PojaveRadoznala Lola

Kako pročitati 200 knjiga za godinu dana?

Neko je jednom upitao Warren Buffetta koja je njegova tajna uspjeha. Došao je do police sa knjigama i rekao: “Pročitajte 500 stranica svakoga dana. Tako ćete doći do znanja. Možete to postići, ali garantujem vam da mnogi od vas neće”. Kada sam prvi put pročitao ovu izreku prije dvije godine, nešto mi se činilo pogrešnim. Bio je decembar 2014. godine i konačno sam pronašao posao iz snova.

Priredila Sara Velaga

Međutim, pomisao da ga radim i narednih 40 godina me zastrašivala. Nisam mogao vjerovati. Međutim nije mi bilo jasno u čemu je problem. Imao sam dobre ocjene, preporuke, fakultet, a sad i posao. Bio sam pobjednik. Ali nešto opet nije bilo dobro.

Svakoga dana gledao sam svoje kolege u oči i vidio duboku prazninu. Tupi pogledi u ekrane, bez ikakvog smisla.Bio je januar 2015. godine kada sam odlučio da počinjem čitati. Nisam htio 500 stranica dnevno, ai sam uspio da pričitam preko 400 knjiga u posljednje dvije godine. To je bila jedna od najboljih, ali i najvažnijih odluka u mom životu.

Knjige su mi dale hrabrost da putujem. Da dam otkaz. Steknem nove uzore i pronađem smisao koji ranije nisam shvatao. Volio bih vam reći kako je čitanje 200 knjiga zahtjevno i teško, ali istina je da to može svako od vas. Potrebno je svega nekoliko koraka koje trebate napraviti na tom putu.

Nemojte odustajati prije početka

Kada pogledate na prvu broj 200 se čini apsurdnim. Ali nemojte odustajati, ako niste ni pokušali. Ne dozvolite sebi glupe izgovore poput onih: “Nemam kad, nisam dovoljno pametan. Knjige nisu za mene”. Međutim, ja vam sve to argumentovano pobijam. Shvatite da svi možete, ali većina vas neće, jer vam je prosto jednostavnije odustati na samom startu.

Računajte

Koliko vremena je potrebno za čitanje 200 knjiga? Hajde da pogledamo statistiku. Prosječan Amerikanac pročita od 200 do 400 riječi po minuti. Prosječna knjiga ima oko 50 000 riječi. Dakle idemo računati:

200 knjiga puta 50 000 riječi= 10 miliona riječi

10 miliona riječi : 400 riječi= 25 000 minuta

25 000 minuta : 60= 417 sati

Dakle to je to. Da pročitate 200 knjiga godišnje treba vam 417 sati. Znam šta ćete sad reći. Znaš ti koliko je to sati. Većina ljudi radi 40 sati sedmično. Kako uopšte toliko pročitati? Nemojte to sebi raditi, jer vjerujte to se vrijeme pronalazi.

Kako?

Uprkos tome što izgleda mnogo 417 sati uopšte nije tako mnogo. Evo kako da pronađete to vrijeme. Prvenstveno razmislite koliko provodite pred televizorom ili na društvenim mrežama? Prosječan Amerikanac u jednoj godini provede 608 sati na društvenim mrežama, a čak 1642 sata pred tv-om. Bravo vi. To znači čak 2250 sata koja bacate. A u vremenu koje to radite možete pročitati čak 1000 knjiga.

Dakle čitati uopšte nije teško. Očigledno imamo vremena,ali je pitanje kako ga provodimo? Morate priznati da smo preslabi, preovisni i često toliko površni da ne vidimo šta je stvarno važno. Umjesto da stalkujete ljude po društvenim mrežama, gledanja očajnih kućanica ili nečega drugog, možete čitati. U teoriji je jednostavno, ali praksa je teža.

Uradite to

Dakle, umjesto da pričate kako ćete početi, počnite. Ne morate sve uspjeti, ali počnite kako biste uopšte osjetili pomak.

Izađite iz kuće

Ako se pokušta odviknuti od nečega, vjerovatno nećete provoditi vrijeme u blizini te stvari. Isto je i sa računarom i televizorom. Izađite iz kuće, prošetajte, budite negdje gdje nema Wi-Fi. Zvuči nevjerovatno, ali sjetite se svih šetališta i izletišta. U kući na vidna mjesta stavite što više knjiga. Neka vam one budu fokus. Ako putujete spojite svoju zavisnost sa novom navikom i počnite čitati elektronske knjige.

Usvojite zdrave navike

Nije lako promijeniti se iz korijena odjednom. Često sami sebe iznevjerimo kada se najmanje nadamo. Međutim, umjesto da se oslonite na snagu uma, krenite sa primjenom zdravih navika koje će vam postati svojevrsna pravila. U početku možete pogledati poneki motivacijski video, kako bi vam bilo jednostavnije, ali kasnije počnite što prije sa primjenom.

Pronađite zlatnu sredinu

Čitajte ono što vam je drago i srodno, nemojte se forsirati na specijalističke teme. Čitajte ono što vas interesuje. Ponekada možete i slušati audio knjige, dok šetate, u parku, u busu, bilo kuda. Gdje god možete. Pronađite zlatnu sredinu između “teškog i lakog štiva” i shvatite šta vam najbolje odgovara.

Da nisam počeo vjerovatno bih još uvijek bio na svom “poslu iz snova”. Sjedio za stolom i buljio u računar, pitajući se “Hoću li ovako i umrijeti?” Ako i vi postavljate mnoga pitanja, odgovore potražite u knjigama. One su jedine koje će dati odgovore, bez da vam svoje mišljenje sugerišu. Baš zato su i najbolji prijatelji.

Da nisam počeo vjerovatno bih još uvijek bio na svom “poslu iz snova”. Sjedio za stolom i buljio u računar, pitajući se “Hoću li ovako i umrijeti?”

Izvor: Quartz

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije