FeminizamHrabra Lola

Solange: Naglasite sve što radite same, kako uspjeh ne bi postao tuđi

Solange, sestra slavne Beyonce o kojoj smo ranije pisali, povodom svog albuma A seat on the table dala je intervju.

Ali ne tek nekom novinaru, već svojoj sestri Beyonce.

Sara Velaga

Ono što je posebno privuklo pažnju čitatelja jesu njeni odgovori na pitanje o ženama i izgradnji karijere, ali i poziciji crnkinja u društvu.

Naša majka nas je uvijek učila da kontrolišemo svoj glas i svoje tijelo, ali i naš posao. Najbolje smo to shvatile kroz njen primjer. Ako je imala ideju, nije bilo prepreke na putu ostvarenja iste, jer je fokusirano i posvećeno išla do cilja. Jednostavno nije postojao opravdan razlog za neuspjeh, a bilo ih je stotine za uspjeh. Nikada se nije oslanjala na druge, već je smatrala da može mnogo toga postići sama. Pogotovo što su to bili različiti aspekti posla, radi čega je često dobijala i etikete kontrol frika, opsesivne žene, koja nije u stanju da vjeruje svom timu, ali je to bilo posve pogrešno.

Da je Solange veoma slična njihovoj majki, bilo je jasno u drugom odgovoru na pitanje o albumu. Naime, ona često naglašava kako je autorka svih tekstova na albumu. A ne vidi potrebu da se opravda kako nije arogantna osoba, jer je često smatraju takvom. Međutim, ona samo želi naglasiti svoju individualnost i uspjeh, jer se čini da će se zasluge pripisati drugima, ako ne naglasi da je sve radila sama.

Naša majka nas je uvijek učila da kontrolišemo svoj glas i svoje tijelo, ali i naš posao. Najbolje smo to shvatile kroz njen primjer. Ako je imala ideju, nije bilo prepreke na putu ostvarenja iste, jer je fokusirano i posvećeno išla do cilja.

“Ako je neki muškarac pisao tekst i muziku, on automatski dobija veće zasluge od mene na mom albumu. Kasnije svi pričaju o tome kako je on zaslužan za uspjeh, a da sam ja “samo” otpjevala. Upravo zato volim sve da radim sama”.

Pisala je o svojim prijateljima, bliskim osobama i poglavljima svog života koja su upotpunili njeni roditelji. Svaki dan pronalazi nove oblike inspiracije, a suočava se kako navodi sa raznim oblicima “mikro-agresivnog ponašanja” jer postoje još uvijek različite vrste uvreda ženama širom svijeta, o kojima želi govoriti glasnije i više. Inspiraciju za album dobila je upravo kolekcionarenjem svih glasova koji su joj važni u jednu albumsku cijelinu.

Ako je neki muškarac pisao tekst i muziku, on automatski dobija veće zasluge od mene na mom albumu. Kasnije svi pričaju o tome kako je on zaslužan za uspjeh, a da sam ja “samo” otpjevala. Upravo zato volim sve da radim sama.

Naučila sam da trebate očekivati ravnopravnost, a ne misliiti da za nju trebate tražiti dozvolu. Reći glasno sve što vam smeta, jer ako vi to ne uradite, neće niko drugi. Solange je veoma ponosna na svoju mamu i sestru, koje su joj velika podrška tokom života. Zahvalna im je na spremnosti da progovore javno o svojim dostignućima, ali i da slave stvari koje su zasluženo dobile, bez osjećaja krivice ili arogantnosti zbog toga.

Naučila sam da trebate očekivati ravnopravnost, a ne misliiti da za nju trebate tražiti dozvolu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije