Ljudski odnosiPraktična Lola

Sara Velaga: Ako nisi ljubomorna, ti njega ne voliš

Ako mu ne prigovaraš za svaku poznanicu, ti njega ne voliš.

Sara Velaga

 

Ako mu nemaš šifru od fejsa i ne provjeravaš panično telefon, nije ti dovoljno stalo.

Ako, ako, zlo i naopako. A nema potrebe, jer mogu ga voljeti i da nisam ljubomorna. U konačnici svaki ljubomorni ispad govori o nesigurnosti osobe koja ga pravi. To što ne pratim sve što radiš i ne provjeravam, znači samo jedno. Da ti vjerujem, a ako je tako, onda ne vidim potrebu da paničarim. Ali ne, ne možeš to reći ovdje. Ako ga voliš pokaži. Skači oko njega i skreći mu pažnju kako ne bi slučajno druga žena upala u vidokrug. Realno gledano, to je smiješno. Sjedite u lokalu i ti za svaku koja ga pogleda kažeš: “Ko ti je ova?”

Skroluješ naslovnicu pa vidiš da je lajkovao neke žene i onda je logično da ti pitaš šta hoće sa njima. Prijašnji pogled, današnji lajk. Ko ti je ona da joj lajkuješ slike? Ako je još bivša, katastrofa. Treba nju sad upratiti, ali suptilno preko drugih ljudi, koji se prave da se žele družiti sa njom.

Kafa sa drugaricom je tabu tema jer otkud njemu drugarice? Realno čovjek ima ljude oko sebe, neki od tih su i žene, a gle čuda i one su ljudi. I još veće čudo ne skaču po njemu tražeći seks, pažnju i društvo. Moguće je da stvarno piju kafu, ali dok on pokuša objasniti šta se dešava, ti već imaš stotinu scenarija šta se moglo desiti. On je u startu kriv što je muško, a nisu svi muškarci isti.

To što ne pratim sve što radiš i ne provjeravam, znači samo jedno. Da ti vjerujem, a ako je tako, onda ne vidim potrebu da paničarim. Ali ne, ne možeš to reći ovdje. Ako ga voliš pokaži.

Što više pustiš nekoga, to ga više imaš. Svakim ljubomornim ispadom zapravo gušiš odnos koji je mogao biti normalan, da nije bilo tvojih nenormalnih ispada. Jednostavno je. Vjeruj u sebe, a onda i u njega, kako bi shvatila da nije svako žensko tvoja konkurencija. Uostalom, vi ste izabrali jedno drugo i to dovoljno govori o vašoj spremnosti da se posvetite jedno drugom. Zar vjeruješ da te svaka žena može ugroziti?

Ljubomora nije odraz ljubavi, već bolesti. Ona je problem na čijem se rješavanju radi, a nikako povod za titulu osobe koja iskreno voli, jer to što radite nije voljenje. To je stvaranje pritiska osobi koja ima svoj život i pored vas, a koja ne mora i ne treba polagati vama račune za isti. Šta sad to treba značiti da niko ne stoji i ne priča sa osobom drugog pola jer je u vezi, u braku? Šta će ljudi na poslu, marketu, na šalteru? Zatvarati oči pred ukazanjem ženska ispred sebe. Hajde da malo promijenimo perspektivu.

Jednostavno je. Vjeruj u sebe, a onda i u njega, kako bi shvatila da nije svako žensko tvoja konkurencija.

Koliko vjeruješ sebi? Jesi li sigurna u svoj odnos koji imaš sa njim? Želiš li imati prijatelje, koji su ti bili dio života i prije njega? Logično je. Omogući i njemu isto. Uostalom nemaš šta omogućavati ti, prosto prestani spriječavati čovjeka da živi. Poredi to sa držanjem pijeska u ruci. Što ga više stišćeš on će pronaći način da ti ispadne iz ruke, dok ga držeći na dlanu bez pritiska možeš zadržati duže. Daj prostora partneru da ima život za koji ne mora tražiti opravdanje.

To što ne pitam ko je ova, ona ili sve one koje te gledaju, sa kojima se družiš ili čuješ ne znači da te ne volim. Znači da prije svega volim sebe i dovoljno sam svjesna toga što imamo. Ako vjeruješ da se negdje nalazi nešto što želiš više, ne želim to spriječiti, jer bi prije ili kasnije našao način da do toga dođeš. Zato ne shvatam društvo u kojem su patološka ponašanja odrazi ljubavi. Lako iz jednog bezazlenog naraste veliko čudovište koje izjeda vas i njega iznutra. A kasnije pojede i vašu vezu koja postane nestabilna u trenutku prve sumnje.

Vjeruj sebi, a onda nađi način da vjeruješ i njemu. Jedino tako će ti biti sasvim svejedno ko je ona kojoj lajkuje slike na fejsu, koju pozdravlja u gradu ili pije kafu s vremena na vrijeme. Ona nije konkurencija onome što ste izgradili zajedno. Zato ljubomora ne treba da postane konkurentna vašoj ljubavi, koja se ne mjeri na taj način.

Ako vjeruješ da se negdje nalazi nešto što želiš više, ne želim to spriječiti, jer bi prije ili kasnije našao način da do toga dođeš.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije