DogađajiRadoznala Lola

Ljubiša Samardžić i Monika Beluči na jednom mjestu. Kojem?

Pred nama je još jedno izdanje najvećeg beogradskog filmskog festivala. Jubilarni, 45. FEST biće održan od 24. februara do 5. marta, a filmofili će premijerno moći da pogledaju čak 95 ostvarenja. U takmičarskom dijelu „Srpski film“ biće prikazani „Dnevnik mašinovođe“…

Žana Gauk

Pred nama je još jedno izdanje najvećeg beogradskog filmskog festivala. Jubilarni, 45. FEST biće održan od 24. februara do 5. marta, a filmofili će premijerno moći da pogledaju čak 95 ostvarenja.

U takmičarskom dijelu „Srpski film“ biće prikazani „Dnevnik mašinovođe“ u režiji Miloša Radovića, „Jesen samuraja“ Danila Bećkovića, „Inkarnacija“ Filipa Kovačevića, „Svi severni gradovi“ Banjalučanina Daneta Komljena, „Afterparti“ Luke Bursaća, „Vetar“ Tamare Drakulić i „Rekvijem za gospođu J.“ Bojana Vuletića.

Selekciona komisija je razmatrala prijave za 18 domaćih ostvarenja i, kako je nevedeno, izrazila žaljenje zbog (ne)kvaliteta ovogodišnje produkcije, ali se filmadžije nadaju da ovo nije realna slika srpske kinematografije, „već će ova 2016. ostati na nivou ekscesa“.

U takmičarskom dijelu „Srpski film“ biće prikazani „Dnevnik mašinovođe“ u režiji Miloša Radovića, „Jesen samuraja“ Danila Bećkovića, „Inkarnacija“ Filipa Kovačevića, „Svi severni gradovi“ Banjalučanina Daneta Komljena, „Afterparti“ Luke Bursaća, „Vetar“ Tamare Drakulić i „Rekvijem za gospođu J.“ Bojana Vuletića.

U programu FEST-a, već tradicionalno, nalaze se mnogobrojna ostvarenja iz prethodne godine koja se takmiče za jednu od najvećih svjetskih filmskih nagrada – Oscar.

Tu su čak četiri ostvarenja od ukupno devet nominovanih za najbolji film u cjelini – „Nevidljivi faktori“ „Po cijenu života“, „Mančester na moru“ i „Mjesečina“. U programu „FEST45 GALA“ naći će se filmovi „Ona“ i „Džeki“, a glumice koje ih ih čine fantastičnim, Izabel Iper i Natali Portman, nominovane su u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu. Za najbolji kostim je nominovan upravo film Džeki, posvećen misterioznoj prvoj dami Amerike, a u konkurenciji za najbolju mušku ulogu takmičiće se Kesi Aflek za „Mančester na moru“.

Film koji će zatvoriti ovogodišnji FEST je najnovije ostvarenje čuvenog američkog reditelja Martina Skorsezea, „Tišina“, a nominovan je za Oscara u kategoriji za najbolju fotografiju.

U programu „FEST45 GALA“ naći će se filmovi „Ona“ i „Džeki“, a glumice koje ih ih čine fantastičnim, Izabel Iper i Natali Portman, nominovane su u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu.

I nije ovo cijela FEST priča, već tek djelić.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova, a takmiče se za nagradu „Beogradski pobednik“ u iznosu od 10.000 evra. Predsjednik žirija za međunarodnu selekciju biće Srdan Golubović, srpski reditelj, a žirijem koji će odlučiti o najboljem film u nacionalnoj selekciji predsjedavaće hrvatska glumica Ksenija Marinković.

„Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti“ dobiće Ljubiša Samardžić, a „Beogradskog pobednika za dosadašnje stvaralaštvo“ Karlos Saura. Festival će otvoriti italijanska glumica Monika Beluči, a tom prilikom će na svečanoj ceremoniji u Sava centru biti prikazan film „Na mliječnom putu“ Emira Kusturice.

Predsjednik žirija za međunarodnu selekciju biće Srdan Golubović, srpski reditelj, a žirijem koji će odlučiti o najboljem film u nacionalnoj selekciji predsjedavaće hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Karte će u prodaji biti od 4. februara, a FEST će i ove godine biti održavan na mnogobrojnim poznatim festivalskim lokacijama u Beogradu. Novost je i saradnja sa UK „Palilula“, odnosno bioskopom “Vlada Divljan”.

Beograd vas čeka!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije