AktivizamHrabra Lola

APOKALIPSA: Ribe u Jablaničkom jezeru žive i zdrave

“Daj napiši neku vijest i, boga ti, nek’ bude… Ono baš… Senzacionalno. Ne dešava se ništa i dajte neke halabuke.” Ovako bi mogla da se opiše situacija sa Jablaničkim jezerom i viješću pod naslovom “Apokalipsa: Presušilo jezero, ribe potamanjene. Kriva…

Žana Gauk

“Daj napiši neku vijest i, boga ti, nek’ bude… Ono baš… Senzacionalno. Ne dešava se ništa i dajte neke halabuke.”

Ovako bi mogla da se opiše situacija sa Jablaničkim jezerom i viješću pod naslovom “Apokalipsa: Presušilo jezero, ribe potamanjene. Kriva Elektroprivreda BiH”.

Ne treba mnogo da se digne kuka i motika, koja ne zna kako se upravlja akumulacijom. Ne treba mnogo ni medijima u regionu da sve ovo prenesu pod oznakom – EKOLOŠKA KATASTROFA U BiH! Kao da jedva dočekaju.

“Daj napiši neku vijest i, boga ti, nek’ bude… Ono baš… Senzacionalno. Ne dešava se ništa i dajte neke halabuke”. Ovako bi mogla da se opiše situacija sa Jablaničkim jezerom i viješću pod naslovom “Apokalipsa: Presušilo jezero, ribe potamanjene. Kriva Elektroprivreda BiH”.

Ne treba mnogo ni da se pogleda da ekolozi ne reaguju i da su se rijetki u BiH uzbudili. Istini za volju, pojedine stranke koje su zatražile odgovornost čelnika EP, ostavke, odgovornost… Spominje se i materijal za Tužilaštvo BiH. I poneka NVO. Zašto? Kako glupo pitanje, pa u BiH smo. Ovdje ništa ne valja.

E, pa niste u pravu – nema to veze sa bahatošću. Ima veze sa našim neznanjem. Ono ne valja.

Akumulacija Jablaničko jezero je vlasništvo Elektroprivrede BiH i nije prirodni ekosistem. Iako smo mi u stanju da prvi prodiskutujemo i iskritikujemo, tamo ljudi znaju šta rade. Nije im prvi put. Jer, Jablaničko jezero bilo je suho i prethodnih godina. Samo bi trebalo malo pratiti.

Da niko ne bi pričao napamet, evo o čemu se radi. Od septembra do kraja prošle godine, a i ovog januara, hidrološki gledano bio je to sušni period. To je, kao što znate iz prirode i društva, uticalo na prirodni dotok vode na slivu Neretve, samim tim i na zalihe vode u jablaničkoj akumulaciji.

U Elektroprivredi BiH kažu da su, bez obzira na ove okolnosti, svi kupci bili uredno snabdjeveni strujom, a neprekidno je, i najvažnije, propisno ispuštana voda nizvodno od svojih akumulacija.

Od septembra do kraja prošle godine, a i ovog januara, hidrološki gledano bio je to sušni period. To je, kao što znate iz prirode i društva, uticalo na prirodni dotok vode na slivu Neretve, samim tim i na zalihe vode u jablaničkoj akumulaciji.

“Zbog veoma niskih temperatura u januaru ove godine i obezbjeđenja potrebnih količina električne energije, došlo je do pada kote akumulacije HE Jablanica. Međutim, ni u ovakvim okolnostima nije ugroženo propisano ispuštanje vode, niti enormno pražnjenje akumulacije u druge namjene, osim potrebe za podmirenjem potreba elektroenergetskog sistema. Povoljan hidrološki razvoj u posljednjih nekoliko dana rezultirao je povećanjem kote akumulacije HE Jablanica za pet metara. Dalje povećanje kote očekuje se u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

Slične hidrološke prilike, navode, bile su karakteristične i za 2012. godinu. Ni u tom periodu nije bila ugrožena flora i fauna Jablaničkog jezera. Tačnije, riblji fond je u potpunosti sačuvan. Kako? Lovočuvari nisu zabrinuti – riba se povukla u gornji dio akumulacije gdje ima vode, tako da ni te populacije autohtonih vrsta nisu u tolikoj opasnosti.

Izmislite nešto novo, ovo je bezveze!

(Naslovna fotografija: N1)

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije