LjudiRadoznala Lola

Znate li za pametne kišobrane koji su osvojili svijet, a potiču iz Hrvatske?

Koliko puta vam se dogodilo da zaboravite kišobran, a onda pokisnete upravo zbog svog nemara? Još gori scenario je izlazak na kišu sa jeftinim modelom, koji vas u najkritičnijem trenutku ostavi da pokisnete kao miš, dok se on izvrće ili…

Sara Velaga

Koliko puta vam se dogodilo da zaboravite kišobran, a onda pokisnete upravo zbog svog nemara? Još gori scenario je izlazak na kišu sa jeftinim modelom, koji vas u najkritičnijem trenutku ostavi da pokisnete kao miš, dok se on izvrće ili ga vjetar oduva. Kad bi barem kišobran mogao biti pametan. Ne morate dva puta pomisliti, jer postoji primjer koji zaista jeste takav i koji vam čak pomoću aplikacije javlja i vremensku prognozu, ali i gdje ste ga zaboravili (ako vam se to ipak desi). Brend Kisha potiče iz Hrvatske, pokrenule su ga žene, a sada je svjetski prepoznatljiv i tražen. Morale smo saznati više o tome.

U vremenu kada smo zatrpani snijegom, ali i kišom jedan kišobran Kishe bi dobro došao. Otkud ovako inovativna ideja i kako je priča počela?

Cijela priča oko Kisha kišobrana nastala je sasvim spontano u veljači 2014. godine. Naime, u Rijeci je tada već dva tjedna uz jaku buru neprestano padala kiša i pogubili smo ili na buri slomili nekoliko kišobrana (ne samo tada, nego i prije toga). Rijeka je i inače jedan od najkišovitijih gradova na svijetu posljednjih godina, pa su Andrija (Kishin CEO) i Goran (Kishin CMO) na Facebooku komentirali kako bi bilo dobro napokon napraviti dobar kvalitetan kišobran kojeg, po mogućnosti, ne bi bilo tako lako izgubiti. Od te inicijalne ideje je sve krenulo.

Anja Zambelli Čolak

U timu je trenutno sedmero članova, od čega dvije žene – Anja Zambelli Čolak koja je glavna product & brand dizajnerica i Marija Butković, koja vodi komunikacije s medijima i investitorima u Londonu. Anja je i prije radila kao dizajner za neke od najvećih svjetskih brandova poput Unilevera, 3M-a i PininFarine, te hrvatske brandove kao što su Piko, Chill Frozen Yogurt i Pisinium. Marija je prvo u Hrvatskoj kao startup mentor riječkog startup inkubatora surađivala sa dosta startupa, a potom i u Londonu, te je uz Kishu suosnivačica neprofitne organizacije Women of Wearables, prve europske organizacije koja okuplja žene iz wearables i fashion tech, te IoT sfere, ne samo u Europi već u čitavom svijetu i surađuje s kompanijama kao što su Microsoft i Cisco koje, iako su velike korporacije, imaju problem vezan uz nedovoljno žena u svojim timovima i koje kroz partnerstva sa ovakvim organizacijama pokušavaju riješiti problem žena u STEM industriji.

Marija Butković

Inicijalno Hrvatska, a čini se kasnije čitav svijet. Koliko ste zadovoljni razvojem situacije i same ideje od početka do danas?

Iznimno smo zadovoljni, budući da je uz relativno malo kapitala od investitora naš kišobran do sada prodan u više od 50 zemalja svijeta (i to u neke u njegovih najudaljenijih dijelova kao Australija ili Bermuda otočje). Što se tiče suradnje sa našom tvornicom Hrvatski kišobran iz Zaprešića, a posebice kad smo u samom startu razmišljali o tome gdje zapravo proizvoditi kišobran, znali smo da želimo lokalnu tvrtku kako bi lakše kontrolirali samu izradu kišobrana, te mogli raditi izmjene na proizvodu. Sve je to lakše ako imate nekog relativno blizu, pa je izbor pao upravo na tvrtku Hrvatski kišobran iz Zaprešića. Riječ je o najvećem hrvatskom proizvođaču kišobrana, kojima smo prezentirali ideju i koji su priliku objeručke prihvatili prepoznavši inovativnost ovog proizvoda, ali i izazove koje nosi njegova izrada. Do sada su nam se pokazali kao zaista odličan suradnik.

Dakle, svima koji ne znaju šta to zapravo čini jedinstvenima ove kišobrane i kako i gdje ih mogu nabaviti?

Ideja našeg pametnog kišobrana je zapravo vrlo jednostavna – Kisha služi tome da uza sebe uvijek imate kvalitetan kišobran kojeg nećete izgubiti. Nema čovjeka koji barem jednom u životu nije izgubio kišobran ili pak kupio neki jeftini primjerak upravo iz razloga jer ga je bilo strah da će isti izgubiti. Osim svoje primarne funkcije, Kisha ima i nekoliko “pametnih” opcija: 1) tokom dana dobivate notifikaciju o vremenskoj prognozi na vaš smartphone kako biste u svakom trenutku znali kakvo s vrijeme očekuje tokom dana; 2) ukoliko je prognoza takva da se očekuje kiša dobivate i obavijest da ponesete kišobran sa sobom; 3) ukoliko kišobran ostavite na nekom javnom mjestu dobit ćete notifikaciju gdje ste ga ostavili (ovo se odnosi i na zatvorene prostore).

S Kishom također imate mogućnost kreiranja sigurnih zona, dakle na određenoj lokaciji možete “umemorirati” kako ne želite da vam stiže notifikacija ako ga ostavite, primjerice kuća, ured i sl. Cijela stvar funkcionira tako da je beacon tj. čip ušiven u klasičnu vezicu kojom vežete kišobran, te je povezan sa iOS ili Android app-om kojeg ste prethodno downloadali na vaš mobitel. Što se hardverskog dijela tiče, Kisha je 100% vjetrootporna (ako nam ne vjerujete, pogledajte video 100% otporna na hrđu, ima 16 iznimno čvrstih žica i 2-godišnju garanciju.

Za sada se kišobran može kupiti preko naše web stranice, te putem nekih manjih tech shopova u Rijeci (NetCom, 4look Men Gentlemen Shop, itd.). Sklopili smo ugovore s distributerima u Hong Kongu, Njemačkoj, Americi, Irskoj i Italiji, a plan za ovu godinu je daljnje širenje prodajnih kanala i lansiranje nove kolekcije kišobrana.

U svijetu inovacija i tehnologije često smo navikli na muškarce, ali žene su uvijek osvježenje koje rado promovišemo i podržavamo. Šta je bilo najteže u ovom poslu i čega ste se morali odreći?

Kako sam ja prije više od deset godina počela raditi kao pravnica budući da sam završila pravni fakultet meni se je isprva bilo malo teško “prešaltati” na svijet tehnologije, iako je moj put bio relativno postepen: bila sam mentorica u startup inkubatoru u Rijeci, pisala sam za neke tech portale i sl., a u potpunosti sam se posvetila digitalnom marketingu i PR-u 2014-te godine kad smo pokrenuli Kishu. Kad imate svoj business, a ja trenutno radim na tri fronta, onda se morate odreći dosta velikog dijela vašeg slobodnog vremena i preusmjeriti ga u posao. Moj radni dan nekada traje i 15 sati, a radim i preko vikenda. To je jednostavno tako kad ste poduzetnik, ali to je nešto što ja niti ne smatram poslom u klasičnom smislu te riječi, jer me usrećuje, donosi mi predivna iskustva i znanja, i jednostavno me ispunjava kako niti jedan posao 9-5 ne bi mogao.

Kakvi su vaši planovi za budućnost, možemo li očekivati slične proizvode ili nešto potpuno novo?

Plan je još dodatno poboljšati trenutni model kišobrana, posebice što se tiče završne izrade i materijala, te predstaviti manji sklopivi model kišobrana u narednih godinu dana. Ujedno, u planu je izrada i više muških modela, a ne isključujemo niti seriju za djecu. Cijela vizija Kishe ide u smjeru širenja asortimana ne samo na modne dodatke, nego i na prtljagu, te općenito sve ono što ima tendenciju gubljenja. Sve je uvelike uvjetovano količinom kapitala za istraživanje i razvoj, pa je to jedan od glavnih razloga što za ovakav set proizvoda treba dosta vremena. A tu je i uvijek prisutan nedostatak vremena, nikad ne možete stići baš sve što želite.

Kada se spoje dizajn i mentoriranje start upa dobije se snažan ženski duo, koji zajedno sa ostatkom tima čini uspješnu Kisha grupu. Šta je ono što ste se donijele iz proteklih poslova u ovaj i što vam je pomoglo pri daljoj nadogradnji?

Kao pravnica sam razvila dosta analitičan mindset koji je uvijek ostao uz mene, i pomaže mi u trenutnim poslovima. Ujedno sam se naučila pristupati ljudima, odlaziti na razne evente i networking okupljanja i ne bojati se javnog nastupa, budući da sam to sve morala kao mentor u startup inkubatoru. Ipak, svaki dan učim, to je proces koji nikad ne prestaje. Rad na sebi i rad na projektima su nešto što je uvijek aktualno. Anja je, pak, donijela veliko iskustvo vezano uz dizajn, branding, modu. Anja se bavi oblikovanjem brandova, te sudjeluje u preliminarnim fazama stvaranja brandova i oblikovanju ideja, pa je tako i za Kishu bila tu od samog početka, kada je naš kišobran bio tek ideja.

Koliko je domaće tržište spremno za nove ideje, a možemo to povezati i sa startupima?

Pa mislim da je tržište sve bolje i bolje, pogotovo u Hrvatskoj u smislu ideja, bojim se samo da nema dovoljno kapitala da podrži razvitak tih ideja i onda nažalost se osnivači ili sele van u potrazi za boljim prilikama ili takve ideje jednostavno propadnu prije nego i ugledaju svjetlo dana. Treba imati na umu da je cijeli startup ekosustav u Hrvatskoj i regiji jako mlad i treba vremena da se razvije, i u svemu tome ne sudjeluju samo investitori, nego i država kroz poticaje, sveučilišta i škole koji sudjeluju u stvaranju talenata kroz edukaciju, kao i različite organizacije koje kroz know how i mrežu kontakata daju podršku startupima. Za sve to treba vremena.

Trend odliva mozgova neminovno postavlja pitanje, ostati ili otići na Balkanu, kao i zašto?

Seljenje u inozemstvo nije laka odluka i ne treba generalizirati odgovor na to pitanje. Uspjeti se može i sa Balkana, ali u tom slučaju treba poslovati sa stranim tvrtkama koje imaju kapitala, velike projekte na kojima se puno uči i razvija, i sl. Sve ima svoj plus i minus i zahtijeva dobro promišljenu odluku. Mi smo se u Kishi odlučili tvrtku osnovati u Londonu upravo zbog većeg broja konekcija i investitora koji nam mogu pomoći u daljnjem razvitku proizvoda, ali smo razvoj proizvoda zadržali u Hrvatskoj, djelomice zbog manje cijene izrade kišobrana, a djelomice zbog toga što je veći dio tima tamo (naš iOS developer, tvornica i sl.).

U svojoj ponudi imate i posebnu liniju kišobrana za žene. Šta je ono što po tebi svaka žena sa stilom (ali i brigom o sebi) treba imati?

Ja sam s vremenom postala veliki minimalist, velikim dijelom je to uvjetovano manjkom vremena, pa u svom ormaru uglavnom imam monokromatske komade odjeće koje kombiniram. Kako trenutno živim u Londonu koji je centar mode u cijeloj Europi, počela sam i modu i stil doživljavati na drugačiji način, pa više pažnje posvećujem kvaliteti materijala, klasičnim komadima odjeće koje mogu nositi godinama, modnim dodacima i sl.

Koja je uloga žena u svijetu i ko su vaši uzori ili pozitivni primjeri uspješnih žena?

Ja se uvijek iznova divim “običnim” ženama koje iza sebe nemaju cijeli skup dadilja, kućnih pomoćnica i sl., a opet sve stižu obaviti i dobre su majke, supruge i poslovne žene. Ujedno, uvijek nastojim biti bolja verzija same sebe, ne uspoređujem se s drugima, jer sam svjesna da na van sve uvijek izgleda drugačije nego što jest, pa onda niti nema smisla uspoređivati se s drugima, jer nikad ne znamo njihovu stvarnu priču.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije