LjudiRadoznala Lola

Majka koja je obišla 65 zemalja širom svijeta, a 20 sa djetetom

Putovanje širom svijeta može postati nezamislivo jednom kada postanete roditelji. Međutim, ova mama je dokaz da tako ne treba i ne mora biti. Travel Mad Mum ili bolje rečeno Karen Edwards iz Irskee uspjela je obići čak 65 zemalja širom…

Sara Velaga

Putovanje širom svijeta može postati nezamislivo jednom kada postanete roditelji. Međutim, ova mama je dokaz da tako ne treba i ne mora biti. Travel Mad Mum ili bolje rečeno Karen Edwards iz Irskee uspjela je obići čak 65 zemalja širom svijeta, od čeka trećinu sa mužem i njihovom ćerkom Esme. Neka od mjesta su Južna Afrika, Vijetnam, Kuba, Kambodža, Italija i Francuska.

Kako to ne bi ostala tek jedna u nizu nevjerovatnih priča, željeli smo saznati na koji način je došla na ideju, uspjela se organizovati, putovati sa bebeom, spakovati i raspakovati sve stvari i uraditi to na bezbroj zanimljivih načina. Zato smo je pronašli i razgovarali sa njom o njenim putovanjima, savjetima za roditelje, ali samom početku ovog velikog koraka za nju i njenu porodicu.

U samom uvodu Karen naglašava kako je najveća poruka koju želi poslati svim roditeljima da ne prestanu sa svojim načinom života kada dobiju djecu, jer ona trebaju biti uključena u sve vaše aktivnosti i osjetiti nesputani duh svojih roditelja. Putovanja su joj oduvijek bila sastavni i neizostavni dio života pa je odlučila da to tako i ostane.

Uspjela je obići čak 65 zemalja širom svijeta, od čeka trećinu sa mužom i njihovom ćerkom Esme. Neka od mjesta su Južna Afrika, Vijetnam, Kuba, Kambodža, Italija i Francuska.

“Ako ste strastveni zaljubljenik u putovanja, prenesite tu ljubav i na vaše dijete. Može vam biti veoma zabavno. Kada sam otkrila da sam trudna prvenstveno sam pomisila da je došao kraj mojim putovanjima. A onda sam shvatila da ništa ne mora biti drugačije, samo može postati kreativnije” ističe Karen.  Na pitanje koje je mjesto najviše oduševilo i gdje bi mogla zamisliti svoj život sa djetetom i suprugom odgovara: “Bali, jer ima sve. Od tropskih plaža do planina i bezbroj aktivnosti za nas i našu ćerku”.

Oni putuju barem jednom mjesečno, a njena nova trudnoća postavila je novi izazov za putovanje čim beba bude dovoljno stara da se pridruži ovoj veseloj porodici na točkovima. Kada je riječ o putovanjima sa djecom, mnogi roditelji su previše zaštitnički nastrojeni i uplašeni za svoju djecu. Kako vi pripremate Esme za putovanja?

Sve dok imate sve potrebne lijekove i paket prve pomoći uz sebe ne postoji strah od putovanja. Barem je tako u mom slučaju, jer suprug i ja biramo mudro destinacije, a uz to se osiguramo da nam ništa ne bude prepreka na tom putu. Strah je takođe jedna od takvih koje eliminišemo u startu.

Kada sam otkrila da sam trudna prvenstveno sam pomisila da je došao kraj mojim putovanjima. A onda sam shvatila da ništa ne mora biti drugačije, samo može postati kreativnije.

Koja je najveća avantura koju ste doživjeli na putovanjima?

Dok sam bila na porodiljskom dopustu putovali smo neprekidno deset mjeseci. Čim je Esme napunila deset sedmica krenuli smo putovati i to je bio najzabavniji period našeg života i putovanja. Neočekivano i sasvim nepredvidivo, ali defnitivno vrijedno pamćenja i svog uloženog napora i truda da se beba presvuče na svim mjestima na kojima smo bili.

Kojih pet stvari su obavezni dio prtljaga kada se putuje sa djecom?

  • nosiljka
  • poznate užine u slučaju odlaska u zemlje različitih tradicija
  • haremke ili široke hlače zbog udobnosti
  • sklopiva kolica
  • odvojeni šator ili bubble cot za dijete

Prije devet godina posjetila je i Bosnu i Hercegovinu provodeći vrijeme u Mostaru i Sarajevo. Ističe kako je to bilo njeno omiljeno putovanje u Evropi. Najveći izazov u putovanju sa djetetom za nju je bio izbor hrane za Esme, jer je ona veoma izbirljiva. Međutim, uprkos svim preprekama ono što poručuje roditeljima jeste “Usudite se putovati”.

Čim je Esme napunila deset sedmica krenuli smo putovati i to je bio najzabavniji period našeg života i putovanja.

Kao prednosti solo putovanja ističe nezavisnost i slobodan duh, ali jednom kada postanete roditelji trebate osjetiti čar dijeljenja svih aktivnosti sa svojim djetetom. Zato je trebate pratiti na njenoj stranici, gdje u svakom trenutku možete vidjeti gdje se trenutno nalazi, koja je sljedeća destinacija, kao i koliko je trenutno posjetila država. Na njenom instagram profilu možete pratiti i sve fotografije sa ovih putovanja. Nama se ideja apsolutno sviđa i zanima vas koliko vas bi bilo spremno krenuti danas na putovanje sa svojom bebom? A za one koje zanima kako je sve to uspjela finansirati, Karen donosi odgovor:

“Ja sam radila kao medicinska sestra, a Shaun kao fotograf sa stalnim poslovima u Londonu. Osim toga ja sam imala i dodatni posao lektorke na Univerzitetu što je donosilo dodatni novac. S obzirom na to da smo na sličan način ekonomisali, shvatili smo da je moguće uštedjeti na nevažnim stvarima i uložiti u putovanje”.

Kako bi se što bolje spremili za svaku državu koju planiraju posjetiti, njih dvoje su određivali predviđeni budžet za svaku od njih. Ono što je velika prednost kada se putuje sa djetetom jesu razni popusti i olakšice, koji su je kako dodaje naveli da preispita gdje je sve pogrešno trošila novac ranije. Možda se čini nemogućim, ali provjerite na njenoj stranici sve što vas zanima. Pronaćićete mnoštvo korisnih savjeta o tome kako planirati putovanje, gdje pronaći jeftine karte, šta je stvarno potrebno spakovati, ali i kako voditi računa o zdravlju djece na putovanje. Nisu li najbolji saputnici vaši članovi porodice?

Pratiti je na njenoj stranici, gdje u svakom trenutku možete vidjeti gdje se trenutno nalazi, koja je sljedeća destinacija, kao i koliko je trenutno posjetila država. Na njenom instagram profilu možete pratiti i sve fotografije sa ovih putovanja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije