NevjerovatnoZabavna Lola

Nevjerovatna priča o prvom psu u svemiru

Bila jednom jedna Lajka, koja je otišla u svemir. I ne, ovo nije bajka, već stvarna priča o tome kako je jedan pas otišao u svemir. Bila je 1957. godina. Naučnici su počeli sa eksperimentima koji su za cilj imali…

Sara Velaga

Bila jednom jedna Lajka, koja je otišla u svemir. I ne, ovo nije bajka, već stvarna priča o tome kako je jedan pas otišao u svemir. Bila je 1957. godina. Naučnici su počeli sa eksperimentima koji su za cilj imali ispitivanje kosmičkog prostora. Dio pripreme za misije sa ljudima bile su životinje. Dok su Amerikanci izabrali čimpanze, Rusi su se odlučili za pse. Trogodišnja Lajka, bila je napušteni pas, izabran pod pretpostavkom da je naviknut na ekstremne uslove hladnoće i izgladnjelosti. Trenirana sa druga dva psa, a izabrana da upravo ona krene na dugi put ka svemiru. Nažalost, ne sa srećnim krajem, već sa predividim ishodom putovanja u jednom smjeru.

Priča o njenom imenu imala je međutim malo ljepši kraj, jer su između Kudrijavke, Žučke, Limončika i Lajke izabrali upravo ovo, najprikladnije za nju. Nekoliko sati nakon lansiranja letjelice, uslijed stresa, ali i velike toplote nastale zbog kvara u kontrolnom sistemu za regulisanje temperature, Lajka je preminula. Sputnjik 2 u narednih 158 dana obišao je Zemlju 2570 puta. Na povratku u atmosferu 14. aprila 1958. godine sagorio je.

Bila jednom jedna Lajka, koja je otišla u svemir. I ne, ovo nije bajka, već stvarna priča o tome kako je jedan pas otišao u svemir.

Eksperiment je uspio, uprkos smrti jednog psa, dokazujući kako živi putnik može preživjeti u bestežinskom stanju, da je sve bilo u redu sa letjelicom. Smrt jedne životinje ostala je u sjeni nadmetanja Sovjetskog Saveza i SAD-a, a tek se godinama kasnije pokrenulo pitanje zloupotrebe životinja. Koliko samo eksperimenata za naučne svrhe, na njihovu štetu?

U znak sjećanja na Lajku 11. aprila 2008. godine, ruski zvaničnici podigli su spomenik u blizini vojno-istraživačke ustanove u Moskvi koja je pripremila Lajkin let u svemir.

Koliko samo Lajki na Zemlji svakodnevno biva podvrgnuto testiranjima. A koliko ih preživi. Ljudski život ima vrijednost, ali ima i životinjski i ovim gestom nije postignuto ništa osim tragičnog kraja jedne priče o psu koji je postao poznat po tome što je poginuo za ljudske hirove. Shvatili smo. Moguće je lansiranje raketa sa živim bićem unutra, ali nismo još uvijek shvatili zašto ne prestanu ljudski hirovi koji uzrokuju štetu svakoj vrsti na ovom planetu. U konačnici je suživot trebao vladati, a ne diktatura jedne vrste nad drugom.

Lajka, pas koji je prvi otišao u svemir i nikada se nije vratio. Sputnjik 2 u narednih 158 dana obišao je Zemlju 2570 puta. Sa mrtvim psom unutra. Zar je to opravdano?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije