PojaveRadoznala Lola

Znate li koliko pijanih pilota vozi avione?

Na izmaku prošle godine, upravo u vrijeme praznika i dodatnih promila u krvi zabilježena su dva otkazivanja vožnje pilotima koji su bili osumnjičeni za prekomjerni unos alkohola u krvi. U novogodišnjoj noći uhapšen je pilot Sunwing Airlinesa, koji je trebao…

Sara Velaga

Na izmaku prošle godine, upravo u vrijeme praznika i dodatnih promila u krvi zabilježena su dva otkazivanja vožnje pilotima koji su bili osumnjičeni za prekomjerni unos alkohola u krvi. U novogodišnjoj noći uhapšen je pilot Sunwing Airlinesa, koji je trebao voziti 99 putnika do Meksika. Članovi posade su primijetili njegovo čudno ponašanje, a ubrzo nakon toga se i onesvijestio u kokpitu. Nakon urađenog alkotesta, zabilježeno je da je količina alkohola bila tri puta veća od dozvoljene.

Nekoliko dana ranije, pilot indonežanskog Citilinka koji je trebao prevesti putnike do Jakarte, dobio je otkaz, jer je bio u vidno alkoholisanom stanju. Osim njega su otpuštena i dva rukovodica. Međutim, statistike ohrabruju, jer u protekloj godini je bilo 35 miliona zakazanih letova, dok su rijetki primjeri kao što su ovi. U avgustu prošle godine u Glasgowu su uhapšena dva pilota koja su takođe osumnjičena za prekomjerni unos alkohola. Godinu raije pilot Air Baltica proveo je pola godine u zatvoru, nakon što je priznao da je pio viski i pivo prije leta. Dakle, ohrabrujuće treba biti to što se niste našli na ovim letovima, zar ne?

U novogodišnjoj noći uhapšen je pilot Sunwing Airlinesa, koji je trebao voziti 99 putnika do Meksika. Članovi posade su primijetili njegovo čudno ponašanje, a ubrzo nakon toga se i onesvijestio u kokpitu.

Koliko opasan po putnike može biti alkoholizam pilota, svjedoči i pad aviona Boeing 737 2008. godine, kada je poginulo 88 osoba. Dozvoljena količina alkohola u krvi za američke pilota iznosi 0.04% promila, što je ujedno i granica za većinu drugih, sličnih odgovornih poslova, kao što su vozači ambulantnih kola, kapetani i drugi vozači.

Međutim, ono što zabrinjava jeste podatak kako se piloti ne podvrgavaju testu prije svakog leta, već ponekad nasumično, što suštinski povećava nivo rizika od pijanih pilota. U 2015. godini od 13 149 testiranih pilota, samo je 10 pilota bilo pod uticajem alkohola, ističu iz Federalne Avijacijske Administracije.

Uzevši u obzir da alkohol utiče na organizam nakon što se konzumira, postoji dodatni strah od toga da se vrtoglavica, mučnina i glavobolja pojave onda kada je prekasno, za vrijeme leta. Preporučuje se takođe prestanak konzumacije osam sati prije leta, a to je i pravilo za Kanadu i Evropu. Međutim, šta je sa ostakom svijeta? Postoje dakle šanse da se uprkos svim mjerama predostrožnosti vozite sa pijanim vozačom?

Međutim, ono što zabrinjava jeste podatak kako se piloti ne podvrgavaju testu prije svakog leta, već ponekad nasumično, što suštinski povećava nivo rizika od pijanih pilota.

Članovi posade su ohrabreni da prijave bilo koje sumnjivo ponašanje pilota, kako bi se na vrijeme spriječile veće katastrofe. Air Line Pilots Association, koji predstavlja više od 54000 pilota iz Kanade i Amerike, ističu da se rade česte provjere pilota, uprkos tome što ne mogu potvrditi da se to radi prije svakog leta. Ali ukoliko se ispostavi da pilot upravlja avionom pijan, moguće je da dobije i do 15 godina zatvora. Evropske vlasti su pak odlučile povećati kazne, jer smatraju da alkohol i druge toksične supstance mogu prouzrokovati i promjenu psihičkog stanja pilota, koji potom namjerno može srušiti avion. Takav slučaj je zabilježen u martu 2015. godine kada je namjerno srušen Germanwings Airbus A320 prilikom čega je stradalo svih 150 putnika.

U Australiji se pak dozvoljena granica unesenog alkohola spušta na 0.02 % što se odnosi i na kopilota. Nakon što se pilot ili drugi čan posade smijeni, nudi mu se mogućnost odlaska na posebni program Human Intervention Motivation Study, koji pomaže dobijanju certifikata za ponovno letenje. Međutim, trebaju li putnici biti zabrinuti i za ovakve “povratnike” koji se kasnije ponovo mogu vratiti starim porocima?

Izvor: Quartz

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije