FantastičnoZabavna Lola

Imali su živote prije, a onda se desio susret. Gabi i Arsen!

„Imala je ona svoj život prije mene, imao sam i ja svoj, no jednog sam dana shvatio da mi je namrijeta, da ne bih mogao dalje bez nje, a to je shvatila i ona.” Ovim riječima je čuveni Arsen Dedić opisivao…

Redakcija

„Imala je ona svoj život prije mene, imao sam i ja svoj, no jednog sam dana shvatio da mi je namrijeta, da ne bih mogao dalje bez nje, a to je shvatila i ona.”

Ovim riječima je čuveni Arsen Dedić opisivao početak ljubavi sa Gabi Novak, antologijske ljubavi koja je trajala četiri decenije. Ljubavi koja je poslužila kao inspiracija brojnim generacijama, pa i Arsenovom muzičkom opusu koji je ostao uklesan u istoriju muzičke scene u regionu.

Kako je i očekivano, muzika ih je spojila. Kako je i sam za sebe govorio, Arsen je bio estradni umjetnik u začetku, dok je Gabi već imala izgrađenu karijeru, koju je upotpunila i radom sa čuvenim Luisom Armstrongom. Prije zajedničke turneje, saznaje se za njihovu ljubav.

Čuveni dvojac je prije svog susreta davne 1958. godine, ispred bivšeg televizijskog studija, na uglu zagrebačke Šubićeve i Zvonimirove ulice, imao naizgled izgrađene i srećne živote sa svojim dotadašnjim partnerima. Oboje su u to vrijeme bili u braku, ali je i pri prvom susretu bilo jasno da je neminovno da njihove životne priče postanu isprepletene. Tako se i desilo. Uskoro roditeljii Matije i skori supružnici, započeli su zajednički život.

Ostalo je istorija. Par se upustio u zajedničku borbu sa životom, kako privatno, tako i poslovno. Nisu ih zaobišli poblemi, gubici, razne poteškoće, ali su zajedno istrajali bezuslovnom podrškom i ljubavlju, koje su gajili jedno ka drugom. Gubitak prvog djeteta, požar u kući, sve loše što se dešavalo njemu, kao i njoj, bilo je podnošljivo i rješivo, zahvaljujući odnosu koji su njegovali.

Gabi bi govorila da će ga štititi svom snagom do kraja, bez obzira na nedaće koje ih zadese usput. Tako je i bilo. Ostala je uz Arsena do njegove smrti. Arsen bi govorio da se takva ljubav planirati ne može, niti su na tome radili. Ljubav im se jednostavno desila.

Istom mišlju i željom za sve zaljubljene se vodila i kompanija m:tel koja je povodom Dana zaljubljenih pripremila brojna iznenađenja i aktivnosti u osam gradova širom Bosne i Hercegovine. Za više informacija i detalja o učešću u istima, posjetite blog kompanije kao i društvene mreže.

Uz želju za srećne i dugotrajne ljubavi donosimo vam Arsenovu pjesmu koju je posvetio svojoj najvećoj ljubavi.

Učinila si, srce moje,

Što nisu znale druge žene,

Od prvog dana, prve smjene,

Ti si k’o vojnik stala uz mene.

Ja nisam znao zlatne oči

I nisam sreo svijetlog lica,

Dok nisi plaho prišla meni

I postala mi suložnica.

 

Jer mislio sam, kakva iskustva,

Da nisi stvarna, da si sjena,

Sve dok mi nisi dala usta

I dok mi nisi postala žena.

 

Sad iza nas su godine divlje

I iza nas je bezumna hajka,

Prašnjavi puti, morske milje,

Jer mi smo danas otac i majka.

 

Nama je uvijek bilo svejedno

Da li smo na dnu il’ na vrhuncu,

Dok moje lice Mjesec gleda

Tvoje je okrenuto Suncu.

 

Jer mislio sam, kakva iskustva,

Da nisi stvarna, da si sjena,

Sve dok mi nisi dala usta

I dok mi nisi postala žena.

 

Ona me opet diže i hrabri

I moje vječne rane vida,

Sad nam je lakše, sad nam je ljepše,

Otkad smo smjerni baka i dida.

Autorka: Vanja Partalo

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije