Hrabra LolaLoliteti

LOLITETI: Marizela Begičić: Nije mogla da nađe posao pa ga je stvorila

U BiH postoji mnogo istih priča. Završila sam školu, tražila posao u struci, ali nije ga bilo. Godine su prošle. Na svakom konkursu traži se iskustvo. Traži se i da nisi stariji od 28 godina. Traži se i da ne…

Žana Gauk

U BiH postoji mnogo istih priča.

Završila sam školu, tražila posao u struci, ali nije ga bilo. Godine su prošle. Na svakom konkursu traži se iskustvo. Traži se i da nisi stariji od 28 godina. Traži se i da ne planiraš trudnoću. Zato sma odustala od beskrajne potrage, ali sam morala da nađem način da zaradim.

Kreativnost mi je bljesnula iz ruku. Danas stvaram.

Ovako počinje i priča Tuzlanke Marizele Begičić, geološke tehničarke, koja nije našla zaposlenje, ali je stvorila biznis. Njeni zlatni prsti izrađuju waldorf i tilda lutke…

 

Mnogi se danas bave kreativnim radom, ali važno je imati i originalne ideje. Šta su waldorf i tilda lutke?

Waldorf i tilda lutke su zapravo svjetski poznate. Imaju specifičan izgled i zadržavaju ga kroz razne likove i oblike. Tilda lutke su više kolekcionarske, dok su waldorf predviđene za mlađu djecu, kojoj rastu zubići pa sve sto im dođe pod ruku stavljaju u usta. Što se tiče izgleda ovih lutki, waldorf su male i rade se iz dva dijela. Glava se radi posebno, tehnikom uvezivanja. Što se tiče tilda lutki, izgled se prilagođava željama djeteta pa tako imamo najčešće zeku, zatim obični lik lutke sa izduženim vratom… Rade se od nježnog pamučnog materijala i pune se antialergijskim vatelinom, kako bi što bolje odgovorile zahtjevima jednog djeteta.

Waldorf i tilda lutke su zapravo svjetski poznate. Imaju specifičan izgled i zadržavaju ga kroz razne likove i oblike. Tilda lutke su više kolekcionarske, dok su waldorf predviđene za mlađu djecu, kojoj rastu zubići pa sve sto im dođe pod ruku stavljaju u usta.

Koliko vam je vremena potrebno za izradu lutkice?

Jednu lutkicu, u prosjeku, uradim za jedan dan. E, sad, ima tu raznih faktora – zahtjevnost same izrade, način izrade, vrsta lutke, nabavka materijala…

 

Šijete im i garderobu pa zabavi za djevojčice nema kraja. Šta sve dolazi uz jednu lutkicu?

Oprema zavisi od vrste lutke koju radim pa tako imate likove iz crtaća koji idu sami, bez ikakve dodatne opreme, zatim lutke koje obično imaju ili haljinicu i cipelice ili nekoliko komada garderobe ili cak i svoje kuće ili koferčiće.

Jednu lutkicu, u prosjeku, uradim za jedan dan. E, sad, ima tu raznih faktora – zahtjevnost same izrade, način izrade, vrsta lutke, nabavka materijala…

S obzirom na to da ste kreativnost pretvorili u pravi biznis, da li u ponudi imate još neke rukotovorine?

Naravno. Sve što se tiče dječje radosti, a može se sašiti… Tu sam da odgovorim željama. U ponudi imam razne organizere, igračke, pelenice, jastučiće, personalizovane ili sa likovima i aplikacijama, mobile za dječju sobicu sa imenima… Zatim tihe knjige, idealne za razvijanje fine i grube motorike kod djece, za razvoj koordinacije i učenje. Tu su i putni jastuci, jastuci za dojenje i sve ono što jedna mama zamisli da pokloni djetetu, obraduje ga i ispuni želje i snove.

Toliki posao zahtijeva pomoć. Imate li pomagače?

Naravno. Što se tiče pomoći, najveću imam od muža i kćerke, koja je zapravo i razlog zbog kojeg radim ovaj posao. Muž dostavlja rukotovrine i šalje ih gdje je potrebno, a kćerka pomaže sugestijama. Tu je i podrška najbližih, porodice i mojih prijatelja, bez kojih uspjeh ne bi bio kompletan. Pronaći će se oni u ovim redovima.

Sve što se tiče dječje radosti, a može se sašiti… Tu sam da odgovorim željama. U ponudi imam razne organizere, igračke, pelenice, jastučiće, personalizovane ili sa likovima i aplikacijama, mobile za dječju sobicu sa imenima… Zatim tihe knjige, idealne za razvijanje fine i grube motorike kod djece, za razvoj koordinacije i učenje. Tu su i putni jastuci, jastuci za dojenje i sve ono što jedna mama zamisli da pokloni djetetu, obraduje ga i ispuni želje i snove.

Dobijate li narudžbe mimo BiH?

Ima ih, ali zbog prevelikih troškova nije moguća realizacija. Nažalost.

U planu je i sajt, širite posao i ideju. Može li se u BiH živjeti od kreativnog rada?

Pa posla ima, ima i zarade, ali to su varijacije od mjeseca do mjeseca. Nikad ne znate koliko narudžbi ćete primiti, tako da ni svoje troškove ne možete planirati. Ali ja sam sasvim zadovoljna.

Nove Marizeline ideje…

U ponudi svakako će se naći i neki novi modeli lutaka, kako budu zahtijevala djeca. Takođe, i dekice sa raznim sadržajima za djecu, takozvani patchwork; zatim suveniri i lutke od hladnog porculana u kombinaciji sa platnom. Već sam radila tako nešto.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije