FantastičnoZabavna Lola

Emir Čolo: Kad si zaljubljen, to je kao kad se spuštaš niz tobogan

Bilo je vrijeme završnih ispita na fakultetu. Mladić je podigao glavu tražeći najkraći izlaz iz amfiteatra gdje se održavao ispit. U ruci je nosio praznu bocu sa vodom i indeks. Izašao je ispred zgrade fakulteta i duboko udahnuo. „Šta to…

Lola Magazin

Bilo je vrijeme završnih ispita na fakultetu. Mladić je podigao glavu tražeći najkraći izlaz iz amfiteatra gdje se održavao ispit. U ruci je nosio praznu bocu sa vodom i indeks. Izašao je ispred zgrade fakulteta i duboko udahnuo. „Šta to tako uzdišeš, baš nisi dobro uradio parcijalni“, čuo je poznati ženski glas.

Okrenuo se i vidio nasmijano lice kolegice sa fakulteta, koja je nestrpljivo osvrtala oko sebe kao da nekoga traži.

„Ma dobro sam uradio ispit. Nego, lijepo je udahnuti svjež vazduh konačno. Evo, popravi šećer dok čekamo ostatak ekipe“, rekao joj je pružajući ruku u kojoj su bile razne vrste bombona. Nakon nekoliko trenutaka pojavile su se još dvije djevojke.

Izašao je ispred zgrade fakulteta i duboko udahnuo. „Šta to tako uzdišeš, baš nisi dobro uradio parcijalni“, čuo je poznati ženski glas. Okrenuo se i vidio nasmijano lice kolegice sa fakulteta, koja je nestrpljivo osvrtala oko sebe kao da nekoga traži.

„Sad Nedim javio da neće moći s nama na kafu“, rekla je prva.

„Kako se zaljubio, više mu nismo interesantni“, rekla je druga.

„Danas ćeš biti kao u haremu“, reče treća, hvatajući mladića za ruku.

Nedim je inače bio njihov kolega na fakulteta i stalni član ekipe za pijenje kafe. Međutim, kako je pronašao djevojku, znao je često ostaviti svog druga da se sam „bori“ sa njihove tri drugarice. Tako je bilo i toga dana. Nakon što su se smjestili i naručili kafe, krenula je uobičajena priča.

„O čemu ćemo danas razgovarati“, rekla je prva djevojka.

„Samoj nemojte o fakultetu“, rekla je druga, popravljajući kosu.

„Slažem se. Treba mi malo razbibrige“, reče mladić, osjećajući da će se pokajati što je ovo rekao.

„E baš imam jednu temu da malo razbijemo monotoniju“, reče treća djevojka.

„Sad Nedim javio da neće moći s nama na kafu“, rekla je prva. „Kako se zaljubio, više mu nismo interesantni“, rekla je druga.

Nastavila je: „S obzirom da nam se drug zaljubio, hajde da vidimo ko će na najbolji i najorginalniji način definisati zaljubljenost. Ko bude najorginalniji dobije 20 KM“, reče stavljajući 5 KM na sredinu stola. Ostale dvije djevojke se pridružiše svojoj drugarici. Mladić je sve to gledao sa nevjericom, tražeći način kako da se izvuče iz novonastale situacije.

Nedim je inače bio njihov kolega na fakulteta i stalni član ekipe za pijenje kafe. Međutim, kako je pronašao djevojku, znao je često ostaviti svog druga da se sam „bori“ sa njihove tri drugarice. Tako je bilo i toga dana.

„Šta je bilo? Nisi valjda mislio da ćemo pričati o Ligi prvaka“, reče jedna od djevojaka. To je izazvalo gromoglasan smijeh kod ostatka ženske ekipe za stolom. Mladić se također nasmijao i rekao: „Valjda ima i gorih načina da izgubim 5 KM“, stavljajući novčanicu na sredinu stola i pridružujući se svojim kolegicama.

Krenula je diskusija o tome šta je zaljubljenost. Svi su iznosili svoja mišljenja i definicije. Priča se kretala od stereotipnih definicija, leptirića u stomaku, preko psiholoških analiza do citiranja poznatih filozofa i pisaca. Nakon nekih 30 minuta nikako se nisu mogli odlučiti čija je definicija najbolja te su odlučili da novcem plate račun, a ostatak da podijele na četri jednaka dijela.

U tom trenutku pored stola je prolazila njihova profesorica sa fakulteta. Sa njom je bila i kćerkica koja je držala lutku u rukama. Na pitanje jedne od djevojaka: „Koliko imaš godina“, odgovorila je kao iz topa: „Imam 5 godina, sljedeće godine ću u školu“. „E onda ćeš ti sebi morati naći momka“, reče druga djevojaka, na što je djevojčica samo slegnula ramenima. „Hajd’ ti nama reci, kad si tako pametna, šta bi ti rekla kako izgleda kad je neko zaljubljen. Ako budeš znala, dobit ćeš nagradu da kupiš sebi čokoladu“, rekla je treća djevojka pokazajući na novac koji se nalazio na sredini stola.

Nakon nekoliko trenutka pauze djevojčica tihim, ali sigurnim glasom reče: „Kada je neko zaljubljen on ima isti onaj osjećaj kao ja kad se spuštam niz tobogan. Osjeća se lijepo, kao da leti i da ništa drugo nije bitno. Zato, čim se spustim niz tobogan, odmah trčim da se popnem i ponovo spustim. Jedini je problem što taj osjećaj kratko traje. Zato muškarci trebaju ženama poklanjati cvijeće i lijepo se ponašati prema njima da one budu sretne i da se stalno osjećaju kao ja kad se spuštam niz tobogan.“

Kada je neko zaljubljen on ima isti onaj osjećaj kao ja kad se spuštam niz tobogan. Osjeća se lijepo, kao da leti i da ništa drugo nije bitno.

Slušajući ove riječi mladić je pogledao u svoje tri kolegice i rekao: „Izgleda da imamo pobjednika“. Uzeo je  novac sa stola i predao ga djevojčici. Djevojčica ga je pogledala i kazala: „Hvala. Trebaš se i ti nekada spustiti niz tobogan pa ćeš vidjeti kako je lijepo“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije