spermatozoida oslobodi se sa svakom ejakulacijom.

Sperma se proizvodi u testisima, dvjema žlijezdama smještenim u kesicama skrotuma ispod penisa. Testisi su veoma osjetljivi na temperaturu, a za proizvodnju zdrave sperme trebalo bi da ostanu na temperaturi do 32 stepena Celzijusa. Nakon što testisi završe posao, sperma se skladišti u epididimisu, odnosno sjemenom kanaliću.

Za razliku od žena kod kojih je sazrijevanje jajne ćelije duži proces, muškarci gotovo uvijek proizvode milione spermatozoida, koji imaju samo jedan cilj – prodor u jajašce.

Seks. Iako vjerujete da ste potpuno opušteni, tijela su napeta sve dok ne dođe do orgazma. Taj ugodni osjećaj relaksacije zapravo ima biološku funkciju. Kod muškarca izbacuje sjemenu tečnost prema grliću materice brzinom od 15 kilometara na čas. Ejakulacija je zapravo početak trke spermatozoida. Ženi orgazam takođe pomaže pri začeću. Kontrakcije povezane sa ženskim orgazmom “povlače” spermu dublje u cerviks.

Ne može se tvrditi da je tačno, ali pojedini stručnjaci vjeruju da su misionarski položaj kada je muškarac gore ili položaj kada je muškarac iza žene najbolji za začeće jer omogućavaju duboku penetraciju. Ipak, ne razmišljajte mnogo, važno je da oboje uživate.

Seks. Iako vjerujete da ste potpuno opušteni, tijela su napeta sve dok ne dođe do orgazma. Taj ugodni osjećaj relaksacije zapravo ima biološku funkciju. Kod muškarca izbacuje sjemenu tečnost prema grliću materice brzinom od 15 kilometara na čas.

Nakon ejakulacije žensko tijelo puno je aktivnosti. Milioni spermatozoida su počeli da traže jajašce. Ali put nije lak. Prva prepreka je nivo pH kiselosti u vagini koja može da ubije spermu, druga je sluz koja može biti neprobojna. Spermatozoidi koji prežive putuju oko sedam centimetara od grlića materice do jajovoda. Pređu dva i po centimetra na 15 minuta.

Za pronalazak jajne ćelije najbržima je potrebno 45 minuta, najsporijima do 12 sati. Prije se smatralo da sperma u ženskom tijelu može da bude u fazi mirovanja do 72 sata, a danas se zna da čak 120 sati može „čekati“ ovulaciju, odnosno „svoju“ jajnu ćeliju. Zašto mislimo da je važno da zapamtite ovu informaciju? Zato što petodnevno preživljavanje sperme u kombinaciji s ovulacijom koju ne možemo tačno predvidjeti dovodi do zaključka da nema „sigurnih“ dana.

Nakon ejakulacije žensko tijelo puno je aktivnosti. Milioni spermatozoida su počeli da traže jajašce. Spermatozoidi koji prežive putuju oko sedam centimetara od grlića materice do jajovoda. Pređu dva i po centimetra na 15 minuta.

Ako sperma prodre do jajne ćelije, ona počinje da se mijenja pa od tog momenta drugi spermatozoidi ne mogu više ući. Genetski materijali se spajaju kako bi se stvarale nove ćelije koje ubrzo počinju sa dijeljenjem. Žena nije trudna sve dok snop novih ćelija (embrion) ne prođe ostatak puta kroz donji dio jajovoda i sam se ne prikači na zid materice.

Da razbijemo i poneki mit. Sperma sa Y hromozomom daće dječaka, a sperma sa X hromozomom djevojčicu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije