Praktična Lola

Kako kombinovati boje da dobijete savršen outfit baš svaki put!

Da li oblačenje/odijevanje, ili kako god da zovete tu neminovnost za vas predstavlja užitak ili nužno zlo? Trebalo bi da uživate, ali ako ste primorani da to činite svaki dan, kako bi izgledali iole reprezentativno u bilo koje svrhe, onda…

Redakcija-

Da li oblačenje/odijevanje, ili kako god da zovete tu neminovnost za vas predstavlja užitak ili nužno zlo?
Trebalo bi da uživate, ali ako ste primorani da to činite svaki dan, kako bi izgledali iole reprezentativno u bilo koje svrhe, onda vremenom postaje mučenje. Možda se čini da je problem kvantitativne prirode, to jest – kad bi IMALI šta obući, ne bi se tako mučili. Ali, srećom po vas i vaš budžet, to nije istina!

POJASNIĆU OVIM ESPERANTO PRIMJEROM KOJI ĆE RAZUMJETI SVE ŽENE – ISTO VAM JE TO KAO SA RUČKOM – MORATE GA PRAVITI SVAKI DAN, I ZATO JE NAJTEŽE SMISLITI ŠTA ĆETE KUVATI, PROBLEM NIJE U TOME ŠTO OSKUDIJEVATE U NAMIRNICAMA, ZAR NE?!

Dakle, ono što nam uglavnom nedostaje da dnevni „Menu“ ne bi bio jednoličan, nisu sastojci, već ideje, kako sastojke kombinovati i koji se od njih međusobno najbolje slažu! Međutim, nisu svi jednako talentovani za složiti sarmu, stilove i boje.

Ja vam danas neću skuhati ručak, već ću vas „naučiti da pecate“.
Jedan dio ovog problema sam, nadam se, već ranije uspjela riješiti svojim premijernim modnim člancima, koji su zaista osnova od koje trebate krenuti da biste riješili ne samo problem svakodnevnog odijevanja nego i dugoročni plan za organizaciju prostora za odlaganje, kao i plan kupovine.

Podsjetite se kako izgleda SAVRŠEN ORMAR, kao i VODIČ za slaganje istog.

„NAUKA“ KOJA UMNOGOME POMAŽE SLAGANJU SAVRŠENOG OUTFITA JESTE TEORIJA BOJA. NEKI LJUDI JEDNOSTAVNO „IMAJU OKO“ ZA TE STVARI, OSJEĆAJU ŠTA ĆE NAJBOLJE IZGLEDATI, ILI NAPOSLIJETKU, IMAJU DOVOLJNO VREMENA DA METODOM POKUŠAJA I POGREŠAKA, NAUČE KOJE BOJE NAJLJEPŠE IZGLEDAJU U KOMBINACIJI. A ZA SVE OSTALE, TU JE OVAJ ČLANAK.

Kao i trigonometrija, spektar boja je verovatno jedna od onih stvari za koje ste saznali još kao dijete. Jednostavno rečeno, šema boja daje vizuelni prikaz boja koje će se lijepo uklopiti zajedno. Šema boja, u suštini, uklanja sva nagađanja.

 • ŠEMA BOJA
  Boje se dijele na osnovne, sekundarne i tercijarne.
  Osnovne ili primarne boje su: crvena, plava i žuta boja. One se ne mogu dobiti nikakvim miješanjem drugih boja, zato su osnovne boje od kojih se mogu izvoditi druge.
  Sekundarne boje nastaju mešavinom primarnih boja, i to su: narandžasta, zelena i ljubičasta boja.
  Tercijarne boje nastaju daljom mješavinom sekundarnih boja, tako da dobijamo: žuto-narandžastu ili crveno-narandžastu boju, zatim plavo-zelenu, žuto-zelenu boju, crveno-ljubičastu i plavo-ljubičastu boju.

 • NIJANSIRANJE
  Svaka osnovna boja („Hue“), ima mnogo različitih verzija, koje se dobiju tako što se ona miješa sa neutralnim bojama, bijelom, sivom ili crnom.
  Pastelne, blage boje ili „Tint“ dobijaju se dodavanjem bijele boje.
  Toniranjem osnovne boje dobijamo „Tone“, odnosno blago zatamnjenju boju.
  Sjenčenje ili „Shade“ je čin zatamnjivanja boje dodavanjem crne. To je npr “prljavo roza”.

 • TEMPERATURA BOJA
  Boje se dalje dijele na tople i hladne.
  Crvena, narandžasta i žuta često se opisuju kao tople boje. One su jarke i donose osjećaj živosti i razdraganosti. Nasuprot tome, plava, ljubičasta i zelena su hladne boje, koje daju osjećaj smirenosti. Kombinacija toplih i hladnih boja daje odlične rezultate.

KAKO DA KOMBINUJETE BOJE?

Dakle, vizuelno najatraktivnije outfite dobićete kombinujući boje po nekoj od ovih šema.

KOMPLEMENTARNA ŠEMA BOJA                                                                                                                                 Komplementarne su one boje koje se u krugu boja nalaze jedna nasuprot drugoj. Svakoj osnovnoj boji je komplementarna odgovarajuća sekundarna boja u krugu. Kada je u pitanju šema boja, najjednostavnije je koristiti dvije boje koje stoje jedna naspram druge na točku boja. To znači kombinacija poput crvene i zelene, plave i narandžaste, žute i ljubičaste. Ovakvo kombinovanje boja stvara izuzetno visoke kontraste, što znači da je najbolje koristiti u malim dozama i kada želite da skrenete pažnju na određeni element. Ako izaberete komplemetarnu šemu boja, treba da ih koristite sa neutralnim bojama, koje će obezbjediti mjesto na kome će se vaše oči “odmoriti”.

RAZDVOJENA KOMPLEMENTARNA ŠEMA BOJA
Iako se komplementarne boje fiziološki dobro drže i traže jedna drugu, one optički ne djeluju stabilno. Veća se stabilnost postiže kada se primjeni tzv. dejstvo krivih parova. Da bi koristili ovu šemu boja, prvo treba odabrati osnovnu boju. Zatim, umjesto da odaberete boju koja je direktno suprotna vašoj bazi, izaberite dvije nijanse sa obe strane suprotne boje. Te dvije nijanse će obezbjediti preko potreban osećaj ravnoteže u vašoj odjevnoj kombinaciji.

ANALOGNA ŠEMA BOJA
Analogna šema boja se odnosi na korišćenje tri boje za redom na točku boja. Tipično, dvije boje će biti primarne boje sa trećom nijansom koja je mješavina dvije boje i sekundarne boje. Na primjer, možete da izaberete crvenu, narandžastu i žutu. Ili crvenu, ljubičastu i plavu. Ključ za uspešno korišćenje ove šeme boja je proporcija.

OVDJE NA SCENU STUPA PRAVILO 60-30-10 KOJE PREDSTAVLJA SAVRŠENU FORMULU ZA SLAGANJE BOJA U OUTFITU. DAKLE, IZABERITE JEDNU BOJU KOJA ĆE DA DOMINIRA, JEDNU ZA PODRŠKU DOMINANTNOJ BOJI I TREĆU JARKU BOJU ZA AKCENTE.

Da pojasnim na konkretnom primjeru. Kako se omjer 60-30-10 u pravilu koristi u dizajniranju enterijera, poslužiću se tom metaforom. Ako uređujete npr dnevni boravak, tada velike površine (zidovi, podovi) kao i krupni namještaj (sofe, fotelje, tepih…) treba da budu u nekoj odabranoj baznoj boji (60%), npr sivoj. Nešto sitniji namještaj (stolice, stolić, police…) treba da budu u boji koja je slična baznoj, npr bež (30%). A ukrasi i detalji (vazne, svijećnjaci, jastučići…) treba da budu u jarkoj boji (10%), npr ljubičastoj. Evo kako taj dnevni boravak izgleda kada se primjeni na garderobu.

Pravilo 60-30-10

Takođe možete kreirati sličnu šemu boja koristeći neutralne boje, tj da obučete više nijansi iste boje u različitim odjevnim predmetima. To se obično naziva monohromatska šema boja i apsolutni je trend posljednjih sezona!

Monohromatska šema boja

TRIJADIČNA ŠEMA BOJA
Trijadična šeme boja, ili trijada, odnosi se na korišćenje tri boje sa jednakim prostorima između njih na točku boja. Tri osnovne boje (crvena, plava, žuta) su savršen primjer. Ova vrsta aranžmana boja je veoma “hrabra”. Pošto su boje u tako visokim kontrastima, ove čiste tonove ćete najčešće vidjeti u odjevnim kombinacijama za djecu.

TETRADIČNA ŠEMA BOJA
Nakon trijadične šeme, stvari postaju malo komplikovanije. Selimo se na balansiranje četiri boje u outfitu. Tetradična ili pravougaona šema fokusira se na korišćenju dva različita para komplementarnih boja. U ovoj šemi, temperatura boje igra veoma važnu ulogu. Pokušajte da izaberete dvije tople i dvije hladne boje ili izaberite jednu nijansu da dominira u outfitu i koristite ostale tri kao akcente.

O teoriji smo ovim rekli gotovo sve, i nadam se da će vam pomoći da shvatite princip slaganja boja.

NEKOLIKO KONKRETNIH PRIJEDLOGA POGLEDAJTE U PALETI, KOJU SAM, U SKLADU SA AKTUELNOM SEZONOM, SLOŽILA KORISTEĆI ISKLJUČIVO TAMNE BOJE KAO BAZU ZA KOMBINOVANJE.A za domaći zadatak, ostavljam vam da složite svoj savršen outfit pomažući se ovim šemama boja. Vježba je čudo! ?

Članak preuzet sa portala Mamaklik.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije