LjudiRadoznala Lola

Melanija dizajn: Nije lako biti svoj kada svi robuju populizmu

Dok je još bila djevojčica, koja je ljeti odlazila kod tetke u Beograd, koja se bavila dizajnom osamdesetih godina, Melanija Erić se zaljubila u velike stolove za krojenje i buntove raznih materijala. Gledala je u crteže, šnale, dugmiće i naljepnice,…

Sara Velaga

Dok je još bila djevojčica, koja je ljeti odlazila kod tetke u Beograd, koja se bavila dizajnom osamdesetih godina, Melanija Erić se zaljubila u velike stolove za krojenje i buntove raznih materijala. Gledala je u crteže, šnale, dugmiće i naljepnice, koje su joj tada izgledale kao blago od kojeg se može napraviti šta god poželite. A onda je godinama kasnije počela praviti malo carstvo od njoj najvrijednijih stvari, različitih materijala sa kojima se poigravala, stvarajući predivne kreacije.

Prvo su to bile”Vjenčanice Melani”od 2003. godine pa do 2014., kada se i odvažila prije tri godine, da zatvori salon i krene sa nekom potpuno novom pričom. Uprkos tome što je većinu vjenčanica sama kreirala, ipak se često osjećala “skučeno”i nedovoljno iskazano, jer iako vjenčanice izgledaju kao neko “veliko platno”po kom možete mnogo toga da nacrtate, ona dodaje kako to i nije baš tako.

“Postoje neka nepisana pravila i norme, bar na ovim prostorima kad su vjenčanice u pitanju, u kojima ne možete mnogo da odstupate i širite maštu, što ne znači da ne uživam dok i njih kreiram. Posebno, kada mi buduća mlada ukaže povijerenje i samo mi okvirno kaže u čemu se pronalazi. Tada mi ruke “nisu vezane” i onda to na kraju bude mnogo ljepše nego u prvobitnoj zamisli”.

U njenom asortimanu akcenat je na haljinama, a tu su i tunike, pantalone, suknje, žaketići…Ovih dana priprema svečane haljine, trudeći se da koristi kvalitetne i dobre materijale, jer samo tako može da isprati u potpunosti dizajn i tako zadovolji istančane ukuse. Na pitanje šta ženu čini damom i kraljicom stila, Melanija u stilu odgovara:

“Ženu od stila čini prvenstveno njeno unutrašnje, istinsko biće i energija, koju ona treba da izrazi odjećom koju nosi. Da prati i upozna sebe, a ne da slijepo prati trendove. Među mojim modelima mogu se pronaći i oni namijenjeni ženama u zrelim godinama. Poznajem mnogo žena koje su u tim godinama mlade duhom, razigrane, energične i onda ih zamislim u modelu kakav odgovara njihovom temperamentu, a ne godinama. Dakle da haljina ima elemente senzualnosti, ljupkosti i šarma, ali da nikad ne prelaze “crtu” pristojnosti”.

S obzirom na to da je mladost stanje svijesti i duha, Melanija baš kao ni Lole ne vjeruje da nakon nekih godina ne trebate nositi haljine ili naglašavati svoju ženstvenost. Naprotiv, ona naglašava je moguće naglasiti svoju ženstvenost u zrelijim godinama, a da to pri tome ne bude neugodno, utegnuto i neprikladno.

“Često susrećem žene koje se oblače tako da to ne izgleda ni senzualno, ni ženstveno, nego samo pokvare cijeli utisak, sa naglašenim dekolteom, prekratkom suknjom, lošim materijalima itd. Na taj način, čini mi se, samo naprave suprotno i naglase još više taj jaz mladih i zrelih godina. Zato zamišljam i zrelu ženu sa mašnicama, karnerčićima, šašavim dugmićima, naglašenim strukom i svim onim elementima koje će ih uljepšati i podmladiti, a sa krojem koji je svakako pristojan”, naglašava Melanija.

Kreatorka Melanija Erić

 

Ona ne prati modne trendove, ali se trudi se da ostane u “šinama” osnovnog trenda, u oblicima i materijalima, ali za sve ostalo, prati svoju maštu i ličnu viziju ljepote. “Neki dijelovi i detalji na mojim modelima mogu da budu iz različitih epoha i vijekova, ali ukomponovani tako da su prilagođeni ovom vremenu”. Dodaje kako nije jednostavno biti svoj, jer danas svi robuju svakodnevnom populizmu, jer tu je novac, dok samo rijetki vole i prepoznaju autentičnost.

Poseban izazov su joj i haljine za djevojčice, koje su baš kao i one razigrane, nježne, radosne i lepršave.

Pokretanjem modne linije, neminovno se naiđe na određene prepreke, a neke od njenih su bile kao anegdote. Od pljačke salona, sve do mladenki koje traže samo brendirane vjenčanice. Pamti mnogo toga, ali je zahvalna na svim iskustvima, jer su je učvrstila u namjeri da istraje u svojoj želji i proširi vizije.

Njen brend danas dobija sasvim novo značenje, s obzirom na to da je prva dama imenjakinja pa smo je pitali o mogućnosti kreiranja za nju lično u budućnosti, na šta je odgovorila:

“Možda u tom imenu ima neke magije. Veliki je izazov i ambicija generalno, raditi za žene koje su javno eksponirane. Ko zna, možda budem radila u budućnosti modele za neke od njih”.

Svim ženama poručuje da ne zaborave kako su najljepše na ženi njen osmijeh, kulturan i ženstven govor tijela, ali i držanje. A onda na sve to, ako je samopouzdana, dolazi odjeća samo da uveća i naglasi njenu ljepotu. “Ako nemate sve ovo što odlikuje jednu ženu, onda će i najskuplje i najljepše haljine biti samo to, a ne jedna istinska simbioza sa ženom”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije