PorodicaPraktična Lola

Liječenje djece: Mame i tate, ovo su sigurni znakovi bolesti

Ne trčimo ljekaru za svaku sitnicu. Ne volim da paničim bez potrebe, ali ni ne odgađam mnogo. Za te prve momente važno je znati da djeca, za razliku od odraslih, najčešće ne znaju da objasne šta ih boli i šta…

Žana Gauk

Ne trčimo ljekaru za svaku sitnicu. Ne volim da paničim bez potrebe, ali ni ne odgađam mnogo.

Za te prve momente važno je znati da djeca, za razliku od odraslih, najčešće ne znaju da objasne šta ih boli i šta im je potrebno. Baš kao i nama, i njima je potrebna pomoć. Pripremite se za to da će se ponašanje vašeg djeteta promijeniti dok bude bolesno. Ne uzimajte k srcu ako vas udari dok ga pokušavate utješiti. Mali ljudi traže beskranu pažnju dok su bolesni.

U knjizi pedijatra Vilijama i medicinske sestre i njegove supruge Marte Sirs, “Njega djeteta- od rođenja do druge godine”, opisane su situacije koje možemo prepoznati kao početak bolesti.

Iako još nisu razvili govor, njihovo tijelo je poput ogledala i jasno reflektuje njihovo unutrašnje stanje. Evo nekoliko znakova:

Povišena tjelesna temperatura. Jedno od opštih, ali ne i potvrđenih pravila glasi – ako dijete nema temperaturu, nije ozbiljno bolesno. S druge strane, ako dijete i ima temeperaturu, ne mora da znači da ima ozbiljnu bakterijsku infekciju. Povišena temperatura zapravo je pokazatelj da se organizam vašeg djeteta bori s bolešću.

Izmučenost. Ovo je pouzdan pokazatelj da imate pred sobom bolesno dijete. Upale, tužne oči, tužan izraz lica, blijeda koža i izostanak vragolaste igre mogli bi da upale crvenu lampicu.

Iako još nisu razvili govor, njihovo tijelo je poput ogledala i jasno reflektuje njihovo unutrašnje stanje.

Mlitavost. Djeca su većinom slabo aktivna u vrijeme bolesti. Kretnje su im trome. Vrijeme uglavnom provode u vašem krilu ili ležeći na krevetu. Mirna su i ćute i povremeno utonu u san. Takvo ponašanje je karakteristično za većinu bolesti koje ne ubrajamo u teže.

Letargija. Roditelji moraju da znaju razliku između mlitavosti i letarije. Mlitavost je obično pokazatelj da se ne radi o ozbiljnom stanju, ali prava letargija znak je da se nešto možda ozbiljnije dešava sa zdravljem vašeg djeteta. Kod letargičnog djeteta obično izostaje kontakt očima, ni na koji način ne pokazuje da je svjesno blizine roditelja, tek na trenutak otvori oči i gotovo uopšte ne odgovara na bilo koju vrstu podražaja. Kada razgovarate s ljekarom, pokušajte biti što precizniji u razlučivanju tih termina. To će pedijatru pomoći u odlučivanju koje korake bi trebalo da preduzme.

Izmučenost. Ovo je pouzdan pokazatelj da imate pred sobom bolesno dijete. Upale, tužne oči, tužan izraz lica, blijeda koža i izostanak vragolaste igre mogli bi da upale crvenu lampicu.

Promjene u ponašanju.  Najčešće su bolesna djeca ili mlitava ili uznemirena, pogotovo ako im je povišena temperatura. Dijete koje se ne osjeća dobro, ne ponaša se dobro.

Razdražljivost. Ovaj termin odnosi se na djecu koja u kontinuitetu plaču po nekoliko sati i nije ih moguće utješiti ma šta da činite. Sva djeca prolaze kroz te faze naročito u vrijeme kolika i rasta zubića. Takođe, i tokom bolesti djeca su često uznemirena. Svakako obavijestite pedijatra o tome.

Loš apetit. Uobičajeno je da dijete, tokom bolesti, nema apetit. Ne brinite se ako ne jede dobro nekoliko dana. Djeca obično uzimaju dovoljno tekućine da bi zadovoljila bolesni organizam.

Kod letargičnog djeteta obično izostaje kontakt očima, ni na koji način ne pokazuje da je svjesno blizine roditelja, tek na trenutak otvori oči i gotovo uopšte ne odgovara na bilo koju vrstu podražaja.

Osip. Tokom različitih bolesti često se može javiti osip što je najčešće pokazatelj da se radi o virozi za koju nije potrebna terapija lijekovima. Rijetko ima razloga za odlazak ljekaru.

Ubrzani organizam. Ako dijete ima temperaturu, njegovo disanje će se ubrzati. A ako mu položite dlan na grudni koš, osjetićete jako lupanje srca. Kod uobičajenog toka bolesti ovi znakovi prestaju čim se temperatura spusti.

Crijevne tegobe. Proljev je čest saputnik mnogih virusnih infekcija. Povrćanje obično ide u kombinaciji s upalama grla, pluća, bubrega i uha. U slučaju crijevne viroze, kombinacija su povraćanje i proljev.

Uobičajeno je da dijete, tokom bolesti, nema apetit. Ne brinite se ako ne jede dobro nekoliko dana. Djeca obično uzimaju dovoljno tekućine da bi zadovoljila bolesni organizam.

Pustite dijete da se odmara i ne podstičite ga na bilo kakvu aktivnost. Bolne glavice, optrećeni disajni putevi i osjetljiv trbuščić ne vole opterećenje. Osigurajte ugodan i miran kutak kako bi bolest što prije prošla.

I štenja pomaže. Ako je dijete bolesno, ne mora da bude u četiri zida. Svjež vazduh je dobar za dijete, dok suv i ustajali vazduh dodatno nadražuju disajne puteve.

Dajte im tekućinu. Djeci je prijeko potrebna. Temperatura, znojenje, povraćanje, proljev, kihanje i kašalj smanjuju potrebu za unosom hrane i tekućine, što dovodi do dehidracije. Probajte sa malim i čestim gutljajima ili bistrim supama. Dajite im manje i češće obroke, napitke od svježeg voća.

“Nije loše povremeno odstupiti od strogih pravilao konzumaciji šećera i, ako je jedino što želi konzumirati, dopustite djetetu da se počasti lizalom, pudingom ili sladoledom koje u normalnim uslovima zabranjujete”, navodi Vilijam Sirs.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije