LjudiRadoznala Lola

Elizabeth Taylor – buran život dame ljubičastih očiju

Elizabeth Taylor (1932-2011.) jedna je od najvećih filmskih diva svih vremena, žena sa, najblaže rečeno, uzbudljivom životnom pričom.

Iako je njen život bio pun uspona i padova, bez ikakve dileme se može reći da je živjela punim plućima.

Lola Magazin

Imala je 8 brakova, prva je glumica ikada koja je zaradila milionski honorar, posjedovala je jednu od najgrandioznijih kolekcija dragog kamenja čiji je najsjajniji eksponat bio biser kraljice Mary Tudor, engleske vladarke iz 16. vijeka. Karijera joj je trajala 6 decenija, glumila je u preko 60 filmskih ostvarenja i 2 puta je nagrađena Oskarom. Važila je za glumicu s najljepšim tijelom, a zbog načina na koji je živjela proglašena je seks simbolom svoga doba. Našla se na hirurškom stolu više od 100 puta i pobedila je mnoge opasne bolesti. Ostaće upamćena i po humanitarnom radu.

Svi brakovi Elizabeth

Elizabeth Taylor udavala se čak 8 puta, za ukupno 7 muškaraca. Imala je četvoro djece i devetoro unučadi. Prvi put se udala u svojoj 18. godini. Njezin prvi muž bio je Konrad Nicky Hilton, poznat po tome što je naslijedio lanac Hilton hotela. Međutim, Elizabeth i Konrad razveli su se već poslije 8 mjeseci zajedničkog života. Za drugog muža, Michaela Vildinga, Elizabeth je bila udata 5 godina. U ovom braku rodila je oba svoja sina, Howard-a i Christopher-a.

Liz, kako su je često zvali, mada ona taj nadimak nikada nije voljela, bila je strastvena žena, sasvim prepuštena emocijama. I kada je intenzitet tih osjećaja počinjao slabiti, okončavala je brakove i pronalazila nove ljubavi. Svako njeno zaljubljivanje bilo je kao prvo. A u starosti je govorila kako je za cijeli život imala samo dvije prave ljubavi. Jedna je bio Michael Todd, njen treći muž, a druga Richard Burton, čovjek za koga se udavala dva puta. Elizabeth je u braku s Michaelom rodila svoju ćerku Lizu, a Michael je, na žalost, poginuo svega 6 mjeseci nakon zasnivanja braka, poslije čega je slavna glumica bila potpuno psihički slomljena. Obuzeta jakom depresijom skroz se povukla u sebe. A iz tog očaja izvukla se četvrtim brakom. Njen novi izabranik bio je Eddie Fisher američka zvijezda pop muzike. Dok je bila u braku s njim, počela je snimati film „Kleopatra“. Tokom snimanja se zbližila s kolegom Richardom Burtonom i vrlo brzo rodila se nova ljubav. Njihova veza je u javnosti proglašena skandalom, a priča o njihovoj ljubavi vremenom je postala jedno od obeležja seksualne revolucije.

Liz i Richard stupili su brak 1964. godine. Iste godine usvojili su trogidišnju djevojčicu Mariju. Uživali su u svakom zajedničkom trenutku, imali buran seksualni život, živjeli raskošno u najvećem luksuzu, putovali svuda po svijetu. A Elizabeth je izjavila da želi biti Richard-ova sjena. Da bi s njim i u pustinju. Onda su se 1974. godine razdvojili, pa ponovno stupili u brak već naredne, 1975. Međutim, njihov drugi brak trajao je svega 9 mjeseci.

Poslije Burtona Elizabeth se udavala još dva puta. Godine 1976. ušla je u brak s Johnom Vornerom, američkim senatorom, od koga se razvela 1982. godine. Sa svojim posljednjim mužem Larry-jem Frotenskym živela je u bračnoj zajednici od 1991. do 1996. godine.

Glumačka karijera

Elizabeth Taylor imala je jednu od najsjajnijih glumačkih karijera. Na filmu je debitovala sa 10 godina, a već sa 11 glumila je u planetarnom hitu „Lesi se vraća kući“ (Lessie Come Home), filmu iz daleke 1943. godine koji i danas uživa ogromnu popularnost. Dvostruka je dobitnica Oskara, za filmove “Butterfield 8” (1960.) i “Tko se boji Virginije Woolf” (1967.).

Mnogi smatraju da je najznačajniju ulogu ostvarila u filmu “Kleopatra” iz 1960. godine. Upravo zahvaljujući ulozi u ovom istorijskom spektaklu Elizabet je postala prva glumica u istoriji kinematografije koja je dobila milionski honorar. Svoj posljednji film “Ove stare dame” snimila je 2001. godine. U svojoj karijeri, osim na filmu, često se pojavljivala i na televiziji, a glumila je i u pozorištu. Glumom je definitivno prestala da se bavi 2003. godine.

Problemi sa zdravljem

Iako je po mnogima bila glumica najboljeg fizičkog izgleda, bila je krhkog zdravlja. Bolovala je i liječila se od svakakvih bolesti. Imala je tumor na mozgu i rak kože, bila je dijabetičar, često je dobijala upale pluća, liječila je morbile i dezinteriju. Tri puta se porađala carskim rezom. Rađene su joj operacije očiju, koljena, zglobova, krajnika. Hirurški su joj odstranjeni slijepo crijevo i maternica. Imala je vještačke kukove, a liječila se i od bolesti zavisnosti.

Kao i u svim drugim “čarima” života,  Liz je uživala i u hrani. Polovinom sedamdesetih godina se jako udebljala i dogurala do čak 100 kg težine, pa je brže-bolje proglašena najdebljom glumicom. Tada počinje da poklanja veliku pažnju svojoj ljepoti. Uz pomoć raznih dijeta, liposukcije i lakših zahvata plastičnih hirurga uspijeva da povrati svoju ljepotu i smrša čak 45 kg. Ide na zatezanje bora, operiše podočnjake, čak i glasne žice kako bi imala mladalačku boju glasa.

Međutim, nakon teške operacije mozga 1997. godine, kada joj je uklonjen tumor, potpuno mijenja svoj stav. Fotografiše se ćelava, s velikim rezom na glavi, nenašminkana. Te fotografije se pojavljuju u raznim novinama. Govorila je da će one mnogima biti od koristiti, jer ako je ona uspjela pobijediti bolest, onda to mogu i drugi.

U posljednjoj deceniji svoga života izjavila je da je nije briga što je debela, jer u životu ima mnogo važnijih stvari nego što je fizički izgled. Njena omiljena hrana sve do kraja života bili su hamburgeri. Elizabeth Taylor preminula je 23. marta 2011. godine u svojoj 79. godini.

Dragan Antić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije