Lole iz komšilukaO životu

Ovo nije bajka. Ovo je priča iz našeg komšiluka. Čairska priča!

Sjećate li se male raje? Raje iz djetinjstva? One koja vas veže za naselje u kojem ste odrasli ili iz njega otišli. Sjetite li se katkad onih dječjih priča? Onih mangupa i princeza? Sastanete li se i danas ponekad… Da…

Žana Gauk

Sjećate li se male raje? Raje iz djetinjstva? One koja vas veže za naselje u kojem ste odrasli ili iz njega otišli. Sjetite li se katkad onih dječjih priča? Onih mangupa i princeza?

Sastanete li se i danas ponekad… Da sve ovo ponovo oživite?

Jeste li čuli za „Čairsku priču“? Lole su tu da vam je ispričaju. Možda u njoj pronađete i dio sebe. Možda vam da ideju kako da se ponovo okupite.

Sve je zamisao inicijative građana „Raja s Čaira”. Čisto druženje. A onda supočeli da se rađaju planovi kako bi ta mala-velika raja napravila nešto dobro i korisno za svoje naselje. Akcije tokom ovog okupljanja ne prestaju, a rezultat su čiste ulice, uređeno školsko dvorište, humanitarne akcije za ugrožene…

„Svaki put druženje poprimi novi, bogatiji oblik te dobija na značaju i ozbiljnosti. Termini okupljanja uvijek su pažljivo birani u periodu godišnjih odmora i praznika kako bi što više naših prijatelja koji žive u inostranstvu moglo prisustvovati ovom događaju. Sve ovo postoji zahvaljujući timu entuzijasta koji svoju lokalnu zajednicu žele učiniti boljim mjestom za život“, kažu u raji sa Čaira.

Sve je zamisao inicijative građana „Raja s Čaira”. Čisto druženje. A onda supočeli da se rađaju planovi kako bi ta mala-velika raja napravila nešto dobro i korisno za svoje naselje. Akcije tokom ovog okupljanja ne prestaju, a rezultat su čiste ulice, uređeno školsko dvorište, humanitarne akcije za ugrožene…

Kroz istinsko i duboko prijateljstvo i povjerenje mnogih koji su na Čairama odrastali zajedno ili proveli značajan dio života, ovi ljudi su postali velika porodice koja želi da pokaže svima koji tu žive da je i njihov angažman u ovoj priči dobrodošao.

„Osnovna škola ‘Jovan Cvijić’ stub je ovog događaja, jer čairska raja, tradicionalno, veći dio vremena provodi na školskom igralištu. Čairska djeca praktično rastu uz loptu i fudbalski i košarkaški teren, a nekolicina je i navijačka podrska banjalučkom klubu ‘Borac’. Zato je ‘Čairska priča’ tradicionalno propraćena i izradama grafita u čast ‘Borcu’. Takođe, okupljanje je propraćeno i akcijom čišćenja okoline, kako bismo ukazali na važnost buđenja ekološke svijesti, a zatim i humanitarnom akcijom kako bismo ukazali na važnost brige o ugroženim ili zanemarenim kategorijama stanovništva. I naposljetku, propraćena je duhom zajedništva“, naglasili su i dodali da im godinama podršku pruža rukovodstvo škole, koje ustupa dvorište i sportski teren, a čairska raja im se oduži akcijama kojima želi da pomogne ovu obrazovnu ustanovu i boravak u njoj učini boljim za školarce.

„Pored toga, Nektar pivo nam je vjerni prijatelj kao i mnogi sugrađani koji žele doprinijeti na različite načine. Ovdje ne smijemo zaboraviti naše prijatelje iz dijaspore, koji nesebično pružaju finansijsku pomoć kako bi ovaj događaj bio uspješno realizovan“, napominju.

Osnovna škola “Jovan Cvijić” stub je ovog događaja, jer čairska raja, tradicionalno, veći dio vremena provodi na školskom igralištu. Čairska djeca praktično rastu uz loptu i fudbalski i košarkaški teren, a nekolicina je i navijačka podrska banjalučkom klubu “Borac”. Zato je “Čairska priča” tradicionalno propraćena i izradama grafita u čast “Borcu”.

I dok vi ovo čitate, čairska raja već smišlja novi plan za ljeto. Prioritet će biti djeca pa će i druženje biti u znaku obnove školskog igrališta. Ima tu još mnoštvo sadržaja, ali će zasad ostati tajna.

„Imamo velike planove, ali ne znamo koliko su realni.  Vjerujemo da ćemo imati podršku grada i kompletne zajednice, jer naše želje imaju prvenstveno human karakter. U prvom planu ističem edukacije mlađe populacije te usmjeravanje istih u pravcu najkvalitetnijeg iskorištavanja njihovih potencijala, kako bi se depopularizovalo nasilje, a razvijala društveno-odgovorna svijest. Pored toga, maksimalno ćemo se zalagati da naše naselje učinimo najljepšim mjestom za život, obogatimo različitim sadržajima i aktivnostima, a našoj djeci i mladima pružimo podršku i jedan zdrav ambijenti za odrastanje, sazrijevanje i uspjeh“, zaključuju.

Krenulo je od Čaira, neka „zarazi“ cijeli grad. Jer, naša naselja to zalužuju. Budimo svi jedna lijepa „Čairska priča“!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije