PorodicaPraktična Lola

Auto-sjedalice u taksiju: Ko je kriv, vozači ili roditelji?

“Dobar dan. Molim vas, možete li poslati vozilo u kojem imate auto-sjedalicu? Imam bebu”, ponavljala je Mila Jovanović dok je pozivala banjalučke taksiste. Odgovor je bio isti: “Nemamo sjedalice. Žao nam je”. Zakonom o bezbjednosti saobraćaja RS propisano je da…

Žana Gauk

“Dobar dan. Molim vas, možete li poslati vozilo u kojem imate auto-sjedalicu? Imam bebu”, ponavljala je Mila Jovanović dok je pozivala banjalučke taksiste.

Odgovor je bio isti: “Nemamo sjedalice. Žao nam je”.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja RS propisano je da svi vozači moraju da se pobrinu za bezbjednost djece u automobilu. Taksisti, uglavnom, nisu mnogo rječiti kada je ovo u pitanju. Ističu da je postavljanje stolica prekomplikovano i da stvara gužve na ulicama. Osim toga, i nemaju potrebu da ih nabavljaju, jer roditelji najčešće naruče vozilo i ne govore da imaju djecu. Dijete stave u krilo.

Jedan među njima, koji nije želio da mu navodimo ime, kazao je da za postavljanje auto-sjedalice ne treba mnogo vremena, tek desetak minuta, ali treba novca.

“Mi smo samostalni. Sami smo okupljeni u udruženja. To znači da bismo svi morali da izdvojimo dvjestotinjak maraka i kupimo sjedalicu. Niko ne želi”, kaže i dodaje da ni roditelji ne traže često vozila sa auto-sjedalicama.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja propisano je da svi vozači, pa tako i taksisti, moraju da se pobrinu za bezbjednost djece u automobilu.

Banjalučki “Patrol taksi” auto-sjedalicama i podmetačima prije pet godina opremio je pet vozila. Ovo je, inače, i jedina taksi firma u gradu.

“To je naša dodatna usluga. Imamo sjedalice za djecu do 16 i od 16 do 36 kilograma”, kaže Boris Tomić, direktor “Patrol taksija”.

Međutim, i on navodi da i roditelji moraju da budu odgovorniji. Poziv: “Molim vas, potrebno mi je vozilo sa auto-sjedalicom” dobiju jednom u dva mjeseca, a dječja zaštita u taksiju ostaje potpuno neiskorišćena.

Gorana Mišić često koristi taksi usluge, ali ne traži i auto-sjedalicu.

“Dijete držim uz sebe. Nikad se ne vozimo daleko. Znam da bi bilo bolje da je dijete u autosjedalici, ali…”, kazala je.

Prema Zakonu, svi vozači za nepoštovanje propisa platiće kaznu u iznosu od 40 KM. Dijete do pet godina mora se voziti u auto-sjedalici, a od pet do 12 godina može koristiti podmetač.

“Na prednjem sjedištu može se prevoziti dijete mlađe od pet godina ako je ispravno vezano u sjedalici, uz uslov da je ona postavljena suprotno od smjera kretanja vozila i da je isključen vazdušni jastuk”, stoji u propisima.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS ističu da Zakon važi za sve jednako, pa tako i za taksiste.

“Ovdje bi i policija mogla da pojača kontrole i provjeri korištenje auto-sjedalica u taksi vozilima. Ako već nisu refistrovana taksi firma, onda i na nivou svojih udruženja mogu da kupe auto-sjedalice za nekoliko vozila. Takođe, ovdje roditelji moraju da budu revnosniji pa da taksisti najave da im je potrebna sjedalica. Bezbjednost svih u saobraćaju je najvažnija”, kazao je za Lolu Milenko Džever, viši stručni saradnik u Agenciji.

Dijete do pet godina mora se voziti u autosjedalici, a od pet do 12 godina može koristiti podmetač.

Osim toga, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su nedavno Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH prema kojem se za prevoz djeteta do 12 godina na prednjem sjedištu propisuje kazna od 400 do 1.000 maraka.

Zagreb i Beograd mogu da se pohvale high level pričom. Osim što je mnogo više taksi vozila opremljenih sjedalicama za djecu, oni nude i besplatan prevoz od porodilišta do kuće i popuste za mame i bebe koje koriste njihove usluge. Sve ovo, kažu komšije, rade kako bi podigli svijet o važnosti bezbjednosti djece u saobraćaju. Ali i da učine dobro djelo.

Statistika sa puteva RS je poražavajuća. Tek jedno od troje djece prevozi se u skladu sa propisima. Policija je na potezu.

A vi, sljedeći put kad sjednete za volan ili pozovete taksi, vodite računa o bezbjednosti djeteta. Jer, vaš zagrljaj i krilo nisu zaštita.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije