SimpatičnoZabavna Lola

Znate li koji čaj trebate piti kada ste ljuti?

Tužni ste, umorni ili pod stresom? Vjerovatno ćete potražiti savjet prijatelja ili utjehu u nekom piću. Ali ne, ne mislimo na alkohol, već na dobro poznato piće za londonskih pet sati ili u bilo koje vrijeme kada vama odgovara

Sara Velaga

. Čaj je lijek za naše nesanice, vjerni pratitelj u zimskim danima, ali i zamjena za sve one koji ne piju kafu. Osim što postoji od crnog, zelenog do narandžastog i žutog, jeste li znali da utiče na vaše raspoloženje? Odnosno da postoje određene vrste koje trebate piti u skladu sa raspoloženjem i prilikom?

Djeluje nevjerovatno? Nastavite čitati, jer vam donosimo pregled čajeva i vaših raspoloženja i situacija u najboljim mogućim kombinacijama, kako biste u svakom trenutku znali za koji je od njih upravo sada vrijeme.

Za spavanje

Čaj od lavande je najbolji za piće prije spavanje. Usporava cirkulaciju, kao i rad nervnog sistema i omogućava vam da se opustite i zaspite na vrijeme. Osim toga u platnenu vrećicu možete staviti suve cvjetove lavande i staviti je pod jastuk, kako bi smirili središnji nervni sistem i spremili se za spavanje.

Stres i anksioznost

Čaj od kamilice pozitivno utiče na smanjenje nivoa stresa i anksioznosti, jer povećava dotok krvi do mozga, ali i pomaže kod menstrualnog tegoba, zbog čega se preporučuje i u “onim danima” u mjesecu.

Nemir

Čaj od višnje je veoma efikasan protiv nemira, jer djeluje poput lavandinog usporavajući krvotok, zbog čega se osjećate smirenije i opuštenije. A osim toga i pomaže kod bubrežnih smetnji, ali i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Za sve one koji žele izgubiti višak kilograma, takođe se savjetuje da ga piju.

Buđenje

Crni čaj ili indijski najbolja su opcija kada ujutru kolege na poslu piju kafu. Sadrži prirodne stimulanse koji su kao kofein i zato vam pomaže da se brzo i efikasno razbudite. Ujedno štiti vaše srce i smanjuje kardiovaskularne bolesti.

Emocionalni odmor

Čaj od mente vam može dati osjećaj emocionalnog odmora i umiriti vas, a često je pored maramica najbolji prijatelj u fazi nakon prekida. Daje vam snagu i vraća motivaciju pa zato ne čudi što se često nađe na listi traženih. On takođe potiče metabolizam i pomaže pri liječenju desni.

Depresivnost

Osjećate se depresivno? Prije nego pružite ruku prema antidepresivima, probajte čaj od matičnjaka. Esencijalna ulja pomažu da se smirite i vratite pozitivnu energiju. Koristi se i za poboljšanje zdravlja srca, a preventivno djeluje i kada su u pitanju menstrualne tegobe.

Energičnost

Čaj od đumbira je pravi izvor energije za sve vas koji želite da se osjećate živahno, poletno i spremno za nove životne izazove. Osim što će vas ugrijati, biće vam pravi boost za trenutke nemoći i odustajanja. Pomoće vam i ako osjećate mučninu i napetost, ali i kod upala mišića.

Sreća i radost

Indijski masala čaj će vas u trenutku oraspoložiti i dati vam pozitivnu energiju. Odličan je kolega u ofisu, jer kada imate mnogo obaveza i čini vam se da nećete stići sve na vrijeme, samo posegnite za njim i vratite izgubljenu energiju i osmijeh na lice.

Ljutnja

Česte promjene raspoloženja mogu prouzrokovati osjećaj ljutnje i bijesa prema posve nedužnim ljudima. Kako ne biste ispoljavali negativnu energiju prema ljudima koji to ničim nisu zaslužili predlažemo vam čaj od narandže koji će otkloniti negativne emocije i smiriti vas.

Iscrpljenost

Nakon napornog radnog dana, sve što poželite jeste odmor. A uz njega vam najbolje dolazi zeleni čaj koji djeluje na vaš mozak slično kao kada meditirate. Dakle, on je vaš ključ mira i relaksacije.

Dodatni savjeti

  • uvijek pijuckajte čaj i ne žurite sa ispijanjem
  • pripremite ga na pravi način
  • zamijenite šećer medom ili nemojte uopšte biti zaslađen čaj
  • uživajte u trenutku koji lako može da postane vaša omiljena navika i ritual

Izvor: The Indian Spot

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije