AktivizamHrabra Lola

Da li ste spremni da donirate svoju kosu za dječji osmijeh?

Zlatna traka na reveru. Pogled u prazno. I čekanje. U malenoj glavi, s koje je još prošlog mjeseca nestala i posljednja vlas, mnogo je briga, mnogo pitanja i samo jedna želja – da ozdravi! Kada bi svanuo taj dan, nanizale…

Žana Gauk

Zlatna traka na reveru. Pogled u prazno. I čekanje.

U malenoj glavi, s koje je još prošlog mjeseca nestala i posljednja vlas, mnogo je briga, mnogo pitanja i samo jedna želja – da ozdravi! Kada bi svanuo taj dan, nanizale bi se i mnoge druge dječje želje. Učenje, neke nove spoznaje svijeta i beskrajna igra.

U glavama roditelja zbrka. Hoću li imati dovoljno snage da sve ovo izdržim? Kako da gledam patnje rođenog djeteta? Kako da mu pomognem da manje boli? Koliko će nam novca biti potrebno za sve?

Ma prodaćemo sve što imamo.

Samo da ozdravi.

Mnogo pitanja i samo jedna želja – da ozdravi! Kada bi svanuo taj dan, nanizale bi se i mnoge druge dječje želje.

Ali taj pogled u prazno sada je jedno što imaju. Nad njim tinja nada. I, što je najbitnije, ne prestaje. U tim momentima, znaju oni koji žive ovakve dane, najvažnija je podrška. I onda kada se pada, a pada se često. Boli. Razdire. I onda kada se tijelo pridiže i postaje jače. Podrška je potrebna da bismo imali “bolji prolaz”. Da snaga ne klone nijednog momenta. Da ostvarimo tu jedinu želju svim malim i velikim herojima!

Kako da gledam patnje rođenog djeteta? Kako da mu pomognem da manje boli?

BiH je 15. februara obilježila Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti. I tada, kao i prethodnih godina, govorili smo o broju onih koji se bore. Jelica Predojević-Samardžić, šef Odjeljenja hematoonkologije u Univerzitetskom kliničkom centru RS, donekle nas je ohrabrila istakavši da je procenat izlječenja u ovom odjeljenju s Centrom za hemofiliju Klinike za dječje bolesti 80 odsto, što zasad prati svjetski nivo.

Ali taj pogled u prazno sada je jedno što imaju. Nad njim tinja nada. I, što je najvažnije, ne prestaje. U tim momentima, znaju oni koji žive ovakve dane, najvažnija je podrška.

U klinici se od malignih bolesti trenutno liječi 28 djece. Nema pravila, obolijevaju djeca i mladi svih uzrasta. Kaže, od tek jednog mjeseca do 18 godina. A među najčešćim malignim oboljenjima su leukemija, akutna limfoblastna leukemija, limfomi, tumori centralnog nervnog sistema i oni čine trećinu malignih bolesti kod djece. Tu su i tumori bubrega, nadbubrega, kosti, a rjeđe su to tumori reproduktivnih organa.

Broj oboljele djece u BiH mijenja se iz godine u godinu. Sada govorimo o 55 slučajeva…

Znate li šta tim malim, hrabrim srcima najteže pada?

U klinici se od malignih bolesti trenutno liječi 28 djece. Nema pravila, obolijevaju djeca i mladi svih uzrasta. Kaže, od tek jednog mjeseca do 18 godina.

Gubitak kose…

Ovih dana često sam čula – zašto da budem podrška, kad ovo ne zavisi od mene? Niste ni svjesni koliko zavisi. Podrškom koju pružate javno ili u porodici skrenućete pažnju javnosti na ono najbitnije, a to je prevencija. Roditelji će reagovati i na najmanji znak. Biće na vrijeme. A onda će i postotak izlječenja biti znatno bolji.

Sve ovo je lanac koji kao društvo moramo da ispratimo. Jer, ko će oboljelima prvi priteći u pomoć, ako to nećemo biti mi?! Humanost smo dokazali više puta!

Pitanje koje sam ovih dana najčešće čula bilo je – zašto da budem podrška, kad ovo ne zavisi od mene. Niste ni svjesni koliko zavisi.

Sarajevo je primjerom zablistalo. U subotu, 18. februara od 11 do 14 časova u Sarajevo City Centru možete da donirate svoju kosu, kako bi bile izrađene prirodne perike za najmlađe borce. Akcija nosi simboličan naziv “Tvoja kosa, moja kosa”!

I, upamtite, ništa ne smije da se završava tim 15. ili 18. februarom. Jer borba se nastavlja! Budite junak koji je podržao hrabre na putu do lijeka!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije