PorodicaPraktična Lola

Fotografija ove žene podijeljena je skoro 30 000 puta – a sve zbog dojenja

Nakon što je postavila ovu fotografiju na internet, ova mladenka nije ni slutila koliko će viralna postati. Ovjekovječila je trenutak u kojem doji svog četveromjesečnog sina u vjenčanici, na dan svog vjenčanja sa velikim osmijehom na licu. Opis fotografije je…

Priredila Sara Velaga

Nakon što je postavila ovu fotografiju na internet, ova mladenka nije ni slutila koliko će viralna postati. Ovjekovječila je trenutak u kojem doji svog četveromjesečnog sina u vjenčanici, na dan svog vjenčanja sa velikim osmijehom na licu. Opis fotografije je bio upravo ono što je dalo snagu svim majkama da se osnaže i urade isto.

“Voljela bih podijeliti sa vama ovu fotografiju, jer je ona veoma važna za mene. Kada sam dobila sina imala sam dvadeset i dvije godine i mnogi su sumnjali u mene. Nisu bili sigurni jesam li spremna za majčinstvo i hoću li uopšte izdržati dugo da dojim. Evo me četiri mjeseca kasnije i snažno i ponosno dojim. Kada sam birala vjenčanicu glavni faktor prilikom toga je bila mogućnost dojenja, jer sam čitavu noć provela sa sinom. Niko vam ne treba reći kada i gdje da dojite, a pogotovo se ne trebate sramiti toga”.

Fotografija je podijeljenja na fejsbuk stranici Black Women Do Breastfeed  nakon čega je podijeljena više od 29000 puta, imala je oko 5000 lajkova i preko 1700 komentara podrške. A to je tek jedna od mnogobrojnih fotografija podrške majkama koje doje, jer su u protekle dvije godine mnoge poznate žene uradile isto. Među njima su se našle pjevačica Gwen Stefani, ali i glumica Alyssa Milano.

Kada sam birala vjenčanicu glavni faktor prilikom toga je bila mogućnost dojenja, jer sam čitavu noć provela sa sinom. Niko vam ne treba reći kada i gdje da dojite, a pogotovo se ne trebate sramiti toga.

Ranije je istu reakciju izazvala i fotografkinja koja je dojila svoje dijete u javnom toaletu, dok je fotografisala svog supruga koji je ručao u odjeljku pored nje. U opisu fotografije je napisala: “Ako niste voljni ručati u toaletu, nemojte od mene očekivati da hranim svoje dijete tamo”.

Još jedna majka takođe je podijelila svoju fotografiju na društvenim mrežama, gdje je okrenuta direktno prema ženi koja gleda u nju dok doji. U opisu je naglasila: “Buljila sam u tu ženu, jednako kao što je ona u mene. Vidjela sam prezir u njenim očima, jer je okretala glavu i osjećala sram za mene, željeći da se pokrijem. Ja nisam to htjela, ali sam nastavila gledati u nju, kako bi shvatila da je jedino nekulturno to što ona gleda u mene”.

Dojenje je prirodna i normalna pojava i nema razloga za osude društva, jer šta nekoga briga gdje vi dojite, sve dok hranite svoje dijete, koje vam je svakako važnije od tih ljudi koji gledaju i komentarišu.

Ako niste voljni ručati u toaletu, nemojte od mene očekivati da hranim svoje dijete tamo.

Izvor: Mothering

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije